Κοινωνιολογία Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών – Κεφάλαιο 5: Βασικοί ορισμοί – Σημεία έμφασης
Εκπαίδευση: Παράγοντας αναπαραγωγής και αλλαγής της κοινωνίας
- Δευτερογενής κοινωνικοποίηση: Το στάδιο, κατά το οποίο το παιδί αυτονομείται και οι σχέσεις του με τους άλλους δε χαρακτηρίζονται από το συναίσθημα ή από τη συγγένεια, ονομάζεται δευτερογενής κοινωνικοποίηση (σελ. 91, σχ. βιβλίο).
- Εξοικείωση : Η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες είναι σήμερα μια αναγκαιότητα που επιβάλλεται από τις υπάρχουσες συνθήκες. Παράλληλα όμως με την εξοικείωση πρέπει και οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι η γνώση και η τεχνολογία έχουν κοινωνικές αναφορές και κυρίως πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν διλήμματα σχετικά με τις εφαρμογές της γνώσης στην κοινωνική πραγματικότητα (σελ. 103, σχ. βιβλίο).
- Εξειδίκευση: Η εξειδίκευση είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, που συνήθως γίνεται στους χώρους δουλειάς. Υπάρχει η αντίληψη ότι το σχολείο μάς μαθαίνει άχρηστα πράγματα, που δε θα μας βοηθήσουν να βρούμε δουλειά. Η αντίληψη που θέλει τη μόρφωση να ταυτίζεται με την κατάρτιση, εκτός του ότι είναι επιβλαβής για την ίδια τη μόρφωση, συνδέεται και με την εξής εσφαλμένη εντύπωση: ότι η παιδεία και η γνώση έχουν αξία, εφόσον μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανέλιξη. Η παιδεία όμως και η γενική μόρφωση δεν έχουν αποκλειστικά χρηστικό χαρακτήρα. Επιτρέπουν, μέσα σε συνθήκες ισότητας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των ανθρώπων, ώστε αυτοί να έχουν τη δυνατότητα συνεχούς επαγγελματικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τις εξελίξεις της κοινωνίας της γνώσης (σς. 103, σχ. βιβλίο).
Σημεία έμφασης Κεφαλαίου!
- Οι στόχοι της εκπαίδευσης [σελ. 91]
- Οι πυλώνες της εκπαίδευσης βάσει της Unesco [σς. 91 – 92]
- Οι εκπαιδευτικές λειτουργίες κατά τον Μοντιμπέρ [σελ. 92]
- Εκδηλες και άδηλες μορφές εκπαίδευσης [σελ. 92]
- Οι «ίσες ευκαιρίες» στην εκπαίδευση και τι προάγουν [σελ. 101]
Γλωσσάριο
Κουλτούρα (ανισότητες κουλτούρας): Το σύνολο της πνευματικής δημιουργίας μιας κοινωνίας. Όλες οι κοινωνικές ομάδες έχουν κουλτούρα. Είτε αυτή είναι λαϊκή είτε λόγια. Στις ιεραρχημένες κοινωνίες οι κουλτούρες των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων είναι και οι ίδιες ιεραρχημένες (σελ. 219, σχ. βιβλίο).
Τάσος Τριανταφυλλόπουλος*
Φιλόλογος, MSc Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση
Διαβάστε ακόμα:
Πανελλαδικές ΓΕΛ 2020: Η νέα εξεταστέα ύλη στην Ιστορία και την Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία Γ’ Λυκείου – Κεφάλαιο 1: Βασικοί ορισμοί – Σημεία έμφασης
Κοινωνιολογία Γ’ Λυκείου – Κεφάλαιο 2: Βασικοί ορισμοί – Σημεία έμφασης
Κοινωνιολογία Γ’ Λυκείου – Κεφάλαιο 3: Βασικοί ορισμοί – Σημεία έμφασης