Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 18:00 οι εκδόσεις Ι. Σιδέρης και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Σωτήρη Μουσούρη, «Αφγανιστάν». Πρόκειται για το επιστέγασμα 28 ετών υπηρεσίας του συγγραφέα στον ΟΗΕ, που έμελλε να κλείσει σε μια πολυεθνική, βασανισμένη περιοχή του κόσμου, όπου οι εμφύλιες διαμάχες αλλά και οι ξένες κατοχές και επεμβάσεις έδρεψαν βαρύ τίμημα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Παπανδρέου, πρ. Πρωθυπουργός-πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Omar Said Sultan, τ. πρέσβης Αφγανιστάν στην Ελλάδα-πρ. υφυπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν

Βασίλης Παπαϊωάννου, πρέσβης ε. τ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αφγανιστάν

…και ξαφνικά οι Ταλιμπάν

Ο Σωτήρης Μουσούρης (United Nations Αssistant Secretary General) πήρε εντολή –αλλά όχι οδηγίες– από τον Γενικό Γραμματέα στα μέσα του 1992 να αναλάβει στο Αφγανιστάν τον συντονισμό ανθρωπιστικής βοήθειας και να αντιμετωπίσει πολιτικά τον εμφύλιο μεταξύ των μουτζαχεντίν που είχε εκραγεί ύστερα από την παραίτηση του κομμουνιστού προέδρου Νατζιμπούλλα. Yπηρέτησε στην περιοχή 30 μήνες. Παρά την μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά το ήμισυ που επέβαλε, διατηρήθηκε το ύψος και η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω τεράστιων εμποδίων και κινδύνων –επιδημιών, λιμών, απωλειών κυρίως αμάχων από βομβαρδισμούς, νάρκες και συρράξεις– αναπτύσσοντας συγχρόνως παραγωγικούς διαύλους με τους εμπολέμους. Ανακωχές που κατόρθωνε να εξασφαλίσει επέτρεπαν στα στελέχη του ΟΗΕ να επιτυγχάνουν την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών και την στοιχειώδη ανασύσταση υποδομών. Εντούτοις, μέχρι το τέλος του 1993 ισχνό υπήρξε το διεθνές ενδιαφέρον και η αντίδραση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Και όταν, σε συνεργασία με την Ειδική Αποστολή, ο Μουσούρης προώθησε διάλογο μεταξύ Αφγανών εμπολέμων και ουδετέρων διαφόρων προελεύσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειρηνική αφγανική δημοκρατική λύση, ξαφνικά εμφανίστηκαν οι Ταλιμπάν που ανέτρεψαν τις ειρηνευτικές διαδικασίες και μαζί με την «τάξη και ηθική» επέβαλαν την σκληρή μορφή της σαρία. Καθώς είχε ενδείξεις ότι οι Ταλιμπάν ήταν δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν με αμερικανική στήριξη με σκοπό να εξυπηρετήσουν οικονομικά αμερικανικά και γεωστρατηγικά πακιστανικά συμφέροντα και βλέποντας τον ρόλο του ΟΗΕ να υπονομεύεται και τις περαιτέρω προσπάθειές του να έχουν καταστεί μάταιες, αποφάσι- σε να παραιτηθεί. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook