Το νέο θεατρικό έργο: «Ο Αλαφροΐσκιωτος, μια δεισιδαιμονία της Κρήτης», της Ιωάννας Μαστοράκη και του Θανάση Σάλτα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια συγκινητική βραδιά για την Κρήτη, στο πλαίσιο του πανελλήνιου συμποσίου ποίησης και πεζογραφίας με θέμα: «Ο Ερωτόκριτος στην λογοτεχνία και στην τέχνη-Ο πολιτισμός της Κρήτης» που διοργάνωσε ο πολιτιστικός φορέας Ιδεόπνοον και οι Πνοές Λόγου και Τέχνης με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. 

Μια βραδιά με άρωμα Κρήτης, με ομιλίες Ελλήνων λογοτεχνών για την κρητική λογοτεχνία και παράδοση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρόεδρος Αρετή Γκιωνάκη και ο αντιπρόεδρος Νίκος Δεληγιάννης συγγραφείς και ιδρυτές των Πνοών Λόγου και Τέχνης.  Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχε  η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης: «H Μεγαλόνησος», η οποία χόρεψε κρητικά τραγούδια τα οποία έπαιξαν ζωντανά οι Κρήτες μουσικοί Όθωνας Μπικάκης και Ανδρέας Φασάκης.

Οι συγγραφείς Ιωάννα Μαστοράκη και Θανάσης Σάλτας χάρισαν μοναδικές στιγμές παρουσιάζοντας για πρώτη φορά θεατρικό απόσπασμα από το νέο τους θεατρικό έργο «Ο Αλαφροΐσκιωτος, μια δεισιδαιμονία της Κρήτης», ενώ σε επίσημη πρώτη ακούστηκαν και τραγούδια του έργου τους, τα οποία μελοποίησε η συνθέτης Αρετή Κοκκίνου και ερμήνευσε η τραγουδίστρια Θέλμα Καραγιάννη. 

«Ο Αλαφροΐσκιωτος» των Ι. Μαστοράκη και Θ. Σάλτα
Το έργο «Ο Αλαφροΐσκιωτος, μια δεισιδαιμονία της Κρήτης»,  διαδραματίζεται το 1904 έτος της ανεξαρτησίας της Κρήτης και βασίζεται στον λαϊκό θρύλο για τις νεράιδες του Καρτερού.

Μελετώντας οι συγγραφείς Ιωάννα Μαστοράκη και Θανάσης Σάλτας διεξοδικά την κρητική παράδοση και την κρητική διάλεκτο δημιούργησαν ένα θεατρικό έργο βασισμένο στον λαϊκό θρύλο του Καρτερού της Κρήτης, για την περίφημη νεραϊδοσπηλιά των Αστρακών όπου ζούσαν οι νεράιδες της Κρήτης.

Ένα σύγχρονο θεατρικό έργο που αναδεικνύει τη μαγεία της κρητικής παράδοσης και τον γλωσσικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας και ακολουθεί την δραματουργική εξέλιξη μιας αρχαίας τραγωδίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook