Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (12/3/2020)

 Ανακοινώθηκαν χθες 117 συνολικά κρούσματα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση στην Ελλάδα.

Από αυτά, τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση. 82 ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε εισαγόμενα κρούσματα και 25 είναι επαφές τους.

Μέσα σε αυτά ένας μεγάλος αριθμός είναι ο αριθμός των εισαγωγών από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους και 10 κρούσματα χωρίς κάποια γνωστή επαφή.

Υπάρχουν ακόμα 15 κρούσματα, τα οποία η διερεύνηση συνεχίζεται. Απ’ όλα τα κρούσματα 34 νοσηλεύονται, εκ των οποίων 3 σε ΜΕΘ και 2 έλαβαν εξιτήριο σήμερα (12/3) στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγο η μητέρα και το παιδάκι της.

Έχουν γίνει συνολικά περισσότεροι από 2.180 έλεγχοι. Στα πλαίσια των εξελίξεων και των ανακοινώσεων από τον ΠΟΥ, έγινε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και λοιμωξιολόγων και περαιτέρω συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου που αποφασίζει σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Κεντρικής μας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Αποφασίστηκε:

  • Αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων όπως θα εξειδικευτεί στην απόφαση, για 15 μέρες.
  • Αναστολή της λειτουργίας των παιδοτότων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες.

Η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΥΠΠΟΑ: Κλείνουν για τις επόμενες 15 ημέρες θέατρα, κινηματογράφοι και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων

Όσον αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο, σύμφωνα με τα ειδικά κριτήρια που θέσπισε για την ιεράρχηση του εργαστηριακού ελέγχου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υιοθετήθηκαν αυτά τα κριτήρια στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σε αυτά τα κριτήρια αναφέρεται ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι για τα άτομα χαμηλού κινδύνου με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης. Ενώ για τα άτομα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό τους.

Διαβάστε ακόμα:

Σε ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό COVID-19

Κορωνοϊός: Ερωτήσεις – Απαντήσεις | Δεν φοβόμαστε, Προστατευόμαστε – Ασπίδα μας, η γνώση

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook