Η «Ιουστινιάνεια Πανώλη» (541-542 μ.Χ.) μέσα από την αφήγηση του ιστοριογράφου Προκοπίου

Δωρεάν e-book

Μετάφραση: Οδυσσέας Β. Τσιντζιράκος

Επιμέλεια κειμένου: Αχιλλέας Ε. Αρχοντής

Είναι πολλές οι επιδημίες που χτύπησαν την ανθρωπότητα κατά την διάρκεια της Ιστορίας. Η Ισπανική Γρίπη και ο Μαύρος Θάνατος είναι ίσως οι πιο διάσημες απ’αυτές. Στην Ελλάδα, μέσα από την αφήγηση του Θουκυδίδη, είναι πολύ γνωστός ο λοιμός της Αθήνας κατά την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου, που θύμα του ήταν, μεταξύ άλλων, και ο Περικλής.

Λιγότερο γνωστός, ίσως επειδή δεν διδάχτηκε ποτέ στα σχολεία, είναι ο λοιμός που εμφανίστηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 541 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιουστινιανού Α’ (527-565 μ.Χ.) Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και την επόμενη χρονιά (542 μ.Χ.) έφτασε και στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Βασική πηγή πληροφόρησης σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη εκείνη την περίοδο αποτελεί το έργο του Προκόπιου «Ιστορία των Πολέμων» και πιο συγκεκριμένα τα βιβλία του Περσικού Πολέμου (Λόγος ΙΙ, 22-23).

Κατεβάστε το βιβλίο: Η «Ιουστινιάνεια Πανώλη» (541-542 μ.Χ.)

Το e-book διανέμεται στο διαδίκτυο δωρεάν αποκλειστικά μέσω του schooltime.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook