Όλοι κάποια στιγμή, είτε σε νεαρή ηλικία είτε σε μεγαλύτερη, συνειδητά πια κατανοούμε πως αν δε δώσουμε αγάπη στον εαυτό μας (αποδοχή, συγχώρεση, προσπάθεια για αυτοβελτίωση) και οι άλλοι αντίστοιχα δε θα μας τη δώσουν ή ακόμη κι αν το κάνουν, με δυσκολία θα νιώσουμε το κάλεσμά τους, για να ανταποκριθούμε κατάλληλα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την επιτυχία. Επιτυχία όχι μόνο σε εξωτερικούς τομείς σημαντικούς αυτής της ζωής, αλλά και την επιτυχία στους συνεχείς αγώνες που δίνει ο καθένας μας με τον ίδιο του τον εαυτό. Για την επιτυχία αυτή χρειάζεται ένα βασικό συστατικό που μας ανυψώνει, την εμπιστοσύνη στον ίδιο μας τον εαυτό.

Και αυτό δε σημαίνει να πιστεύουμε για τον εαυτό μας ότι είμαστε υπέροχοι ή αλάνθαστοι σε όλα. Αντίθετα, απαιτείται μία μετριόφρων στάση και ειλικρινής αναγνώριση των πολλών αρετών, χαρισμάτων που έχουμε. Γιατί, ας σκεφτούμε, ταπεινότητα δεν είναι να κρύβουμε τα ταλέντα μας, τα δυνατά μας στοιχεία, αλλά να τα βλέπουμε και να τα μοιραζόμαστε και με άλλος. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να αναγνωρίζουμε όλες εκείνες τις ιδιότητες που εμποδίζουν την εξέλιξή μας στο να προχωρήσουμε μπροστά, να ανοίξουμε θαρραλέα την καρδιά και το νου μας προς την αλλαγή.

Ας μη χάνουμε την εμπιστοσύνη μας και την αυτοπεποίθησή μας για όλες τις παραλείψεις και τα λάθη μας. Εξάλλου, κι αυτά καλύτερους ανθρώπους μας κάνουν, αν επιλέξουμε να τα διαχειριστούμε με αυτόν τον τρόπο.

Η εμπιστοσύνη λοιπόν είναι η δύναμη του ανθρώπου που έχει μέσα του, ακόμη κι αν δεν την έχει αναγνωρίσει, ακόμη κι αν δειλιάζει εκφράζοντας τα άπειρα «μήπως, αν δεν ή δεν μπορώ…» Είναι δύναμη και κατά παράξενο τρόπο απαιτεί και μια δυναμική στάση ζωής για να εκδηλωθεί, να εκφραστεί. Θυμηθείτε, όμως, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος!

Αν νομίσεις πως έχεις νικηθεί, είσαι νικημένος.
Αν νομίσεις πως είσαι άτολμος, δε θα τολμήσεις.
Αν θέλεις να κερδίσεις, αλλά σκέπτεσαι πως δεν μπορείς,
είναι σίγουρο πως δε θα μπορέσεις.
Αν νομίσεις ότι θα χάσεις, έχεις χάσει.
Έτσι, βλέπουμε μέσα στη ζωή ότι η επιτυχία αρχίζει με την ανθρώπινη θέληση.
Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση του νου.
Αν νομίσεις ότι είσαι ευγενικής καταγωγής …είσαι.
Πρέπει να έχεις υψηλή σκέψη για να ανυψωθείς.
Οι μάχες της ζωής μπορεί να νομίζουμε ότι κερδίζονται από εκείνους που δείχνουν τυχεροί,
Αλλά …τελικά κερδίζει ο άνθρωπος που πιστεύει πως μπορεί.

Άγνωστοι στοχαστές

Γιάννης Ξηντάρας*
Ψυχολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή»
Τηλ.: 210 66 19 177

Διαβάστε ακόμα:

Τι να αποφύγουμε για να μην διαλυθεί η σχέση μας

Μην αφήνετε να περνάει ο χρόνος, χωρίς να βιώνετε τις στιγμές

Αναγνωρίστε το καλό στη ζωή σας και καλωσορίστε το!

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook