Η αγαπημένη συγγραφέας χιλιάδων αναγνωστών Μαίρη Κόντζογλου επιστρέφει με μια συναρπαστική διλογία που έχει τίτλο «Σκουριά και χρυσάφι»Στις 4 Ιουνίου 2020 θα κυκλοφορήσει ο πρώτος τόμος που τιτλοφορείται Νεγρεπόντε, ενώ τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος με τίτλο Πόρτο Λεόνε. Η συγγραφέας αφηγείται με τον δικό της χαρακτηριστικό χειμαρρώδη τρόπο τη συνταρακτική ιστορία μιας πολυπρόσωπης οικογένειας που δημιούργησε το καλύτερο ποτό στον κόσμο. Μέσα από την πολυκύμαντη ζωή των μελών της και με φόντο ιστορικά γεγονότα-σταθμούς του 19ου αιώνα –από την καταστροφή των Ψαρών μέχρι την Κρητική επανάσταση– ο αναγνώστης παρακολουθεί τη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα.

Η διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» είναι ένα μεθυστικό οικογενειακό έπος, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον μύθο. Στα δύο μέρη της, το Νεγρεπόντε και το Πόρτο Λεόνε οι ήρωες, τα μέλη της οικογένειας Βαμβακά, από σκλάβοι, επαναστάτες, πρόσφυγες, γεωργοί και έμποροι, καταλήγουν να γίνουν βιομήχανοι, ενώ βασανίζονται από μεγάλα πάθη και πληρώνουν το τίμημα αμαρτωλών ερώτων αλλά και της προσήλωσής τους στην επιτυχία.

Τα Ψαρά και η θυσία των κλεισμένων στο γενοβέζικο Κάστρο. Το ενετικό Νεγρεπόντε, η Χαλκίδα με τα «τρελά νερά», που είναι πια ελληνική. Ο Πειραιάς ανερχόμενο λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Η Αθήνα, υπό τη σκιά του Παρθενώνα, πρωτεύουσα του βασιλείου.

Σ’ αυτά τα μέρη και στη φωτιά των γεγονότων του πολυτάραχου 19ου αιώνα θα ζήσουν τα μέλη της οικογένειας του Αγγελή Βαμβακά, επιζώντα της καταστροφής των Ψαρών.

Ο γιος του Αντώνης, με σύμμαχο την ετεροθαλή αδελφή του Αυγουστίνα, αγαπημένη Δεσποινίδα των Τιμών της Αμαλίας, θα αλλάξει τη μοίρα της πολυμελούς οικογένειας.

Οι Βαυαροί βασιλιάδες και οι οπλαρχηγοί του ’21, οι Φαναριώτες, οι πολιτικοί −βασιλόφρονες και αντιφρονούντες−, οι εφοπλιστές, οι έμποροι, οι εργάτες και οι ξωμάχοι, στο πολυπρόσωπο αυτό έργο, θα γίνουν η φιλοσοφική λίθος που μετατρέπει τα πάντα σε χρυσάφι, για να γεννηθεί ένα ποτό εξίσου πολύτιμο.

Τα βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Νεγρεπόντε

Η Μαίρη Κόντζογλου μας συστήνει το νέο της έργο και μας εξομολογείται πώς ξεκίνησαν όλα

Πριν χρόνια, πίνοντας ένα ποτό που εξερράγη στον ουρανίσκο μου με τα εκατοντάδες αρώματά του, είχα αναρωτηθεί ποιων προσωπικών ιστοριών και ποιων εμπειριών απόσταγμα να ήταν αυτό το χρυσοκόκκινο νέκταρ.

Άρχισα να διαβάζω βιβλία και δημοσιεύματα για αυτό, γοητεύτηκα από τον θρύλο του Μεσαίωνα που λέει για έναν ερωτευμένο ιππότη και την ψυχή του που αιχμαλωτίστηκε μέσα στο «καμένο κρασί» όπως το λένε, έψαξα και την ενδιαφέρουσα ιστορία της οικογένειας που το παρασκεύασε στην Ελλάδα η οποία, με τα λίγα διαθέσιμα μέσα της εποχής, το έκανε διάσημο και λατρεμένο σε όλον τον κόσμο.

Σταγόνα τη σταγόνα θα έλεγα είχε αρχίσει να σχηματίζεται στο μυαλό μου μια ιστορία που κατέγραψα στη διλογία «Σκουριά και χρυσάφι».

Μια ιστορία που διαδραματίζεται στον ταραγμένο 19ο αιώνα, τον σημαδεμένο από τον απελευθερωτικό αγώνα του ‘21, τις προσπάθειες συγκρότησης κράτους έπειτα από τέσσερις αιώνες τουρκοκρατίας, από τον ερχομό ξένων βασιλιάδων, από πολιτικές έριδες και επαναστάσεις, εμφύλιους πολέμους, πτωχεύσεις και διχόνοιες.

Οι ήρωες των δύο βιβλίων, του Νεγρεπόντε και του Πόρτο Λεόνε, είναι τα μέλη της πολυάριθμης οικογένειας Βαμβακά, της οποίας ο ιδρυτής, ο Αγγελής, διασωθείς της καταστροφής των Ψαρών, φτάνει πρόσφυγας στην Εύβοια και εκεί, με σκληρή δουλειά, δύο γάμους και έξυπνες εμπορικές κινήσεις, καταφέρνει να γίνει ένας ευυπόληπτος έμπορος με μια ευτυχισμένη πολυμελή οικογένεια.

Δύο από τα δώδεκα παιδιά του, ο Αντώνης και η Αυγουστίνα θα χαράξουν διαφορετική πορεία από αυτή που προόριζε η οικογένεια και καθόριζε το περιβάλλον της μικρής επαρχιακής πόλης.
Η Αυγουστίνα θα γίνει δεσποινίδα των Τιμών της βασίλισσας Αμαλίας και θα μοιραστεί το όνειρο του αδελφού της που είναι να φτιάξει το καλύτερο ποτό στον κόσμο.

Μέσα από την πολυκύμαντη ζωή των δύο νέων, αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας Βαμβακά, καταγράφονται οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες του νέου κράτους που οδήγησαν στη δημιουργία της αστικής τάξης.

Έμποροι και εφοπλιστές, πολιτικοί και αγωνιστές του ‘21, ποιητές και αναρχικοί, Έλληνες και Φράγκοι, Φαναριώτες και ξωμάχοι, «Ορεινοί» και «Πεδινοί», βασιλείς και επαναστάτες συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννιούνται μεγάλοι έρωτες και ταπεινά συναισθήματα, αναδεικνύονται γενναίες και υποχθόνιες συμπεριφορές, υπογράφονται δοξαστικές και ντροπιαστικές συμβάσεις ζωής, εν ονόματι  της πραγματοποίησης ενός σκοπού.

Έτσι…

καθώς τίποτα δεν υπάρχει ατόφιο, ούτε χρώμα ούτε χαρά, μα ούτε και λύπη, όλοι σταλάξαμε λίγη σκουριά στη ζωή μας.
Σκουριά και χρυσάφι είναι όλα.

 «Σκουριά και χρυσάφι»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει εργαστεί σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες, με αντικείμενο πάντα την Επικοινωνία.

Διαβάστε ακόμα:

Στον Σταύρο Χριστοδούλου το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2020

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2019

Νέα αρχή για τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ!

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook