Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» για την επιστροφή στα θρανία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Προς το παρόν αφήνουμε πίσω μας το πρωτόγνωρο και δύσκολο χρονικό διάστημα που αναγκαστήκαμε να μείνουμε στα σπίτια μας απομονωμένοι. Μείναμε σε καραντίνα δεν μείναμε όμως σιωπηλοί. Η δράση του σωματείου όλο αυτό το διάστημα είχε στόχο να μείνουμε δυνατοί και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσες και μεσοπρόθεσμες συνέπειες όλων των αντεργατικών νομοθετήσεων, σύνδεση παλιών και νέων. Η επόμενη μέρα, για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, ως πτυχή της κοινωνίας, συμπυκνώνεται στα εξής:

Πρώτον, η ασφάλεια και η πρόληψη στους χώρους δουλειάς. Έχουμε πλούσια εμπειρία από εργασιακούς χώρους που, αν δεν ήταν ούτως ή αλλιώς ακατάλληλοι για μαθητές, σίγουρα τώρα δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πολλοί φροντιστές έχουν μετατρέψει τις αίθουσες σε κλουβιά, με γυψοσανίδες, συχνά χωρίς ούτε ένα παράθυρο.    Υπάρχουν περιπτώσεις που  δεν εξασφαλίζονταν χαρτί και σαπούνι στις τουαλέτες, πόσο μάλλον τώρα που χρειάζεται και αντισηπτικό σε κάθε χώρο. Στα Κέντρα Μελέτης στοιβάζονται 15 παιδιά με έναν εκπαιδευτικό στον ίδιο χώρο για ώρες ολόκληρες χωρίς διάλειμμα. Τώρα τι θα συμβεί σε αυτούς τους χώρους;

Δεύτερον, η τηλεκπαίδευση, η εισβολή στον προσωπικό χρόνο και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Πολλοί από εμάς φέραμε όλη μας τη δουλειά σπίτι, συνεχίσαμε τα μαθήματα σε δύσκολες συνθήκες, μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών μας, εξίσου για τους μαθητές και τους γονείς. Πολλές επιχειρήσεις ήδη έχουν ανακοινώσει πως, όπως στα θερινά τμήματα – ενδεχομένως και από τον Σεπτέμβρη – θα διατηρηθούν τα διαδικτυακά μαθήματα. Ποιος θα αναλάβει το κόστος της υλικοτεχνικής υποδομής; Ο εργασιακός χρόνος διαστέλλεται κατά πολύ, ενώ η ώρα της διδασκαλίας γίνεται πολλαπλά πιο απαιτητική, πιο εντατική. Μπορεί αυτό να αμείβεται με ωρομίσθια του πεντάευρου; Η προετοιμασία και η ανάγκη αναπληρώσεων, ακόμη και για λόγους κακής σύνδεσης, αυξάνονται. Είναι δυνατόν οι ώρες αυτές να μην ασφαλίζονται;

Με κάθε λογής πρόσχημα σχολάρχες και φροντιστές απαιτούσαν όλο και περισσότερο από τον χρόνο μας, αμισθί και με τη βούλα του κράτους. Κάποιοι προσπάθησαν ευθέως να καταπατήσουν τις αργίες και τις διακοπές. Άλλοι εκμεταλλεύτηκαν το φιλότιμο συναδέλφων και τους τάραζαν με mail για να λύσουν απορίες, να ετοιμάσου ή να διορθώσουν ασκήσεις για τους μαθητές, μάλλον θεωρώντας πως αυτό δεν απαιτεί χρόνο. Δεκάδες ειδοποιήσεις για έκτακτες τηλεσυσκέψεις, ενημερώσεις γονέων, ερωτήσεις μαθητών, δοκιμαστικά της πλατφόρμας και πάει λέγοντας.

Άλλοι βρεθήκαμε μακριά από την εργασία μας ή μισοδουλεύοντας. Όταν τέλειωσε η αναστολή λειτουργίας, πολλοί βρήκαν τις συμβάσεις ληγμένες, χωρίς να λογίζονται απολυμένοι. Που θα βρουν δουλειά όταν η ανεργία ήδη “χτυπάει κόκκινο”; Ούτε το επίδομα ανεργίας δεν είναι εξασφαλισμένο με τα λιγοστά ένσημα που μας κολλάνε και τις προϋποθέσεις να σκληραίνουν κάθε τόσο.

Τρίτον,  η ασφάλεια, η τηλεκπαίδευση και “ο μεγάλος αδελφός”. Κερασάκι στην τούρτα είναι η απαίτηση καταγραφής και αναμετάδοσης των μαθημάτων με πρόσχημα τις ευπαθείς ομάδες μαθητών. Με ευθύνη του κράτους και την πρόσφατη τροπολογία για την τοποθέτηση κάμερας στη σχολική τάξη του δημόσιου σχολείου, βρήκαν ευκαιρία πολλοί σχολάρχες να κάνουν το ίδιο στις επιχειρήσεις τους. Το γεγονός αυτό, το οποίο εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αποδοκιμάζουν για παιδαγωγικούς και λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας, οι εργοδότες φαίνεται να μπορούν να το εκμεταλλευτούν για έλεγχο και πρόσθετα για οικονομικό όφελος. Υπάρχει ανησυχία από συναδέλφους ότι η κάθε ώρα διδασκαλίας που καταγράφεται τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανεργία, εφόσον σχολάρχες ή φροντιστές μπορούν να την αναπαράγουν στις πλατφόρμες τους με συνδρομή για τους γονείς, μέχρι να υποκαταστήσουν τελείως τον εκπαιδευτικό στην τάξη την επόμενη χρονιά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δεν κινδυνολογούμε! Μόνοι τους, κράτος και εργοδότες, ανησυχούν για την οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε νωρίτερα και πιο απότομα λόγω κορονοϊού. Η κυβέρνηση, πέρα από τα αντεργατικά εργαλεία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τη φάση των περιοριστικών μέτρων, φέρνει και το εισαγόμενο Πρόγραμμα SURE της ΕΕ για την ακόμη συχνότερη εναλλαγή εργασίας και ανεργίας, την εξασφάλιση φθηνής εργασίας για τους επιχειρηματίες, με μειώσεις μισθών και τους εργαζόμενους να σηκώνουμε μέρος του  μισθού μας μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Απαιτούμε λοιπόν τα αυτονόητα:

  • Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Να τηρείται αυστηρά η αναλογία των πέντε (5) τετραγωνικών μέτρων για κάθε μαθητή/εκπαιδευτικό ανά τάξη, απαραίτητα με φυσικό αερισμό. Να παρέχονται δωρεάν με ευθύνη του εργοδότη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.α.). Να απολυμαίνονται συχνά όλοι οι χώροι.
  • Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και οι εργαζόμενοι γονείς. Να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εργαζομένων αυτών με παροχή πρόσθετης ειδικής άδειας.
  • Να τηρηθούν οι συμβάσεις εργασίας στο ακέραιο χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή, με όλες τις ώρες εργασίας δηλωμένες ανεξάρτητα από τη φύση της. Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα. Να μη γίνει καμία απόλυση και καμία μείωση μισθού.
  • Να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση του μαθήματος. Να υπάρξει ειδική ρύθμιση στη σύμβαση εργασίας στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν μαθητές που δεν παρακολουθούν τα δια ζώσης μαθήματα.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρέφουν στα σχολεία τη Δευτέρα 18 Μαΐου οι μαθητές της A’- B’ Λυκείου και του Γυμνασίου.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Τρίτη 19 Μαΐου στα Προπύλαια – Οι ανακοινώσεις ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, οι κάμερες και η ποιότητα της εκπαίδευσης!

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook