Μεταξύ των υποψηφιοτήτων για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη συγκαταλέγονται οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης», μια εθελοντική φιλανθρωπική πρωτοβουλία στην Ελλάδα για τη ραφή μάσκας κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, ύστερα από πρόταση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξαιρετικά επιτεύγματα και δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων σε τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών. Επίσης, βραβεύονται δράσεις που εκφράζουν τις αξίες που απορρέουν από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» αποτελούν μια πρωτοβουλία του εικαστικού Μάριου Teriade Ελευθεριάδη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μαζί με τον βιοτέχνη ένδυσης Κωνσταντίνο Τεκτονίδη, αποφάσισαν στις 27 Μαρτίου 2020 να κινήσουν τη διαδικασία κατασκευής μεγάλου όγκου υφασμάτινων μασκών στο πλαίσιο προστασίας των πολιτών από την πανδημία Covid-19.

Σήμερα, περίπου 346 ενεργές μοδίστρες και ραφτάδες συμμετέχουν σε αυτή τη δράση αλληλεγγύης σε 37 νομούς σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εθελοντική ομάδα θεωρείται μάλιστα ως η μεγαλύτερη φιλανθρωπική πρωτοβουλία στη χώρα για τη ραφή μάσκας. Οι πρώτες 40.000 μάσκες κατασκευάστηκαν μέσα στην καραντίνα και δόθηκαν δωρεάν στο Υπουργείο Υγείας, στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και στα Παιδικά Χωριά SOS. Πρόκειται για μάσκες 100% βαμβακερές, πλενόμενες και επαναχρησιμοποιούμενες με θήκη για φίλτρο, που η καθεμιά ισοδυναμεί με 30 μάσκες μιας χρήσης.

Αυτή την περίοδο, οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» ετοιμάζονται για τις επόμενες 100.000 μάσκες, με σκοπό να τις διαθέσουν άμεσα σε νοσοκομεία, δομές υγείας και όπου υπάρχει ανάγκη, στηρίζοντας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Άμεσα θα ανοίξει η φόρμα συμμετοχής για μοδίστρες και ραφτάδες που θέλουν να συμμετάσχουν στο επόμενο βήμα του δικτύου αυτού, ενώ εξακολουθεί να τρέχει το Crowdfunding για να αγοραστούν ακόμη περισσότερα υφάσματα και λάστιχα.

Βρείτε τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης»:

https://www.facebook.com/Μοδίστρες-Άμεσης-Ανάγκης-113677363616840/?modal=admin_todo_tour

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook