Μένουμε ενεργοί, Μένουμε σπίτι…  με μεταδόσεις πρωτότυπου καλλιτεχνικού υλικού όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα, τόσο διαφορετική από όλες τις προηγούμενες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι παρόν και θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα: ότι ο φόβος και η απομόνωση δεν μπορούν να νικήσουν την ανάγκη του ανθρώπου για συγκίνηση και ψυχική ανάταση μέσω της τέχνης.

Ανέλαβε λοιπόν μια μοναδική πρωτοβουλία και προχώρησε σε νέες παραγωγές μουσικών εκδηλώσεων, καλώντας σημαντικούς καλλιτέχνες στη σκηνή «Αιμίλιος Ριάδης» για να παρουσιάσουν έργα απόλυτα εναρμονισμένα με το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών. Οι παραγωγές θα μεταδοθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι δύο πρώτες δράσεις της σειράς αυτής έγιναν σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Αναμένεται και συνέχεια με άλλους κύκλους δράσεων και σε συνεργασία με άλλους φορείς

Οι μεταδόσεις, που διαρκούν περίπου 40 λεπτά, θα γίνονται κάθε μέρα στις 19:00 μέσα από το κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece), αλλά και από τη σελίδα του στο facebook.

Η όλη δράση έχει την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο το προηγούμενο διάστημα οργάνωσε δύο τηλεδιασκέψεις με τους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτεί αυτή την πρωτοβουλία για να ενισχύσει την καλλιτεχνική δημιουργία και να στηρίξει τους καλλιτέχνες σ’ αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης: «Μετά από παρότρυνση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, και θέλοντας αυτή τη δύσκολη ώρα να στηρίξουμε αφενός τους πολίτες και αφετέρου τους καλλιτέχνες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία πραγματοποίησης καλλιτεχνικών δράσεων -σε συνεργασία και με άλλους φορείς- στέλνοντας το μήνυμα ‘μένουμε ενεργοί, μένουμε σπίτι’. Αποδεικνύουμε μ’ αυτό τον τρόπο ότι οι φορείς του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και ο καλλιτεχνικός της κόσμος είναι όρθιοι, δημιουργικοί και ανταποκρίνονται στις περιστάσεις. Στο Μέγαρο θα ακολουθήσουν και άλλοι κύκλοι δράσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα. Όλες οι δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού».

Σημειώνεται ότι κατά την υλοποίηση των δράσεων τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα ενδεδειγμένα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ασφαλείας και αποστάσεων, τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το προσωπικό που εργάστηκε. Για τον ίδιο λόγο τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν με χρήση ειδικής τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα των μεταδόσεων έχει ως εξής:

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 13-4-2020

Συναυλία μουσικής δωματίου με τη Μαρία Ανισέγκου (τσέλο) και τον Νίκο Κυριόσογλου (πιάνο)

– Ludwig van Beethoven (1770-1827), Τρίτη σονάτα για πιάνο και τσέλο έργο 69 σε λα μείζονα (τα δύο μέρη) I. Allegro ma non tanto, Scherzo II. Allegro molto (in A minor)

Παραγωγή: ΟΜΜΘ

Σε συνεργασία με την ΚΟΘ

 

Μ. ΤΡΙΤΗ 14-4-2020

Συναυλία μουσικής δωματίου με τον David Bogorad (βιολί) και τον Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο)

– Δημήτρης Λιάλιος (1869-1940), Ballade no.1

– Cesar Franck (1822-1890), σονάτα για πιάνο και βιολί σε λα μείζονα I. Allegro Moderato II. Allegro

– Edward Elgar (1857-1934), La Capricieuse

Παραγωγή: ΟΜΜΘ

Σε συνεργασία με την ΚΟΘ

 

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 15-4-2020

Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας με τους πρωτοψάλτες-μουσικοδιδασκάλους Πάρη Γκούνα και Γιώργο Φανάρα και αφηγητή τον Χρυσόστομο Σταμούλη, καθηγητή Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…/ Τον Νυμφώνα σου βλέπω…/ Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος…/ Κύριε, ερχόμενος προς το πάθος…/ Εν ταις λαμπρότησι των αγίων σου…/ Η πόρνη εν κλαυθμώ ανεβόα… Πόρνη προσήλθε σοι…/ Σε, τον της παρθένου Υιόν…/ Ότε η αμαρτωλός προσέφερε το μύρον…/ Ότε οι ένδοξοι μαθηταί…/ Ο τρόπος σου δολιότητος γέμει, παράνομε Ιούδα…/ Μυσταγωγών σου, Κύριε…/ Άρχοντες λαών…, Τας αισθήσεις ημών…, Έδραμε λέγων ο Ιούδας…, Εις τριάκοντα αργύρια…, Έστησαν τα τριάκοντα αργύρια…, Αντί αγαθών…/ Εξηγόρασας ημάς…/ Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…/ Εξέδυσάν με τα  ιμάτιά μου…/ Επί ξύλου βλέπουσα…/ Εγκώμια/ Αναστάσιμα ευλογητάρια/ Ανάστα ο Θεός…/ Χριστός ανέστη εκ νεκρών…

Παραγωγή: ΟΜΜΘ

 

Μ. ΠΕΜΠΤΗ 16-4-2020

Προβολή της βωβής ταινίας La Vie et la passion de Jesus Christ (Passion and Death of Christ) (1903), με υπόκρουση ζωντανής μουσικής. Με τον Θανάση Μπιλιλή (σύνθεση, πιάνο)

Η ταινία, γαλλικής παραγωγής από την πρωτοπόρο κινηματογραφική εταιρεία Pathe Freres και σκηνοθετημένη από τους Lucien Nonguet και Ferdinand Zecca, αφηγείται τη ζωή του Χριστού και είναι από τις πρώτες ταινίες με μεγάλη διάρκεια, ενώ θεωρείται επίσης και από τις πρώτες που παρουσιάστηκαν με χρώμα (χρωματισμένη με τη μέθοδο «Pathechrome»).

Παραγωγή: ΟΜΜΘ

 

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-4-2020

«Λαϊκοί Επιτάφιοι» – ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο από τους σημαντικότερες συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Κουγιουμτζή, οι οποίοι σε συνεργασία με εμβληματικούς ποιητές εξέφρασαν τη δική τους βιωματική και υπαρξιακή προσέγγιση για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση. Με τον Ανδρέα Καρακότα (φωνή) και τον Θανάση Μπιλιλή (πιάνο)

Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος

– από τον «Επιτάφιο»

Βασίλεψες αστέρι μου/ Πού πέταξε τ’ αγόρι μου/ Μέρα Μαγιού/ Χείλι μου μοσχομυριστό/ Στο παραθύρι/ Ήσουν καλός/ Να ’χα τ’ αθάνατο νερό

Σταύρος Κουγιουμτζής

– από το έργο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» (βασισμένο σε κείμενα του Ευαγγελίου)

Κύριε εκέκραξα/ Θεός Κύριος/ Ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός

– από το έργο «Ηλιοσκόπιο» σε ποίηση Γιώργου Θέμελη

Πρώτο περιστέρι/ Πώς να σε πάρω/ «Χασάπικο»/ Η πρώτη Ανάσταση/ Πάσχα των Ελλήνων

– από το έργο «Μικρές πολιτείες»

Τα πρώτα λόγια του Χριστού (εβραϊκό τραγούδι σε πρώτη διασκευή Σταύρου Κουγιουμτζή, ποίηση Μάνος Ελευθερίου)

Τώρα που θα φύγεις (ποίηση Μάνος Ελευθερίου)

Όταν ανθίζουν πασχαλιές (στίχοι Σταύρος Κουγιουμτζής)

Παραγωγή: ΟΜΜΘ

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Διαβάστε ακόμα:

ThesSingers – Σχήμα Λόγου: 43 καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη σε ένα ιστορικό τραγούδι

Θα περάσει κι αυτό – Αλέξανδρος Κεβόπουλος: Ένα αισιόδοξο τραγούδι για όσους μάχονται με τον κορονοϊό!

Απολαύστε διαδικτυακά μια συναυλία της MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook