Αντιγόνη Καρύτσα

Της Αντιγόνης Καρύτσα

Στις αρχές του  17ου αιώνα, στην Αγγλία βασιλεύει ο προτεστάντης Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας (γνωστός και ως Ιάκωβος Στ΄ της Σκωτίας). Ήδη από το 1603 η άνοδός του στον θρόνο προκάλεσε αντιδράσεις που πολύ γρήγορα κατέληξαν σε αντιβασιλική δράση. Η τυραννική του διακυβέρνηση αλλά και τα σκληρά μέτρα του έναντι των καθολικών οδήγησαν κάποιους  καθολικούς, τον Ρόμπερτ Κέιτσμπι ,τον ξάδερφό του Τόμας Ουίντουρ, και τον φίλο του Ράιγκτ να καταστρώσουν ένα τολμηρό σχέδιο με στόχο την ανατροπή – δολοφονία  του βασιλιά:  θα ανατίναζαν τη Βουλή των Λόρδων, στο παλάτι του Ουέστμινστερ, στις 5 Νοεμβρίου 1605, ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων. Έπειτα θα προκαλούσαν λαϊκή εξέγερση και στον θρόνο θα ανέβαινε η  9χρονη κόρη του Ιάκωβου, η Ελισάβετ, που ήταν καθολική.

Έτσι, αυτή η ομάδα φανατισμένων καθολικών θα επιχειρήσει  όχι μόνο τη δολοφονία του βασιλιά αλλά και της οικογένειάς του και πολλών μελών της αριστοκρατίας. Ο Κέιτσμπι  ανέθεσε το εγχείρημα  στον Γκάι Φωκς, έναν  Άγγλο στρατιώτη από το Γιόρκ. Αρχικά, οι συνωμότες προσπάθησαν να διανοίξουν μυστική σήραγγα κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Όμως, τον Μάρτιο του 1605, ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο Τόμας Πέρσι, κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις διασυνδέσεις του στην Αυλή για να νοικιάσει ένα κελάρι κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Τελικά εκεί τοποθετήθηκαν 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατινάζονταν.

Κάποιοι συνωμότες, ωστόσο, ανήσυχοι καθώς στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι καθολικοί, δέκα μέρες νωρίτερα, έστειλαν μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Μόντιγκλ, ο οποίος ήταν γαμπρός ενός άλλου μέλους της συνωμοσίας, του Φράνσις Τρέσμαν,   για να μην παρουσιαστεί στη συνέλευση στις 5 Νοεμβρίου. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για έρευνα κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Ο Γκάι Φωκς ανακαλύφθηκε και συνελήφθη το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου, οδηγήθηκε στον πύργο του Λονδίνου και βασανίστηκε επί δύο μέρες μέχρι να προδώσει τα ονόματα των συνεργατών του. Ο Κάτεσμπι, ο Πέρσι και ο Ράιγκτ σκοτώθηκαν. Οχτώ συνωμότες, μεταξύ των οποίων και ο Φωκς καταδικάστηκαν σε θάνατο και στις 31 Ιανουαρίου 1606 εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό. Την ημέρα της εκτέλεσης του, ο Φωκς πήδηξε από το ικρίωμα για να αποφύγει την φρικιαστική ποινή. Τελικά πέθανε σπάζοντας τον αυχένα του, ενώ το πτώμα του τεμαχίστηκε και στάλθηκε «στις τέσσερις γωνιές του βασιλείου», ως προειδοποίηση για κάθε επίδοξο μιμητή.

Η ανακάλυψη της «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας» έφερε τεράστια αναστάτωση σ’ ολόκληρη τη χώρα. Βέβαια η αποκάλυψη της συνωμοτικής δράσης επέφερε ανακούφιση. Ο ίδιος ο βασιλιάς, ο Ιάκωβος Α΄ δήλωσε: «δεν ήθελαν να σκοτώσουν μόνο εμένα, ούτε μόνο την σύζυγο μου αλλά όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου». Μετά το γεγονός αυτό, ο Ιάκωβος έλαβε κι άλλα σκληρά μέτρα κατά των Καθολικών, αν και πολλοί καθολικοί κατέλαβαν σημαντικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού.

Σήμερα στην Αγγλία και άλλες αγγλόφωνες χώρες η 5η Νοεμβρίου εορτάζεται σαν Νύχτα του Γκάι Φωκς (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night= νύχτα της πυράς). Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πυροτεχνήματα ενώ αναβιώνει το έθιμο να καίγεται στην πυρά ένα ομοίωμα του Γκάι Φωκς. Mάλιστα τα τελευταία χρόνια, η ιστορία του Γκάι Φωκς αποτέλεσε έμπνευση για το κόμικ V for Vendetta, όπου ο ήρωας φοράει μια μάσκα του Γκάι Φωκς.

Αντιγόνη Καρύτσα*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook