Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα, με θέμα «Ελληνική οικονομία: Παρασιτικός εκσυγχρονισμός ή ενδογενές παραγωγικό μοντέλο;».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Λιαργκόβα

Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D) το 1991. Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αφών Β. Μπάκαλα, του Πανεπιστημίου Clark καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, Ειδικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικός Συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως στα Πανεπιστήμια Clark, Bologna, Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλίας. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων”, που διεξάγεται σε συνεργασία με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Έχει συγγράψει και εκδόσει πάνω από 10 βιβλία και περισσότερα από 70 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε περισσότερα από 70 διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύεται στο χώρο της οικονομικής ανάλυσης και πολιτικής καθώς και στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Το διάστημα 2012-2017 διετέλεσε συντονιστής συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Βιβλιογραφία: Σύγχρονα θέματα της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας, Σταμούλη Α.Ε. (2010), Ξένες άμεσες επενδύσεις και ανταγνωνιστικότητα, Εκδόσεις Παπαζήση (2007), Συναλλαγματικός κίνδυνος και εμπόριο, Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός (1994)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: Ελλάς 2021: Αντζέντα για την ελευθερία και την ευημερία, Φιλελεύθερος Τύπος Α.Ε. (2019), Μεθοδολογία της έρευνας και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, Τζιόλα (2019), Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: Ιστορία, θεσμοί, πολιτικές, Τζιόλα (2018),

Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας κατά την κατοχή (1941-1944), Εκδόσεις Παπαζήση (2017), Οικονομική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Unibooks (2017), Το ευρωπαϊκό φαινόμενο, Τζιόλα (2017), Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, Εκδόσεις Παπαζήση (2016), Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, Εκδόσεις Παπαζήση [επιμέλεια, κείμενα] (2013), Οδηγός επιχειρήσεων, Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. (2012), Κρίση, δανεισμός και χρεοκοπία, Εκδόσεις Παπαζήση (2011), Οικονομία και πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα, Διόνικος (2011), Αρκαδία, Μίλητος (2010), Ελληνική εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2010), Οικονομική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Σταμούλη Α.Ε. (2010), Οικονομική των επιχειρήσεων, Σταμούλη Α.Ε. (2009), Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Θεμέλιο (2008), Η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, Εκδόσεις Παπαζήση (2007), Η νέα πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα, Εκδόσεις Παπαζήση (2007), Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και Ελλάδα, Διόνικος (2006), Οικονομία και πολιτική στην σύγχρονη Ελλάδα, Διόνικος (2004), Η Ελλάδα και το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2001), Η ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία, Εκδόσεις Παπαζήση (1997)

Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε  σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής,θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook