Η ActionAid σε συνεργασία με την επιστημονική-μη κερδοσκοπική Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση διοργανώνουν τους «Αγώνες Επιχειρηματολογίας – #ClimateofChange»! Οι Αγώνες απευθύνονται σε νέους 16-26 ετών που φοιτούν σε λύκεια και πανεπιστήμια (δημόσια και ιδιωτικά) και θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2021.

Τα θέματα που θα κληθούν να συζητήσουν οι μαθητές και οι φοιτητές είναι παγκόσμιας εμβέλειας: ανθρώπινα δικαιώματα, συμπερίληψη, συμμετοχικότητα, προστασία του περιβάλλοντος, καταπολέμηση των διακρίσεων, μετανάστευση και ανάπτυξη, πολιτικές για τους νέους κ.λπ.  Σε κάθε αγώνα συμμετέχουν δύο τριμελείς ομάδες οι οποίες επιχειρηματολογούν και υποστηρίζουν, ενώπιον κριτών και κοινού, τη θέση που αναλαμβάνουν μετά από κλήρωση, υπέρ ή κατά ενός ορισμένου θέματος. Οι κανόνες της παρούσας διοργάνωσης είναι παρόμοιοι με εκείνους των Αγώνων Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.

Για τους υπεύθυνους/-ες καθηγητές/-τριες σχολείων και για τους φοιτητές/-τριες θα διοργανωθούν διαδικτυακές επιμορφωτικές συναντήσεις και βιωματικά εργαστήρια. Σημειώνεται ότι η προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών μπορεί να ενταχθεί σε πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να δηλωθεί έως τις 30 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Οι «Αγώνες Επιχειρηματολογίας – #ClimateofChange» θα διοργανωθούν ξεχωριστά για μαθητές και για φοιτητές χωρίς καμία επιβάρυνση των συμμετεχόντων και των φορέων που εκπροσωπούν. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, θα έχουν επιλεγεί και ανακηρυχθεί οι νικήτριες ομάδες σε εθνικό επίπεδο, ήτοι δύο τριμελείς ομάδες μαθητών/-τριών και μία τριμελής ομάδα φοιτητών, οι οποίες θα λάβουν μέρος στους πανευρωπαϊκούς τελικούς αγώνες, που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες αρχές Οκτωβρίου του 2021.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία και πανεπιστήμια καλούνται να προεγγραφούν έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας https://forms.gle/rLhbah585tkCXZGT6 Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Action Aid στο e-mail [email protected] και με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση στο e-mail [email protected].

Οι «Αγώνες Επιχειρηματολογίας – #ClimateofChange» θα πραγματοποιηθούν σε πέντε πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Χώρα Άνδρου) και εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “End Climate Change, Start Climate of Change” υπό τον συντονισμό της WeWorld. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 εταίρους (ευρωπαϊκές ΜΚΟ, πανεπιστήμια και τοπικές δημόσιες αρχές) σε 13 χώρες της Ε.Ε. και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των δράσεων της DEAR (Development Education and Awareness Raising Programme) για την εκπαίδευση σε θέματα ανάπτυξης και ευαισθητοποίησης.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook