Άρης Ιωαννίδης

Του Άρη Ιωαννίδη

Λίγες μέρες, λοιπόν, μείνανε μέχρι τις Πανελλήνιες. Κάθε κατεργάρης πλέον στον πάγκο του. Λίγες μέρες μέχρι να ανοίξει η πόρτα της αίθουσας και να προβάλει ο καθηγητής – επιτηρητής φορτωμένος με τα θέματα των εξετάσεων. Φορτωμένος και με τα όνειρα κάθε υποψηφίου. Λίγες μέρες…

Ποιος θα το φανταζόταν ότι πέρασε τόσο γρήγορα η χρονιά. Ας γυρίσουμε λίγους μήνες πριν, τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη ή και λίγους μήνες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της θερινής προετοιμασίας. Πόσο μακρύς, δύσβατος και κακοτράχαλος φάνταζε ο δρόμος μέχρι το τέλος στα μάτια κάθε μαθητή – τριας. Και όμως πέρασε. Μοιάζει πλέον σαν ένα παραμύθι κι ευχόμαστε να έχει ωραίο τέλος, όπως άλλωστε τα περισσότερα απ’ αυτά.

Ακόμη όμως η χρονιά δεν τελείωσε. Πρέπει να προσέξουμε στα σημεία. Και τα σημεία αυτά είναι κρίσιμα. Αρχικά, όχι καταχρήσεις και υπερβολές. Στο μυαλό κάθε υποψηφίου αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγχυση. Όλοι νομίζουν ότι δεν ξέρουν τίποτα. Το απόλυτο κενό. Δεν είναι όμως έτσι. Απλώς το μυαλό μας παίζει τα παιχνίδια του. Μην το αφήσουμε να μας επηρεάσει. Πρέπει να ελέγξουμε αυτό που επηρεάζει πλέον όλες μας τις κινήσεις, το άγχος. Να αφήσουμε θέση μόνο για λίγο δημιουργικό άγχος που θα μας κρατάει σε εγρήγορση και δεν θα μας επιτρέπει να αποκλίνουμε από το στόχο μας.

Όχι καταχρήσεις και προς Θεού όχι υπερβολές. Τώρα ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από πολλά. Και πάνω από όλα από ύπνο και ξεκούραση. Δύο ώρες παραπάνω διάβασμα αργά το βράδυ, ξεπερνώντας τα όριά μας, ίσως να μην είναι και ό,τι καλύτερο. Άλλωστε βρισκόμαστε στη φάση της επανάληψης. Μήτηρ μαθήσεως άλλωστε. Στη φάση της τελικής αφομοίωσης και ταξινόμησης των γνώσεων στο μυαλό μας. Στη φάση που τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της χρονιάς έχουμε ανάγκη την απόλυτη διαύγεια. Μην επιβαρύνουμε, λοιπόν, άσκοπα το μυαλό μας. Ας εκμεταλλευτούμε τις αποδοτικότερες ώρες της ημέρας κι ας αφήσουμε αρκετό χρόνο για ξεκούραση.

Ενέργεια. Την έχουμε ανάγκη. Ενέργεια που θα λάβουμε μέσω ισορροπημένης και προσεγμένης διατροφής. Ούτε εδώ καταχρήσεις. Ούτε βέβαια είναι και περίοδος για δίαιτα. Το Καλοκαίρι και οι παραλίες είναι κοντά, όμως έχουμε ανάγκη όλων εκείνων των θρεπτικών ουσιών τόσο για το σώμα μας, όσο και για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Οργάνωση. Καλό είναι να γνωρίζουμε από το πρωί το πρόγραμμα διαβάσματος της ημέρας. Ο πανικός ποτέ δεν υπήρξε καλός σύμβουλος. Προγραμματισμός και οργάνωση. Βασικά στοιχεία επιτυχίας και καταπολέμησης του άγχους. Χαμένοι μέσα σε μια στοίβα βιβλίων, πιάνοντας το ένα κι αφήνοντας το άλλο, κάθε άλλο παρά καλό είναι.

«Λίγες μέρες πριν τις Πανελλήνιες. Προσοχή στα σημεία…»

Ψυχική ηρεμία. Το περιβάλλον γύρω σας πρέπει να είναι ο κατάλληλος σύμμαχός σας. Τα πρόσωπα γύρω σας αρωγοί στο δύσκολο έργο σας. Βέβαια, όσοι περάσαμε αυτή τη φάση γνωρίζουμε ότι καλά ακούγεται, αλλά δυστυχώς… Βρισκόμαστε σε μια φάση απόλυτης εξουθένωσης. Πιστεύουμε ότι όλοι ευθύνονται γι’ αυτό. Γονείς, καθηγητές, κοντινά πρόσωπα. Ξεσπάμε σ’ αυτούς. Πολλές φορές μάλιστα ξεπερνάμε και τα όρια. Υπομονή. Η κούραση ποτέ δεν υπήρξε ο κατάλληλος σύμβουλος. Έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή τα πρόσωπα που μας αγαπάνε και ενδιαφέρονται για εμάς. Μια λέξη τους, μια συμβουλή, ένα χάδι, ακόμη και μια βοήθεια στην τελική επανάληψη. Ίσως γι’ αυτούς να είναι εξίσου σκληρή η δοκιμασία.

Και φτάνει η ώρα της εξέτασης. Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου. Προσεγγίζουμε την κατάσταση όσο γίνεται πιο αισιόδοξα. Ηρεμία και συγκέντρωση. Το άγχος θα μας οδηγήσει σε μια γρήγορη ανάγνωση όλων των ερωτήσεων. Μην κολλήσουμε σε κάτι που ενδεχομένως εκείνη τη στιγμή κρίνουμε ότι δεν το γνωρίζουμε. Είπαμε, το μυαλό μας μερικές φορές παίζει κάποια άσχημα παιχνίδια, ιδιαίτερα αν το έχουμε παραφορτώσει με κούραση και κακή διαχείριση. Ηρεμούμε. Αν έχουμε δουλέψει καλά κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Αν όχι. Άγνωστο. Οι Πανελλαδικές αλλά και κάθε είδους εξετάσεις δεν είναι για μαθητές της τελευταίας στιγμής. Απαιτούν προετοιμασία και θυσίες. Και τύχη βέβαια. Αλλά δεν είναι τυχερό παιχνίδι.

Και φτάνει το τέλος. Αυτό που μήνες, εβδομάδες, μέρες ονειρευόμασταν. Τώρα απλά περιμένουμε. Αν δουλέψαμε σωστά, θα ανταμειφθούμε. Τώρα θα μάθουμε για πρώτη φορά ότι άξιζαν οι θυσίες μας. Μέτρον άριστον, λοιπόν, έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας. Ας το εφαρμόσουμε, κάτι θα ήξεραν…

* Πρώτη δημοσίευση στο schooltime.gr – Μάιος 2016

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook