Του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή

Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε για όλες τις τελευταίες εκπαιδευτικές εξελίξεις και  για τις προσλήψεις αναπληρωτών:

Α. ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΑΕ ΤΗΣ 3ΕΑ & 4ΕΑ

Δημοσιεύτηκε χθες η με αριθμό 106410/Ε1/17-08-2020 (ΦΕΚ 1289 τ.Γ΄ στις 19.08.2020 ΑΔΑ: ΩΩΘΚ46ΜΤΛΗ-ΠΤΞ) Απόφαση με θέμα: «Διορισμός 3445 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι διοριζόμενοι/ες οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 έως και την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020. Οι νεοδιοριζόμενοι/ες τοποθετούνται προσωρινά σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας / Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) / (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.).

Β. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΉΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών τα σημερινά δεδομένα είναι  τα ακόλουθα:

1.Αρχικά φαίνεται ότι επιλέγεται η λύση να γίνουν αύριο 21 Αυγούστου οι προσλήψεις αναπληρωτών στη Γενική Εκπαίδευση, τις ΣΜΕΑΕ (Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) και Τμήματα Ένταξης.

  1. Η Παράλληλη Στήριξη αλλά και οι προσλήψεις στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία πάνε πλέον πιο πίσω χρονικά!
  2. Οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν είναι αγώνας δρόμου, ούτε φυσικά επικοινωνιακό εργαλείο για τη δημιουργία εντυπώσεων περί «κανονικότητας» στο άνοιγμα των σχολείων! Είναι σίγουρα σημαντικό ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν τον Αύγουστο για να είναι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους την 1η Σεπτέμβρη!
  3. Από την άλλη πλευρά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει μια Πρώτη Μεγάλη Φάση προσλήψεων στη Δευτεροβάθμια για να αποτραπούν οι ανατροπές στη σειρά που κατέχουν στον Πίνακα οι υποψήφιοι/ες, σε συνδυασμό με τη σειρά προτίμησης! Για παράδειγμα υποψήφιος/α με υψηλή σειρά στον πίνακα θα πάει σε χαμηλότερη προτίμηση σε σχέση με υποψήφιο/α που έχει χαμηλότερη σειρά!
  4. Σχετικά με τις προσλήψεις στην Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη (Παράλληλη Στήριξη)να τονίσουμε τα εξής: Τα προηγούμενα χρόνια οι προσλήψεις στην ΕΑΕ γίνονταν μαζί (Εξειδικευμένη, Εξατομικευμένη, Υποστηρικτικές Δομές). Καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας οι εγκρίσεις της Παράλληλης να είναι έτοιμες σήμερα- αύριο! Μετά τις εγκρίσεις μεσολαβούν 2-3 μέρες για την καταχώριση των λειτουργικών κενών και την κατανομή των πιστώσεων.
  5. Με τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν όλες οι προσλήψεις σε Γενική και Ειδική Εκπαίδευση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στις 26 Αυγούστου, χωρίς να υπάρχουν και οι παρενέργειες που αναφέρθηκαν παραπάνω! Θεωρώ ότι αυτή είναι η λογική και επιβεβλημένη λύση που πρέπει να γίνει  αποδεκτή –ΤΩΡΑ- από το Υπουργείο Παιδείας!
  6. Τα συνολικά δηλωθέντα κενά σε όλη την Εκπαίδευση πλησιάζουν τις 23.500! Εξ αυτών περίπου 7200 είναι τα κενά της Δευτεροβάθμιας! Οι συνολικές προσλήψεις την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασαν τις 42.000 και εξ αυτών πάνω από 12.000 εργάστηκαν στην Δευτεροβάθμια! Παρά τους μόνιμους διορισμούς στην ΕΑΕ εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά κενά στην Ειδική αγωγή και φυσικά είναι επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση των 10.500 μόνιμων διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση εντός του 2021 πλέον!
  7. Ως αιρετός εκπρόσωπος των 77.000 εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώ να υπάρξει μια μεγάλη φάση προσλήψεων σε όλες τις δομές της Β/θμιας την επόμενη εβδομάδα!

Γ. ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μια πολύ αρνητική εξέλιξη των τελευταίων ημερών –εν μέσω τεράστιας έξαρσης της Πανδημίας- είναι η κατεύθυνση να κλείσουν πολλά ολιγομελή τμήματα στις Ομάδες Προσανατολισμού της Β΄ & Γ΄ Λυκείου! Μια τέτοια αντιπαιδαγωγική ενέργεια θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους μαθητές/τριες σε μια τόσο κρίσιμη για τη ζωή τους περίοδο! Ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί πολλών ειδικοτήτων θα χάσουν τις οργανικές τους και θα μετακινούνται σε περισσότερα σχολεία. Την ίδια στιγμή φυσικά η Κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία στις 7 Σεπτέμβρη με τμήματα 25 μαθητών, χωρίς μαζικά διαγνωστικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς και χωρίς φυσικά δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς! Την ώρα που όλες οι φωνές της λογικής απαιτούν λόγω της πανδημίας ολιγομελή τμήματα, περισσότερα σχολεία, περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία διάλυσης της Δημόσιας Παιδείας!

Τέλος να σας ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για τη ανασυγκρότηση των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων την κρίσιμη αυτή περίοδο! Ήδη όμως μάθαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να κάνει Β΄ φάση Αποσπάσεων εκπαιδευτικών! Σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουμε – ελπίζουμε εντός της επόμενης εβδομάδας-  να συζητηθούν ΟΛΕΣ οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών που σχετίζονται με τις αποσπάσεις!

Παρά την ικανοποίηση στην Α΄ φάση, ενός μεγάλου αριθμού αποσπάσεων, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, οικογενειακά και οικονομικά. Υπάρχουν ζευγάρια εκπαιδευτικών και τρίτεκνες οικογένειες που δεν έχουν αποσπαστεί! Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλά χρόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας μακριά από το τόπο κατοικίας τους και τις οικογένειες τους, μέσα στις συνθήκες της κρίσης που πλήττει όλη την ελληνική κοινωνία. Αποσπάσεις μπορούν να γίνουν –παράλληλα- και από πλεονασματικές σε πλεονασματικές περιοχές. Για το λόγο αυτό ζητάμε να γίνει-ΤΏΡΑ- και Β΄ φάση αποσπάσεων πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς!

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς  χαιρετισμούς

Αθήνα 20/8/2020

Νεκτάριος Κορδής - Άκης Λουκάς

Διαβάστε ακόμα:

Τη Δευτέρα 24/8 οι ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων

ΦΕΚ: Διορισμοί 3445 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook