Έρη Ναθαναήλ

Της Έρης Ναθαναήλ

Με την ονομασία «Κούλουμα» χαρακτηρίζεται η συνήθεια της εξόδου και του υπαίθριου πανηγυρισμού την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.  Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα έχουν διατυπωθεί ποικίλες απόψεις.

1.Ο Νικόλαος Πολίτης, πατέρας της ελληνικής λαογραφίας, θεωρεί τη λέξη ως προερχόμενη από τη λατινική λέξη cumulus, που σημαίνει :

α) σωρός και αφθονία, εξαιτίας της αφθονίας και ποικιλίας των εδεσμάτων και  του κεφιού στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας,

αλλά και

β) τέλος, γιατί η λέξη αυτή εκφράζει το τέλος της εορταστικής περιόδου και τον επίλογο της Απόκριας.

 2. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η λέξη προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «columna», δηλαδή «κολώνα, στύλος», (>κόλουμνα>κούλoυμνα>κούλουμα), επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του ναού του Ολυμπίου Διός.

 3. Κατά άλλους ο όρος είναι καθαρά αθηναϊκός και προέρχεται από τους στύλους, τις κολώνες του ναού του Ολυμπίου Διός, τις οποίες οι Αθηναίοι των αρχών του περασμένου αιώνα αποκαλούσαν «columna», καθώς συνήθιζαν να γιορτάζουν την Καθαρά Δευτέρα στην τοποθεσία αυτή (μια και εκείνα τα χρόνια η περιοχή ήταν εξοχή) χωρίς, όμως, αυτό να τοποθετεί υποχρεωτικά και τις απαρχές του εορτασμού σε αυτό το μέρος (η άποψη αυτή ταυτίζεται γλωσσολογικά με την προηγούμενη, αλλά διαφοροποιείται ως προς την αιτιολόγησή της).

(Πρώτη δημοσίευση στο schooltime.gr: Μάρτιος 2019)

Έρη Ναθαναήλ*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook