Η 2η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, μόνο που φέτος ο εορτασμός της θα είναι πολύ διαφορετικός, όπως πολλά πλέον γύρω μας.
Το γέλιο σχετίζεται άμεσα με τα παιδιά, τα οποία σύμφωνα με πολλές έρευνες γελούν συχνότερα και δυνατότερα από τους ενήλικες. Γελούν αυθόρμητα, χωρίς να τους νοιάζει αν τους βλέπουν ή αν τους ακούν οι άλλοι, απολαμβάνοντας απλά την ευφορία που τους δημιουργείται γελώντας. Για τα παιδιά το γέλιο αποτελεί μια ενστικτώδη μορφή αλληλεπίδρασης, έναν ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας. Μέσω του αβίαστου γέλιου τους εκφράζουν τη χαρά τους, την ευγνωμοσύνη τους, την αίσθηση άνεσης και οικειότητας με τον περίγυρό τους, την αληθινή κοινωνικοποίησή τους.
Μπορεί εδώ και μέρες οι χώροι που έσφυζαν από ζωή και ηχούσαν από τις φωνές και τα γέλια των παιδιών να ερήμωσαν, τα σχολεία να έκλεισαν, οι παιδικές χαρές να άδειασαν και τα παιδιά να κλείστηκαν στο σπίτι. Η λαχτάρα τους, όμως, να βγουν έξω και πάλι όλο και φουντώνει. Αδημονούν να τρέξουν και να παίξουν ελεύθερα, να εκτονώσουν την ενέργειά τους, να ανταμώσουν με τους φίλους και τους συμμαθητές τους, να αστειευτούν και να γελάσουν… να γελάσουν με την ψυχή τους, όπως μόνο αυτά ξέρουν.
Ίσως μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής είναι να ακούς το ξεκαρδιστικό γέλιο των παιδιών. Το πληθωρικό, αυθόρμητο γέλιο τους, το οποίο δεν έχει ανακουφιστική επίδραση μόνο στα ίδια, αλλά προκαλεί ευφορία και στους γύρω τους. Τα παιδιά είναι η χαρά της ζωής. Είναι το μέλλον και η ελπίδα μας για έναν κόσμο ομορφότερο. Και το γέλιο τους είναι πηγή αισιοδοξίας. Είναι η υπενθύμιση στον εαυτό μας προκειμένου να βλέπουμε τη θετική πλευρά της ζωής και να μη χάνουμε την παιγνιώδη μας διάθεση.
Με την ευχή, λοιπόν, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου να είναι η πρώτη και τελευταία που τα παιδικά γέλια δε θα ακούγονται σε κάθε σχολείο, σε κάθε πάρκο, σε κάθε γειτονιά. Με την ευχή να αντηχούν σύντομα γύρω μας και πάλι τα γάργαρα γέλια ανέμελων παιδιών, πλημμυρίζοντας με αγάπη και ελπίδα τις καρδιές μας.
Σιδηροπούλου Ζωή
Εκπαιδευτικός
[email protected]
Διαβάστε ακόμα: