Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε θα βιντεοσκοπήσει συναυλία, χωρίς την παρουσία κοινού, με τίτλο Η μουσική της Ροτόντας του Δημήτρη Μαραμή, στο ομώνυμα εμβληματικό κι επιβλητικό μνημείο της Θεσσαλονίκης.

Το έργο του διακεκριμένου συνθέτη, ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γράφτηκε ειδικά για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ώστε να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες του μοναδικού αυτού μνημείου. Η ηχητική ιδιαιτερότητα του μεγάλου θόλου της Ροτόντας, που είναι ο αντίλαλος, ενσωματώνεται στη σύνθεση Η Μουσική της Ροτόντας ως προτέρημα για να λειτουργεί στο χώρο χωρίς καμία ηχητική ενίσχυση αλλά και απόλυτα μυσταγωγικά. Το έργο είναι ελεγειακό, γραμμένο για φωνές και έγχορδα.

Η διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι 70’, η ημερομηνία προβολής θα γίνει από την συχνότητα της ΕΡΤ3 και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, η παραγωγή διοργάνωσης είναι του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Συμμετέχουν οι μουσικοί Κωνσταντίνος Παυλάκος (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα), Μυρτώ Ταλακούδη (τσέλο) και Μιχάλης Σαπουντζής (κοντραμπάσο). Διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής.

Το 18 μελές φωνητικό σύνολο θα πλαισιώσει η διεθνούς φήμης διακεκριμένη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αθανάσιος Κολαλάς

Πληροφορίες παράστασης

Η Μουσική της Ροτόντας του Δημήτρη Μαραμή, είναι μία Μικρή Ελεγειακή Λειτουργία (μη θρησκευτικού περιεχομένου) για τέσσερις φωνές και έγχορδα με ανθρωποκεντρικό θέμα την ίδια την ομορφιά των ήχων, των σιωπών, των σπαραχτικών μελωδιών, των αρμονιών. Ένας   ύμνος στην αγάπη. Αιτία της δημιουργίας του νέου έργου του συνθέτη στάθηκε το ομώνυμο αρχιτεκτόνημα, σύμβολο της διαδρομής τριών αυτοκρατοριών και προστατευμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco σήμερα, όπου και έλαβε την πρώτη του εκτέλεση ως ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το Μάρτιο του 2018. Έμπνευση της σύλληψης και της φόρμας του έργου αποτέλεσε το δέος που γεννά το μνημείο αλλά κυρίως η ηχητική ιδιαιτερότητα του μεγάλου θόλου της Ροτόντας, που είναι ο μεγάλης διάρκειας αντίλαλος, ο οποίος ενσωματώνεται στη σύνθεση ως προτέρημα χωρίς καμία ηχητική ενίσχυση. Ειδικά μελετημένη σύνθεση ώστε στο φυσικό απόηχο να μη μπερδεύονται οι αρμονίες αλλά αντίθετα η κάθε μουσική φράση να ακούγεται καθαρά και να εκπνέει στην παύση ώστε να τη διαδεχτεί η επόμενη φράση διαυγής. Η απόκοσμη καθυστέρηση του αργού σβησίματος των ήχων μέσα στον απόηχο δημιουργεί μία απόλυτα μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Η σύνθεση στοχεύει στο ζωντανό πάντρεμα μουσικής και αρχιτεκτονικής του χώρου. Μέσα από τη μουσική ο χώρος ζωντανεύει με τη συμμετοχή του στο φυσικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Σημείωμα συνθέτη

«Μουσική χωρίς λόγια, με τις αρμονίες να χτίζονται και να γιγαντώνονται με τον αντίλαλο του θόλου και να εκπνέουν στις παύσεις. Ένα παιχνίδι ήχων και σιωπών. Ένα παζλ συναισθημάτων και σπαραγμάτων. Λυγμοί που δεν θα ολοκληρώνονται ποτέ. Το έργο γεννιέται από τη σιωπή και χάνεται αργά πάλι μέσα στη σιωπή. Με μελωδίες εύθραυστες και ετοιμόρροπες. Μια μικρή ερωτική λειτουργία».

 Δημήτρης Μαραμής, συνθέτης

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook