Της Μίρκας Καμά

Πόσες φορές έχετε συλλάβει τον εαυτό σας να τραγουδά ή να χορεύει; Ουκ ολίγες, φυσικά. Αλήθεια πώς σας κάνουν να νιώθετε αυτές οι δραστηριότητες; Χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι; Άραγε αυτά τα συναισθήματα έχουν θέση σε ένα Λύκειο ή θεωρούνται “είδος πολυτελείας”; Σε μία βαθμίδα που οι πανελλαδικές εξετάσεις πιέζουν και δημιουργούν απαιτήσεις, το 1ο Λύκειο Ευόσμου δίνει βαρύτητα στο κλίμα που δημιουργεί στο σχολείο και αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος όπου η γνώση συμβαδίζει με την ευχαρίστηση.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει το συσχετισμό της μουσικής με την υψηλή απόδοση των κοπιόντων καθώς αυτή επενεργεί χαλαρωτικά, εξευμενιστικά, αναζωογονητικά. Με αυτό ως δεδομένο, ο διευθυντής του σχολείου κύριος Μακάριος Θεόδωρος συνέλαβε την ιδέα της μουσικής επένδυσης των διαλειμμάτων μεταξύ των διδακτικών ωρών. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οι μαθητές μας εξεπλάγησαν όταν για πρώτη φορά, στη διάρκεια της ανάπαυλάς τους, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την ελληνική αλλά και διεθνή παράδοση. Από τότε μέχρι σήμερα, ο σύλλογος διδασκόντων επιλέγει ποικίλα ακούσματα, από κλασική μουσική και opera μέχρι jazz, παραδοσιακή και pop.

Η επίδραση της μουσικής στον χώρο του σχολείου
Μέσα από την καλλιέργεια μουσικής κουλτούρας και τη συνήθεια πια της ακρόασης, τα αποτελέσματα στην ψυχολογία των μαθητών είναι θεαματικά! “Μας γεμίζει ενέργεια, χαλαρώνουμε, ξεχνάμε τις έγνοιες μας, μπαίνουμε στο μάθημα με ανεβασμένη ψυχολογία” σημειώνει ενδεικτικά ένας μαθητής.

Για εμάς τους εκπαιδευτικούς, όπως και για τους γονείς, τίποτα δεν μας ευχαριστεί περισσότερο από το να βλέπουμε τα “παιδιά” μας ευτυχισμένα. Και συγκινούμαστε όταν διαπιστώνουμε πως κι εμείς, με τον τρόπο μας, συμβάλλουμε σε αυτό.

Κίνητρο για την κατάθεση αυτής της πραγματικότητας δεν είναι η αυταρέσκεια. Η εμπειρία μας από την εισαγωγή της μουσικής, με αυτόν τον τρόπο, στο σχολείο μας είναι τόσο έντονη και διάχυτη που ξεπερνά τον εαυτό της. Πρόκειται για μία απόδειξη πως το δημόσιο σχολείο μπορεί να προσφέρει πολλά και το κάνει. Εμείς το εμπιστευόμαστε και το στηρίζουμε. Εσείς;

Μίρκα Καμά*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook