Της Μαρίας Βικάτου

Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο Νότιο Καύκασο και έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς έχει αποσχισθεί από το Αζερμπαϊτζάν και κατοικείται από Αρμένιους.

Το Ναγκρόρνο Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το μεγαλύτερο μέρος διοικείται από τη Δημοκρατία του Αρτσάχ, δηλαδή από Αρμένιους αυτονομιστές.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο κρατών είχαν ξεκινήσει από τη Σοβιετική Εποχή(1918-1920) γιατί η Υπερκαυκάσια Δημοκρατική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, στην οποία ανήκε το Καραμπάχ, διασπάστηκε και το έδαφος του διεκδικούνταν από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Το 1918,με την πρώτη αρμενική Συνέλευση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η περιοχή ανακηρύχθηκε αυτοδιοικούμενη, με δικό της Εθνικό Συμβούλιο και Κυβέρνηση.

Η Αρμενία το 1920 υπέγραψε σύμφωνο με τους Μπολσεβίκους, οι οποίοι θα κατείχαν την περιοχή μέχρι την επίλυση των διαφορών των Αρμενίων με τους Αζέριους. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το ζήτημα της περιοχής επανεμφανίστηκε με τους Αρμένιους να κατηγορούν τους Αζέριους για επιβλητική παρουσία τους στην περιοχή και την πλειοψηφία των πρώτων να επιθυμεί την αυτονομία της περιοχής. Το 1992 ξέσπασε πόλεμος στην περιοχή με την Αρμενία να καταλαμβάνει πολλά εδάφη. Ο πόλεμος έληξε το 1994. H επόμενη σύγκρουση συνέβη το 2008 με τις Αψιμαχίες στο Μαρντάκερτ, που είχαν αφορμή τις διαμαρτυρίες στις αρμενικές εκλογές.

Πολεμική διαμάχη μεταξύ των δύο κρατών ξεκίνησε πάλι το 2011, με τη δολοφονία ενός δεκάχρονου Αζέριου από Αρμένιο ελεύθερο σκοπευτή. Oι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν μέχρι το 2013. Το 2014 η κατάρριψη ενός αρμενικού ελικοπτέρου από τις δυνάμεις των Αζέρων όξυνε και πάλι τα πνεύματα. Για ένα χρόνο υπήρχε ηρεμία στην περιοχή όταν τους δύο πρώτους μήνες του 2016 όταν σκοτώθηκαν τέσσερις Αρμένιοι και τέσσερις Αζέριοι στρατιώτες που βρίσκονταν στα σύνορα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το γεγονός αυτό έφερε νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων, οι οποίες κορυφώθηκαν τις πρώτες μέρες του Απριλίου και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο.

Φέτος, στις 26 Σεπτεμβρίου, οι Αρμένιοι έκαναν λόγο για επίθεση των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τους δεύτερους να υποστηρίζουν το αντίθετο. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητος για λήξη των εχθροπραξιών.

Βικάτου Μαρία
Προπτυχιακή Φοιτήτρια Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook