Συνεχίζονται και αυτό το διήμερο 29 και 30 Νοεμβρίου 2019 οι συναυλίες του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, που ξεκίνησε με δυναμισμό, ποικιλία, ενθουσιώδη σχόλια και μια… κατάμεστη αίθουσα.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ (Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019) ο Ιάσονας Μαρμαράς με το φωνητικό σύνολο Cantores Sancti Pauli μας μετέφεραν σε μια εκκλησιαστική μυσταγωγική ατμόσφαιρα παρουσιάζοντας αγγλική αναγεννησιακή θρησκευτική μουσική, ενώ στο δεύτερο μέρος το βραβευμένο ευρωπαϊκό σύνολο La Vaghezza μέσα από ένα πρόγραμμα πρώιμου ιταλικού μπαρόκ μάς μετέδωσε τη φρεσκάδα και την αισιοδοξία της εποχής του Γαλιλαίου, της εποχής δηλαδή των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων.

Η δεύτερη μέρα (Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019) είχε έντονο ισπανικό χρώμα. Στο πρώτο μέρος η μέτζο σοπράνο Θεοδώρα Μπάκα με τον Θεόδωρο Κίτσο (μπαρόκ κιθάρες) και τον Αλέξανδρο Ιωάννου (κρουστά) παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με τραγούδια της εποχής του Φιλίππου Δ’, κατά την οποία ο μεγάλος ζωγράφος Ντιέγκο Βελάσκες δημιούργησε το περίφημο έργο του Las Meninas. Στο δεύτερο μέρος άλλο ένα σύνολο έξοχων μουσικών (Μάγια Καντίς, Γιώργος Σαμοΐλης, Ντέιβιντ Μπόγκοραντ, Ιάσονας Ιωάννου, Δήμος Γκουνταρούλης) παρουσίασε ένα σπάνιο πρόγραμμα με έργα του Λουίτζι Μποκερίνι, ο οποίος έζησε και δημιούργησε στην Ισπανία. Εδώ το εικαστικό μέρος της συναυλίας ανήκε στον άλλο μεγάλο πυλώνα της ισπανικής ζωγραφικής, τον Φρανσίσκο Γκόγια.

Τώρα σειρά έχουν άλλες δύο μοναδικές βραδιές:

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου το βραβευμένο σύνολο Musica ad Rhenum του Jed Wentz, ενός από τους πιο σημαντικούς φλαουτίστες της εποχής μας, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Οι βιρτουόζοι φίλοι του Χέντελ». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κομμάτια του σπουδαίου Χέντελ αλλά και άλλων συνθετών της εποχής που είχαν έρθει από όλη την Ευρώπη στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο συμβάλλοντας στην πλούσια καλλιτεχνική ζωή της αγγλικής μεγαλούπολης.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο 30 Νοεμβρίου με το ελληνικό μουσικό σύνολο La Stravaganza Greca, που λειτουργεί και ως μικρή μπαρόκ ορχήστρα του Φεστιβάλ και διαθέτει μερικούς από τους πιο ενεργούς μουσικούς της ελληνικής μπαρόκ σκηνής (Σίμος Παπάνας, Δήμος Γκουνταρούλης, Γιώργος Σαμοΐλης, Άντζυ Κασδά, David Bogorad, Ιάσων Ιωάννου, Δημήτρης Τίγκας, Θεόδωρος Κίτσος, Ιάσων Μαρμαράς). Το σύνολο θα παρουσιάσει ένα λαμπερό πρόγραμμα ιταλικής μουσικής αφιερωμένο στον μεγάλο και πάντοτε δημοφιλή Αντόνιο Βιβάλντι.

Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δήμου Γκουνταρούλη, έχει αγκαλιαστεί από την κριτική και από το κοινό. Η φετινή τρίτη διοργάνωση έχει τον ειδικότερο τίτλο «Παλαιά και νέα όνειρα», εστιάζοντας στο παράδοξο γεγονός ότι η ερμηνεία της παλαιάς μουσικής, που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες στην Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα εκπληκτικό και τεράστιο ξεχασμένο ρεπερτόριο, έφερε ταυτοχρόνως κι έναν νέο αέρα, μια καινούργια αισθητική, μια σύγχρονη άποψη κι έναν νέο τρόπο να παίζουμε, να σκεφτόμαστε και να ακούμε τη μουσική των περασμένων αιώνων.

3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής

(22, 23,) 29, 30 Νοεμβρίου 2019
Έναρξη: 21:00
Χώρος: Κτίριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 7€ (μειωμένο)

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook