Το βιβλιοπωλείο Εν πλω συνεχίζει τις συναντήσεις της Πέμπτης που έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μέσα από τα κείμενά του αλλά και από τις δημοσιεύσεις που γράφηκαν για το έργο του.

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Γεωργίας Φαρίνου Μαλαματάρη με τίτλο:

Ξαναδιαβάζοντας τον Παπαδιαμάντη  στα συμφραζόμενα της εποχής του

Ο Παπαδιαμάντης είναι μεγάλος συγγραφέας με εξαιρετική απήχηση στην εποχή μας. Ταυτόχρονα προβάλλεται μια εικόνα του ως φτωχού και απόκοσμου κοσμοκαλόγερου που βιώνει περιθωριακά την εποχή του ή υπερασπίζεται με φανατισμό τις συντηρητικές απόψεις του.

Σήμερα έχουμε το έργο του καθώς και (ψηφιοποιημένο) έναν μεγάλο αριθμό εφημερίδων και περιοδικών της εποχής του, στις οποίες ανακαλύπτουμε ακόμη κείμενά του, ή -το κυριότερο- μπορούμε να δούμε τα ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα μέσα στα οποία παρουσιάστηκαν κείμενά του διηγηματογραφικά και εξωλογοτεχνικά.

Μελετώντας το έργο του σε αυτά τα συμφραζόμενα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις θέσεις του, τις αντιδράσεις του και τις σιωπές του, καθώς και να αντιληφθούμε (με μια περαιτέρω φωτοσκίαση) τη λογοτεχνική μεταποίηση τρεχόντων πολιτικών και θρησκευτικών ζητημάτων.

Ειδικότερα θα παρακολουθήσουμε συστηματικότερα τη σχέση του με τον Μακράκη και τον μακρακισμό στη διάρκεια δύο δεκαετιών 1888-1898, 1899-1908.

Η Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

Βιβλιοπωλείο Εν πλω,
Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Εμπορικό Κέντρο Atrium, Αθήνα
Τηλ.:211.11.98.900, e-mail: [email protected]

Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook