Νέα Ελληνικά/Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση Α’ Λυκείου: «Βιβλίο», σχεδιάγραμμα

Θέμα: «Γράψτε ένα άρθρο για τη σχολική σας εφημερίδα σχετικά με το ρόλο του βιβλίου στην εποχή του διαδικτύου».

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ έχουν εισβάλλει πλέον σε κάθε σπίτι. Το βιβλίο φαίνεται να αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας απαρχαιωμένο. Κι όμως για αιώνες αποτέλεσε το βασικό μέσο διάδοσης ιδεών και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης και κοινωνίας.

ή

Σήμερα οι μαθητές όλο και συχνότερα διαμαρτύρονται για τον περιορισμό του ελεύθερου χρόνου τους, κυρίως λόγω της πολύωρης μελέτης και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους. Η ανάγκη, λοιπόν, ουσιαστικής αξιοποίησης του λιγοστού αυτού χρόνου, αποτελεί μία αναγκαιότητα. Η μελέτη και η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί κάλλιστα να συμβάλλει τόσο στη μόρφωση όσο και στην ψυχαγωγική αξιοποίηση του ελεύθερου από μαθητικές υποχρεώσεις χρόνου.

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

Η αξία του βιβλίου / τα θετικά του βιβλίου

√ Τόπος καταγραφής γεγονότων και συμπερασμάτων για όσα συνέβησαν στο παρελθόν ή στο παρόν προκειμένου να μη ξεχαστούν.

√ Μέσω μεταφοράς γνώσεων. Υπάρχουν βιβλία επιστημονικά, εξειδικευμένα και μη, όπως οι εγκυκλοπαίδειες, που ανεβάζουν το πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων.

√ Τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των επιστημόνων πάνω στα ειδικά ζητήματα των ερευνών τους.

√ Υπάρχουν τα λογοτεχνικά βιβλία που διασκεδάζουν και χαλαρώνουν από την καθημερινότητα, αφού ο αναγνώστης ξεκουράζεται με αυτό και ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς και φανταστικούς. ή σε άλλες χώρες.

√ Μεταφέρει ιδέες και επηρεάζει τον κοινωνικό βίο. Ασκεί κριτική σε όσα συμβαίνουν γύρω μας (πολιτική, τέχνη, επιστήμες).

√ Αποτελεί ένα δεσμό μεταξύ του αναγνώστη και του συγγραφέα. Υπάρχει μια μορφή επικοινωνίας.

√ Αποτελεί ένα «φίλο» για τη μοναξιά. Ανά πάσα στιγμή είναι ένας φίλος χωρίς πολλές απαιτήσεις που μπορεί κάποιος να τον παρατήσει και να τον ξαναβρεί μετά από κάποιο καιρό.

Πώς επιδρά στην προσωπικότητά μας, ψυχολογικές συνέπειες στον αναγνώστη

• Ξεκουράζει. Αποτελεί μια διέξοδο από τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων και προσφέρει μια ευκαιρία απόδρασης από τις έγνοιες.

• Κάνει τους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους.

• Μορφώνει και διώχνει την άγνοια και το σκοταδισμό. Ενισχύει τον αγώνα κατά της ημιμάθειας και της μισαλλοδοξίας. Αποτελεί μέσω καταπολέμησης του ρατσισμού όταν μας ταξιδεύει νοερά σε άλλες περιοχές και άλλους λαούς, του παρελθόντος ή του παρόντος ή ακόμα και του μέλλοντος.

Γιατί δε διαβάζουν οι νέοι

√ είναι κουρασμένοι από τις μαθησιακές υποχρεώσεις τους και βλέπουν το βιβλίο ως υποχρέωση για μελέτη.

√ απαιτεί υψηλό μορφωτικό επίπεδο και κουράζει

√ η τηλεόραση αποτελεί ένα πιο εύπεπτο μέσο διασκέδασης (ανούσιας) και κουράζει λιγότερο από το βιβλίο

√ το βιβλίο δεν έγινε βίωμα στις ελληνικές οικογένειες

√ το διαδίκτυο φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το βιβλίο (κόμβοι κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικά άρθρα για ενημέρωση, βιντεοπαιχνίδια)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Επιλογικά, το βιβλίο αποτελεί το καλύτερο μέσο ψυχαγωγίας ειδικά για ένα νέο. Εκτός από τη συμβολή του στη μόρφωση και την κριτική σκέψη του ατόμου, επιπλέον ψυχαγωγεί. Σήμερα ειδικά φαίνεται πως το βιβλίο κερδίζει όλο και περισσότερο το κοινό. Οι πωλήσεις βιβλίων αυξάνονται κι όλο και περισσότερα έργα τυπώνονται και διακινούνται.

*Από το βιβλίο του Δήμου Χλωπτσιούδη: «Έκφραση-Έκθεση Α’ Λυκείου: Σχεδιαγράμματα – Κριτήρια αξιολόγησης», Εκδόσεις schooltime.gr

(Προσαρμόστε το ζητούμενο «αριθμός λέξεων» σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας)

Διαβάστε ακόμα:

Σχεδιάγραμμα έκθεσης Α’ Λυκείου: Αναλφαβητισμός

Σχεδιάγραμμα έκθεσης Α’ Λυκείου: «Αλλοτρίωση»

Σχεδιάγραμμα έκθεσης Α’ Λυκείου: γλωσσομάθεια

Πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για τα Νέα Ελληνικά/Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση Λυκείου

1. Έκφραση-Έκθεση Α’ Λυκείου, 2. Έκφραση-Έκθεση Β’ Λυκείου, 3. Έκφραση-Έκθεση Γ’ Λυκείου, 4. Υποστηρικτικό υλικό, 5. Σχεδιαγράμματα, 6. Γραμματική-Συντακτικό

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook