Μουσική και ζωγραφική στην μπαρόκ Ισπανία – Από τον Marín και τον Velázquez στον Boccherini και τον Goya

Άλλη μία σπουδαία βραδιά μπαρόκ μουσικής θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο κανάλι του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=qEesOWALQa4) από σήμερα 23 Απριλίου στις 19:00 και για 48 ώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο συναυλίες που δόθηκαν στις 23.11.2019, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και Νέα Όνειρα (σε καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμου Γκουνταρούλη), και συνθέτει ένα μοναδικό μουσικό αλλά και ζωγραφικό πορτρέτο της μπαρόκ Ισπανίας.

Α’ Μέρος

Las Meninas: Η μουσική πίσω από τον πίνακα

Το πρόγραμμα βασίζεται σε έργα του Juan Hidalgo, του José Marín και του Don Juan José de Austria, τριών σημαντικών συνθετών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον Φίλιππο Δ’ της Ισπανίας, την ίδια εποχή που στην αυλή του δούλευαν καλλιτέχνες όπως ο θεατρικός συγγραφέας Pedro Calderόn de la Barca και ο ζωγράφος Diego Velázquez, που φιλοτέχνησε τις Δεσποινίδες των τιμών (Las meninas), αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα της δυτικής τέχνης.

Ερμηνεύουν: Θεοδώρα Μπάκα – μέτζο σοπράνο, Αλέξανδρος Ιωάννου – κρουστά, Θεόδωρος Κίτσος – μπαρόκ κιθάρες, θεόρβη, καλλιτεχνική επιμέλεια.

Β’ Μέρος

Fandango – Η Ισπανία του Boccherini και του Goya

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία από τα πιο ώριμα και όμορφα κουιντέτα του Luigi Boccherini, ενός από τους σημαντικότερους βιολοντσελίστες και συνθέτες του β’ μισού του 18ου αιώνα, που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ισπανία δουλεύοντας στην υπηρεσία του Infante Don Luiz, στην αυλή του οποίου γνώρισε και τον Francisco Goya.

Ερμηνεύουν: Mayah Kadish – μπαρόκ βιολί, Γιώργος Σαμοΐλης – μπαρόκ βιολί, David Bogorad – μπαρόκ βιόλα, Δήμος Γκουνταρούλης – μπαρόκ τσέλο, Ιάσων Ιωάννου – μπαρόκ τσέλο. Συμμετέχουν: Θεόδωρος Κίτσος – μπαρόκ κιθάρα, Αλέξανδρος Ιωάννου – κρουστά.

Διαβάστε ακόμα:

ThesSingers – Σχήμα Λόγου: 43 καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη σε ένα ιστορικό τραγούδι

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook