Συνέντευξη: schooltime.gr / Σταύρος Αβράμογλου

Ο αξιόλογος συνθέτης και τραγουδιστής Σταύρος Αβράμογλου, παρουσιάζει ένα νέο συλλεκτικό άλμπουμ με τίτλο «Αγγέλων Στρατιές», μέσα από το οποίο παρουσιάζει 15 ανέκδοτα τραγούδια του μεγάλου στιχουργού Ηλία Κατσούλη. Τη σύνθεση των τραγουδιών υπογράφουν σπουδαίοι μουσικοί – συνθέτες όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ο Dasho Kurti, η Ζωή Τηγανούρια κ.ά. ενώ από ένα τραγούδι ερμηνεύουν οι: Ψαραντώντης, Μαρία Σουλτάτου, Σοφία Παπάζογλου και η Ασπασία Στρατηγού, τα υπόλοιπα 11 ερμηνεύει ο ίδιος ο Σταύρος Αβράμογλου.

Κύριε Αβράμογλου, τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τους στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη;

Ο Ηλίας Κατσούλης υπήρξε ένας κορυφαίος στιχουργός, φιλόλογος ο οποίος έγραψε μοναδικούς στίχους που μελοποιήθηκαν κυρίως από τον Παντελή Θαλασσινό και έγιναν τα περισσότερα επιτυχίες. Ήταν ένας πολύ σεμνός άνθρωπος, ο οποίος έδωσε απλόχερα τους στίχους του. Για μένα ήταν μια πρόκληση να φέρω στο φως άγνωστους στίχους του και το κατάφερα μετά από επίπονη διαδικασία. Στίχους του έχουν τραγουδήσει οι περισσότεροι γνωστοί Έλληνες τραγουδιστές.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας σε κάθε δισκογραφικό σας βήμα;

Ανάλογα με τη θεματολογία. Οι καλοί  μουσικοί δεν είναι παντός καιρού. Έχουν ταυτότητα και είναι αναγνωρίσιμοι για το είδος που εκπροσωπούν. Με λίγα λόγια, με άλλα κριτήρια θα επιλέξω μουσικούς για να γράψω μια λαϊκή δουλειά και με άλλα για μια έντεχνη ή ρεμπέτικη.

Μιλήστε μας για τους συντελεστές της δουλειάς «Αγγέλων Στρατιές»;

Από τα 15 τραγούδια ερμηνεύω τα 11 και από ένα μοιράζονται η Σοφία Παπάζογλου, η Μαρία Σουλτάτου, η Ασπασία Στρατηγού και ο Ψαραντώνης. Τις συνθέσεις έγραψαν οι : Παντελής Θαλασσινός, Ζωή Τηγανούρια, Σάκης Τσιλίκης,Τάσος Γκρους, Dasho Kurti, Βαγγέλης  Μαχαίρας,Γιώργος  Αρσενίδης, Γιάννης  Απόδιακος, Σπύρος Κουρκουνάκης.

«Αγγέλων Στρατιές»

Η μουσική βιομηχανία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη καμπή, τι σας ωθεί να παράγετε νέες δισκογραφικές δουλειές;

Η βιομηχανία της δισκογραφίας είναι σε παρακμή όντως για πολλούς λόγους. Οικονομική κρίση, δημοσιοποίηση των μουσικών έργων στο διαδίκτυο κτλ. Όμως, η ζωή δεν τελειώνει εδώ. Πάντα θα υπάρχουν οι εραστές και οι Ροβινσώνες.  Εννοώ πως υπάρχουν ακόμα «μουσικάνθρωποι», που δεν ασχολούνται πάντα  με τη μουσική με κίνητρο το κέρδος, αλλά και με τις αξίες.

Τα τελευταία χρόνια έχετε επικεντρωθεί κυρίως σε ανέκδοτα κομμάτια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών. Τα ραδιόφωνα καθώς έχουν άλλη στόχευση ως προς τις play list, πώς σας αντιμετωπίζουν;

Αν εξαιρέσουμε το κρατικό Ραδιόφωνο στο οποίο έχω κάποιες παρουσίες, το ιδιωτικό Ραδιόφωνο που έχει στόχο μόνο το κέρδος, διότι πατρονάρεται από δισκογραφικές εταιρίες, δεν έχει ποτέ στα play list όχι μόνο δικά μου τραγούδια, άλλα και άλλα ξένα ως προς το ρεπερτόριο και τα συμφέροντα τους.  Για να προβάλεις την εκάστοτε δουλειά σου, έστω κι αν είναι κάτι αξιόλογο πολιτιστικά, χρειάζεσαι λεφτά.

Ποια η ανταπόκριση του κόσμου σε τέτοιες δουλειές;

Αν λάβουμε υπόψη το αισθητήριο και το κριτήριο από μια μερίδα  του κόσμου, είναι πάντα καλή. Σημασία έχει να φτάσει στα αυτιά του και αυτό είναι το μείζον πρόβλημα. Να καταφέρει κάποιος καλλιτέχνης που δεν είναι “κατεστημένο”, να μπορέσει να το φτάσει εκεί που θα μπορέσει να ακουστεί. Ο κόσμος πάντα διψάει να ακούσει κάτι αξιόλογο και ξεχωριστό.

Τι θα εισπράξει το κοινό μέσα από τη δισκογραφική δουλειά «Αγγέλων Στρατιές»;

Θα εισπράξει 15 τραγούδια άρτια ενορχηστρωμένα, επιμελημένα. Γράφτηκαν σε σύγχρονο στούντιο και είναι παιγμένα από κορυφαίους μουσικούς.

Επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Έχω ήδη τελειώσει 2 νέα άλμπουμ. Ένα με ξένα τραγούδια, στα Γαλλικά, Αγγλικά Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ιταλικά και Ισραηλίτικα, επόμενο περιλαμβάνει τραγούδια της χρυσής εποχής του ρομαντισμού της δεκαετίας 40 – 50. Αγαπημένες μελωδίες αξεπέραστες, που συνεχίζουν να μας συγκινούν και να τα ακούμε.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook