Γρηγόρης ΠαπουτσήςΤου Γρηγόρη Παπουτσή

Υπάρχουν διάφορες περιοχές στον πλανήτη που καλύπτονται με μυστήριο, και ανεξήγητα φαινόμενα φαίνεται να συμβαίνουν. Μία περιοχή συνυφασμένη με το μυστήριο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του κεντρικού Ατλαντικού Ωκεανού, το Τρίγωνο των Βερμούδων. Ορίζεται από τρία σημεία, το Μαϊάμι και τα κράτη της Καραϊβικής, Πουέρτο Ρίκο και Βερμούδα, ενώ έχει έκταση 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η αρχή

Ο θρυλικός εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος αναφέρει στο ημερολόγιο του στις 13 Σεπτεμβρίου του 1492 πως προκλήθηκε σύγχυση στις πυξίδες του πλοίου και συνάντησε τεράστια κύματα στη θάλασσα, χωρίς την ύπαρξη ισχυρών ανέμων. Έκτοτε, πολλές εξαφανίσεις έχουν αναφερθεί, με την πλέον γνωστή ιστορία εξαφάνισης να συμβαίνει το 1945, με μία μοίρα του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά τη διάρκεια μίας εκπαιδευτικής πτήσης. Μέχρι σήμερα δεν βρέθηκαν ίχνη του αεροσκάφους με αποτέλεσμα μέσα σε αυτά τα χρόνια να έχει γιγαντωθεί ένας μύθος με περίπου 100 εξαφανίσεις πλοίων και αεροσκαφών.

To τρίγωνο των Βερμούδων

Πιθανές θεωρίες

  • Ακραία καιρικά φαινόμενα

Στην Τροπική Ζώνη δημιουργούνται έντονες καταιγίδες καθώς συγκρούονται θερμές και ψυχρές αέριες μάζες. Οι πανίσχυροι τυφώνες και τα τεράστια κύματα που προκαλούν φτάνουν σε ύψος ακόμα και τα 35 μέτρα. Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που δημιουργούνται στην περιοχή είναι πιθανότατα υπεύθυνα και για την ταχύτατη εξαφάνιση των συντριμμιών. Επιπλέον, κοντά στο Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται το βαθύτερο σημείο του Ατλαντικού με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εύρεση συντριμμιών από αεροσκάφη, αλλά και βυθισμένων πλοίων.

  • Μαγνητικά πεδία

Ο Κολόμβος ανέφερε πως οι πυξίδες του «τρελάθηκαν» στην περιοχή. Στην πραγματικότητα ενώ θα έπρεπε να δείχνει τον μαγνητικό βορρά, εκεί δείχνει τον γεωγραφικό βορρά! Ακόμα και η ανθρώπινη ικανότητα θα μετρούσε σε μία τέτοια περίπτωση όπου ο κυβερνήτης θα έπρεπε να διορθώσει αυτήν τη μαγνητική ανωμαλία για να μη χαθεί.

  • Πειρατές

Η εξαφάνιση του πληρώματος σε διάφορα πλοία έχει αποδοθεί σε ομάδες πειρατών που δρουν στην περιοχή και έκλεβαν ό,τι πολύτιμο μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, ενώ πουλούσαν τους ανθρώπους σε παράνομα σκλαβοπάζαρα.

  • Φυσαλίδες μεθανίου

Στον πυθμένα του Ατλαντικού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου που αν απελευθερωθούν δημιουργούν τεράστιες φυσαλίδες. Κάθε πλοίο που θα βρεθεί μέσα σε μία τέτοια φυσαλίδα μπορεί να βυθιστεί και καθώς το αέριο θα ανέρχεται στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στους κινητήρες των αεροσκαφών ή ακόμα και να επηρεάσουν τους πιλότους.

  • Απαγορευμένη περιοχή

Πίσω από κάθε κακό πολλοί πιστεύουν πως βρίσκεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πυρηνικές δοκιμές; Νέα τεχνολογία; Εξωγήινοι; Πολλά μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους για μία περιοχή όμως που είναι πολυταξιδεμένη και αναρίθμητα αεροσκάφη και πλοία έχουν περάσει μέσα στους αιώνες.

  • Ατλαντίδα

Καναδοί επιστήμονες βρήκαν το 2012 σε βάθος 180 μέτρων σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Κούβα ερείπια κτηρίων, Σφίγγες και γιγάντιες πυραμίδες. Λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας πιστεύουν πως αυτή είναι η χαμένη Ατλαντίδα η οποία αγνοείται εδώ και 10.000 χρόνια και αναφέρεται σε διαλόγους του Πλάτωνα. Λέγεται πως οι κάτοικοι εκεί με τη βοήθεια ανώτερων οντοτήτων από την πέμπτη διάσταση είχαν ανοίξει ενεργειακές πύλες, μέσα από τις οποίες μπορούσαν να μεταφέρουν στη Γη επιστημονικές γνώσεις πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική. Τα απομεινάρια λοιπόν των ενεργειακών κρυστάλλων της Ατλαντίδας κάνουν παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροπλάνων και τα τρελαίνουν.

Oι ειδικοί επισημαίνουν πως η συχνότητα αιφνίδιων εξαφανίσεων δεν είναι μεγαλύτερη από άλλες θαλάσσιες περιοχές της Γης με τόσο μεγάλο πλήθος από ταξιδιώτες. Παρόλα αυτά, τα μυστήρια πάντα διέγειραν τη φαντασία των ανθρώπων και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η θεωρία με το Τρίγωνο των Βερμούδων υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει, ακόμα κι αν κάποτε αποδειχτεί ότι τα γεγονότα σε εκείνη την περιοχή έχουν απόλυτα επιστημονική εξήγηση.

Βιβλιογραφία

  • Ed Mazza, February 8 2018, Bermuda Triangle Mystery Solved? Scientists Think They’ve Figured It Out.
  • http://www.patrisnews.com/trigono-vermoudon-alithies-ke-theories/
  • Holly Christodoulou, Jul 31 2018, Where is the Bermuda Triangle, what is it, why do planes go missing there and what are the conspiracy theories?

Παπουτσής Γρηγόρης*
Απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Ιωαννίνων με εξειδίκευση στη φιλοσοφία των μαθηματικών από το ΕΚΠΑ.
Επικοινωνία: [email protected], 6981613616

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook