Η Ζώγια υποδέχεται τον ποιητή Κυριάκο Συφιλτζόγλου την Τετάρτη 11 Μαρτίου για την παρουσίαση του βιβλίου του «Σπίτι Παιδιού», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Αντίποδες», στις 19.30. Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του ιδίου, με τίτλο «Έγχρωμη Απουσία», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Ο αφηγητής του βιβλίου επιστρέφει στο Σπίτι Παιδιού όπου μεγάλωσε, στην Πλατανιά Δράμας, αλλά και στα γύρω χωριά. Είναι ένας τόπος ζεστασιάς, παιχνιδιού και χαράς. Εκεί το παιδί αντικρίζει τη ζωή και το θάνατο – τα μάτια του είναι αθώα. Ανέμελα περάσματα, χωρίς την άδεια των μεγάλων, στα ακατοίκητα σπίτια, με το εξαπτέρυγο στα χέρια στην εκκλησία, παίζοντας κρυφτό στα νεκροταφεία. Προσπαθεί να ξετυλίξει, μέσα από τα μισόλογα συγγενών και ξένων, τις ατομικές ιστορίες καθενός, αλλά και το περίπλοκο κουβάρι που είναι οι συλλογικές ρίζες.

Λίγα λόγια για την έκθεση…

Είναι σπίτια παλιά ανατολικά του νομού Δράμας, που με πείσμα κρατάνε το χρώμα στους τοίχους τους. Τα περισσότερα είναι πάνω από 100 χρόνων -χτίστηκαν πριν το ’22 από μουσουλμάνους. Με την “ανταλλαγή” έφυγαν και ήρθαν πρόσφυγες να τα κατοικήσουν.

Τώρα μένουν μετέωρα στον χρόνο, μαζί με την σκόνη, τις αράχνες, τις νυχτερίδες…μέχρι να τα καταπιεί η φύση. Μέχρι τότε, θα κρύβουν κομμάτια-τοίχους σαν κάδρα, σαν πίνακες ζωγραφικής. Θα διατηρούν ένα έντοχο χρώμα, σαν μια γιαγιά που δεν λέει να κρεμάσει το κραγιόν της, κόντρα στις ρυτίδες, κόντρα στις ρωγμές.

Είναι τοίχοι που έχουν αντικείμενα, ίχνη μιας προηγούμενης ζωής. Μπορεί ο άνθρωπος χρόνια να λείπει, αλλά μια ζακέτα, ένα εικονοστάσι, ένα παντελόνι, ένα μαντήλι, κάτι φωτογραφίες αντέχουν όσο αντέχει το καρφί.

Μοιάζουν με σηματοδότες που έχουν κολλήσει στο πορτοκαλί -ούτε κόκκινο ούτε πράσινο- μια ενδιάμεση κατάσταση, μέχρι να πέσει η σκεπή. Σαν μια προϊστορία που γυρίζει γύγω από την ουρά της -την δάγκωσε μία φορά και κοκάλωσε.

Τοίχοι που μοιάζουν με απουσιολόγους, σαν κέρινα ομοιώματα, σαν το υπόλοιπο μιας αφαίρεσης. Έγχρωμη εγκατάλειψη με στίγμα, κάτι σαν χειραψία που βιαστικά έκλεισε  ανοιχτούς λογαριασμούς. Όλα έγιναν ερήμην, κι όμως αυτοί οι τοίχοι, αυτά τα σπίτια ξέρουν να ποζάρουν στον φακό.

Ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου γεννήθηκε το 1983 στη Δράμα, όπου και ζει. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές και μία νουβέλα:

-Έκαστος εφ’ ω ετάφη, εκδ. Γαβριηλίδη, 2007επανέκδοση από τις εκδ. Θράκα, 2017.

-Μισές αλήθειες, εκδ. Μελάνι, 2012.

-Με ύφος Ινδιάνου, εκδ. Μελάνι, 2014.

-Στο σπίτι του κρεμασμένου, εκδ. Θράκα, 2015

( βραβείο Ποίησης του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ).

-Δραμάιλο, εκδ. Αντίποδες, 2018.

-Σπίτι Παιδιού, εκδ. Αντίποδες, 2019.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και συμπεριληφθεί στις ανθολογίες:

-FUTURES – POETRY OF THE GREEK CRISIS, Penned in the Margins, 2015 ( edited and translated by Theodoros Chiotis).

-AUSTERITY MEASURES – THE NEW GREEK POETRY 2016 ( edited by Karen Van Dyck, published Penguin).

-Polish Festival Pra Premier 2016 (translated by Alicia Kotecka).

-Kleine Tiere zum Schlachten – Neue Getichte aus Griechenland, hg. Von Wassiliki Knithaki und Adrian Kasnitz, parasitenpresse, 2017).

-Dichtung mit Biss, Maria Topali – Torsten Israel, Romiosini, 2018.

Από το 2013 ασχολείται συστηματικά και με την φωτογραφία. Το 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη του ατομική έκθεση στην Depot Art Gallery στην Αθήνα με τίτλο “Πιθανότητα αίματος”, ενώ στη συνέχεια πήρε μέρος στην ομαδική έκθεση με τίτλο”Evasion #1″ στο Espace Christiane Peugeot στο Παρίσι. Φωτογραφίες του έχουν γίνει εξώφυλλα σε λογοτεχνικά περιοδικά και βιβλία ποίησης/πεζογραφίας.

Info:

Παρουσίαση βιβλίου «Σπίτι Παιδιού»

& Εγκαίνια έκθεσης «Έγχρωμη Απουσία»
του Κυριάκου Συφιλτζόγλου
Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 11-31 Μαρτίου 2020
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια / Αλ.Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook