Συζήτηση με αφορμή το Οδοιπορικό του 1806 του περίφημου Γάλλου περιηγητή, Σατωβριάνδου, που αφορά το ταξίδι του στην Ελλάδα μέχρι και την Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, στις 7:30 το βράδυ, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Στη συζήτηση με θέμα «Περπατώντας στα ίχνη του χτες με οδηγό τον Σατωβριάνδο» συμμετέχουν
οι συγγραφείς και αρθρογράφοι
Νίκος Βατόπουλος και Τάκης Θεοδωρόπουλος,
καθώς και η μεταφράστρια του βιβλίου Αριστέα Κομνηνέλλη.

Το μεγάλο ταξίδι του Σατωβριάνδου (1768-1848) στην Ανατολή ξεκινά στις 13 Ιουλίου του 1806 από το Παρίσι και ολοκληρώνεται στις 5 Ιουνίου του 1807 με την επιστροφή του στην ίδια πόλη. Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ περιλαμβάνεται το απόσπασμα που αφορά το ταξίδι του Σατωβριάνδου στην Ελλάδα μέχρι και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Γάλλος συγγραφέας και περιηγητής ξεκινά το ταξίδι του εν πολλοίς ορμώμενος από την αγάπη για την αρχαία Ελλάδα και την αντίστοιχη αρχαία γραμματεία. Η καταγραφή του κρίνεται μείζονος αξίας, αφενός γιατί πραγματοποιείται σ’ ένα κομβικό χρονικό σημείο για την πατρίδα μας, λίγα χρόνια πριν από την εθνική παλιγγενεσία, και αφετέρου γιατί αποτελεί καρπό της οξυμμένης αντίληψης ενός από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς.

Η αφήγηση του Σατωβριάνδου είναι απολαυστική και το Οδοιπορικό είναι μία από τις μεγάλες στιγμές της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Στις σελίδες του ελληνομαθούς, αρχαιοδίφη, ιστορικού, διπλωμάτη, Γάλλου αριστοκράτη διακρίνουμε τα πρώτα επεισόδια του ευρωπαϊκού θρύλου της νεοελληνικής ύπαρξης. Αν δεν πάρουμε στα σοβαρά τον τρόπο που μας έβλεπε ο «Δυτικός άνθρωπος», δεν θα μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε τον εαυτό μας. Αξίζει να διαβάσουμε το Οδοιπορικό σήμερα· σήμερα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα πρώτα διακόσια χρόνια της ύπαρξής της.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο http://go.contactpigeon.com/redir/24656934/16812122/

Διαβάστε ακόμα:

Περισσότεροι από 10.000 τίτλοι βιβλίων στο 24ο Παζάρι Βιβλίου του ΣΕΚΒ

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook