Γιάννης ΞηντάραςΤου ψυχολόγου Γιάννη Ξηντάρα

Μήπως ήρθε η ώρα να αγαπήσετε τον εαυτό σας; Μήπως ήρθε η ώρα να τον φροντίσετε, να τον περιποιηθείτε; Μήπως τελικά, όλα αυτά δεν είναι τόσο δύσκολα και τόσο θεωρητικά, αλλά αρκούν μερικές μικρές πράξεις φροντίδας; Να λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε…

Αποδεχτείτε το σώμα σας και δώστε του τη φροντίδα που χρειάζεται. Αγαπήστε τον εαυτό σας εστιάζοντας στα θετικά στοιχεία του. Προσαρμόστε την γκαρνταρόμπα σας έτσι ώστε τα ρούχα σας να αναδεικνύουν τα ωραία χαρακτηριστικά σας. Κακομάθετε τον εαυτό σας με λίγη πολυτέλεια. Κοιτάξτε όλο το σώμα, το πρόσωπο, το δέρμα, τις καμπύλες σας. Θα διαπιστώσετε πόσο όμορφη είστε.

Υπάρχουν τρία μυστικά: η Αποδοχή, η Προσαρμογή και η Πολυτέλεια.

  1. Αποδοχή. Τραβήξτε φωτογραφίες από ευχάριστες στιγμές με τους φίλους σας και τοποθετήστε τις στο σπίτι σας. Κάθε φορά που θα βλέπετε εικόνες στις οποίες είστε χαρούμενη και γεμάτη αυτοπεποίθηση, θα νιώθετε αμέσως καλύτερα. Στο εξής, μην επηρεάζεστε από τα ΜΜΕ. Αν το να διαβάζετε περιοδικά και να βλέπετε συγκεκριμένες εκπομπές σας κάνει να νιώθετε άσχημα για το σώμα σας, μην το συνεχίζετε. Κάντε μία καινούρια αρχή. Κάντε τα ελαττώματά σας προτερήματα και αποδεχτείτε το σώμα σας.
  2. Προσαρμογή. Κοιτάξτε προσεκτικά τα ρούχα που έχετε στην ντουλάπα σας: λένε πολλά για την εικόνα που έχετε για το σώμα σας. Τα χρώματα τονίζουν το δέρμα και τα μαλλιά σας; Τα κοψίματα αναδεικνύουν το σώμα σας; Κάντε μία εκκαθάριση. Αν δεν φοράτε κάποιο ρούχο, αναρωτηθείτε γιατί. Δοκιμάστε να το φορέσετε ή χαρίστε το. Και την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, φροντίστε να αγοράσετε ρούχα που τονίζουν τις θηλυκές καμπύλες σας και σας κάνουν να νιώθετε καλά.
  3. Πολυτέλεια. Αφιερώστε χρόνο στη φροντίδα του σώματός σας. Γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό και αφρόλουτρο, ανάψτε κεριά και βάλτε να παίζει το αγαπημένο σας CD. Μείνετε στο νερό για μία ώρα τουλάχιστον. Τηλέφωνα, υποχρεώσεις και ενοχές δεν επιτρέπονται. Καθώς κάνετε το μπάνιο σας, νιώστε με τα χέρια το σώμα σας για να καταλάβαινε την αίσθηση και την υφή του. Όταν βγείτε από το μπάνιο, απλώστε στο δέρμα σας μία μυρωδάτη λοσιόν. Μάθετε να εκτιμάτε το σώμα σας.

(Το κείμενο επέλεξε και επιμελήθηκε ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας)

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η βίβλος του Sex», της Laura Berman.

Γιάννης Ξηντάρας*
Ψυχολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή»
Τηλ.: 210 66 19 177

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook