Νένα Βενετσάνου – Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στη Ζώγια / Θεσσαλονίκη

Η Νένα Βενετσάνου επιστρέφει στη Ζώγια στην καρδιά του Φλεβάρη με μια επιλογή δικών της τραγουδιών πάνω σε διαλεχτή ποίηση από την εποχή που ξεκίνησε και μας μεταφέρει από τα πολιτικοποιημένα της τραγούδια, στα καινούργια που δεν έχουμε την ευκαιρία ν’ ακούμε συχνά. Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Φεβρουαρίου λοιπόν η Ζώγια υποδέχεται τη Νένα Βενετσάνου, υπό τον τίτλο “Οι καιροί της Άνοιξης”, μαζί με τους Κώστα Χατζόπουλο στην κιθάρα και Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι.

Η Νένα Βενετσάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, άρχισε πιάνο σε ηλικία 6 ετών και συνέχισε θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και Ερμουπολέως Σύρου. Σπούδασε στη Γαλλία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Franche-Comté Besançon και τραγούδι με την Ίρμα Κολάση στο Παρίσι.

Ξεκίνησε ως τραγουδοποιός το 80 και τα τραγούδια της έγιναν σημείο αναφοράς του Γυναικείου κινήματος. Συνδυάζοντας την κλασική με τη λαϊκή τεχνική στο τραγούδι, έχει δημιουργήσει έναν υποδειγματικό τρόπο ερμηνείας του ελληνικού τραγουδιού, που την κατατάσσει στην πρώτη σειρά των ελλήνων καλλιτεχνών παγκοσμίως. Η ιδιαίτερη φωνή της γοήτευσε σπουδαίους Έλληνες συνθέτες και οι συνεργασίες μαζί τους την καθιέρωσαν ως την σπουδαιότερη ερμηνεύτρια του Έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού.

Η Νένα Βενετσάνου με δικό της σχήμα έχει περιοδεύσει προβάλλοντας αποκλειστικά το ελληνικό τραγούδι και το Γυναικείο Λόγο σε ολόκληρο τον κόσμο (Ασία, Ευρώπη, Βαλκάνια, Αμερική, Αφρική) σε διεθνή φεστιβάλ, ερμηνεύοντας όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, από το δημοτικό τραγούδι έως τη σύγχρονη όπερα.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική της Ουγγρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Όσιπωφ» της Ρωσίας, την Ορχήστρα «21ος Αιώνας», τους Σολίστες της Μόσχας, την Metropol Orchestra της Ολλανδίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τις Ορχήστρες Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Τέρπανδρος» και «Λύραυλος», Τζαζ συγκροτήματα της κεντρικής Ευρώπης καθώς και με σπουδαίους μουσικούς όπως: Έλενα Μουζάλα, Βασίλη Τσαμπρόπουλο, Νότη Μαυρουδή , Αντώνη Ανισέγκο, Σαράντη Κασάρα, Ντόρα Μπακοπούλου, Θόδωρο Κοτεπάνο, Πάνο Δημητρακόπουλο, Δημήτρη Παπαγγελίδη και πολλούς άλλους λαϊκους μουσικούς όπως Λάκη Χαλκιά , Δόμνα Σαμίου ,Μαρίζα Κωχ κ.ά.Έχει μελοποιήσει έλληνες , γάλλους και ιταλούς ποιητές, έχει συνθέσει μουσική για θέατρο ,video-art ,για χορό, για εικαστικά και έχει οργανώσει διαλέξεις και σεμινάρια για το ελληνικό τραγούδι στο Βέλγιο και τη Γαλλία και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε περίοπτες αίθουσες και θέατρα. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της ακαδημίας Σαρλ Κρος ως ερμηνεύτρια (1991), έχει λάβει τη διάκριση του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης για την προσφορά της στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό(1992) και έχει αναγορευτεί σε Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών από την Γαλλική Δημοκρατία (2010).

Ιnfo:

Νένα Βενετσάνου Live – “ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ”
Μαζί της:
Κώστας Χατζόπουλος-κιθάρα
Πάνος Δημητρακόπουλος-κανονάκι
Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Φεβρουαρίου
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια
Αλ.Σβώλου 54
Ώρα έναρξης: 21.30
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459

Είσοδος: 17 ευρώ (με το εισιτήριο σας μπορείτε να καταναλώσετε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα, ή να συμμετάσχετε στην οινογνωσία, που θα προηγηθεί κατά μία ώρα της παράστασης και στη διάρκεια της οποίας θα γευτείτε τα κρασιά του οινοποιού, που θα την πλαισιώσει).

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook