Πανελλαδικές 2020 – Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία: Σχολιασμός των θεμάτων

Σχολιασμός για τα θέματα του Νέου Συστήματος:

Οι μαθητές καλούμενοι φέτος να ανταποκριθούν σε ένα σύστημα συν-εξέτασης Γλώσσας και Λογοτεχνίας, αξιοποιώντας δημιουργικά τα τρία κείμενα αναφοράς, αντιμετώπισαν τη θεματική ενότητα της φιλαναγνωσίας.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν αποτελούν συνδυασμό του παλαιότερου και νεότερου συστήματος και εκτιμώνται ως βατά, όσον αφορά στην κατανόηση και την ανάπτυξή τους, αλλά εμπεριέχουν παράλληλα βαθμό υποκειμενικότητας στις απαντήσεις (ζητείται προσωπική άποψη) που πιθανόν να δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους. Οι μαθητές που δεν έχουν διαμορφώσει ολοκληρωμένη προσωπική άποψη και δεν έχουν εξασκηθεί να απαντούν με προσωπικό ύφος, αξιοποιώντας την κριτική τους σκέψη πιθανότατα να αντιμετώπισαν δυσκολίες στην διαχείριση των θεμάτων. Συνεπώς, δεν αρκεί η απομνημόνευση επιχειρημάτων, αλλά χρειάζεται κατανόηση, εμβάθυνση στα νοήματα και παραγωγή λόγου με προσωπικό ύφος.

Ειδικότερα, το λογοτεχνικό κείμενο, μολονότι θεωρείται προσιτό στην ανίχνευση του θέματος και στην «κειμενική» του στήριξη, ωστόσο επειδή απαιτεί την προσωπική άποψη οι μαθητές οφείλουν να τεκμηριώσουν τη θέση τους επαρκώς, ώστε να αποφευχθεί η υποκειμενικότητα της αξιολόγησης. Τέλος, το Θέμα Δ’ στηρίζεται στη βιωματική προσέγγιση του μαθητή ο οποίος μπορεί να απαντήσει ελεύθερα στα δύο υποερωτήματα. Συνεπώς θεωρείται προσιτό σε όλους αλλά συνάμα και απαιτητικό θέμα καθώς επαφίεται στην προσωπική κρίση και στη δύναμη της επιχειρηματολογίας.

Από την Ομάδα Φιλολόγων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ

Σχολιασμός για τα θέματα του Παλαιού Συστήματος

Τα θέματα χαρακτηρίζονται βατά ως προς την περίληψη, αν και εκτενές το κείμενο, ήταν κατανοητό, με ευδιάκριτη δομή που επέτρεπε τη δημιουργική πύκνωση. Τα ερωτήματα Β κάλυπταν το εύρος της θεωρίας και στο σύνολό τους ήταν αναμενόμενα. Το θέμα Γ ήταν σαφές και ως προς τη διατύπωση των ζητουμένων και του επικοινωνιακού πλαισίου.

Η θεματική ήταν όμοια με αυτή των θεμάτων του νέου τρόπου εξέτασης διασφαλίζοντας την ισότιμη δοκιμασία των εξεταζόμενων.

Από την Ομάδα Φιλολόγων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ

 

Επιμέλεια απαντήσεων:

«Μεθοδικό» Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης

 

Τηλ. 210 99 40 999Τηλ. 210 96 36 300
Αργυρούπολη:
Βουλιαγμένης & Κύπρου 2Μεθοδικό Νέας Σμύρνης:

Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 45 
Τηλ: 210 9 310 320 

Γλυφάδα:
Γούναρη 199 & Ιλίου

 

Δείτε ενδεικτικές απαντήσεις και σχολιασμό των σημερινών θεμάτων εδώ

Χρήσιμα για τον υποψήφιο:

Δείτε τα θέματα των Πανελλαδικών/Πανελληνίων Εξετάσεων 2020, καθώς και προτάσεις με ενδεικτικές απαντήσεις λίγο μετά την ανακοίνωσή τους.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρίσκετε καθημερινά, από τις 15/6, τα θέματα των εξετάσεων και τις λύσεις τους:

Θέματα και Απαντήσεις Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020

Πρόγραμμα Πανελλαδικών:

Αναλυτικά το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. 2020 εδώ

Θέματα προηγούμενων ετών:

Τα θέματα των Πανελλαδικών από το 2012 έως το 2019 & ενδεικτικές απαντήσεις

Διαβάστε ακόμα:

Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ & ΕΠΑΛ 2020: Αναλυτικός οδηγός για τους υποψηφίους

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook