Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες κάθε ηλικίας. Εστιάζουν στη ρυθμολογία, την κινησιολογία και την τεχνική του flamenco, πάνω σε μια χορογραφία, έχοντας ως στόχο τους την εξερεύνηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το είδος.
Βασικά βήματα, κινήσεις και αρχές που διέπουν το flamenco σε συνδυασμό με το πώς υπάρχει το σώμα μέσα στη διαδικασία (σωστή στάση, χαλάρωση, ενεργοποίηση, δυνατότητες κίνησης και ήχου μέσα από το ίδιο μας το σώμα).

Δύο σημαντικά στοιχεία του flamenco είναι ο ρυθμός και η μουσική. Θα εξερευνήσουμε διάφορα είδη ρυθμών και πως αυτά αποτυπώνονται στο σώμα μας, θα ακούσουμε μουσική (κομμάτια/ήχους) από διαφορετικά είδη μουσικών μορφών (palos) και θα δουλέψουμε πάνω σε αυτά.

Σκοπός μας είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του flamenco και να εξερευνήσουμε τρόπους που το σώμα οικειοποιείται και εντέλει εκφράζεται και δημιουργεί τον δικό του χορό.

Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός
με τη Βίκη Σκορδαλή

Το θέατρο μας προσφέρει τρόπους να επικοινωνούμε μέσα από τα αισθήματά μας και να ενεργοποιήσουμε την φαντασία μας. Όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε να επικοινωνούμε με πολλά μέσα: το λόγο, την εικόνα, τις λέξεις, τα «σλόγκαν», τα συνθήματα, αλλά ξεχνάμε να παίζουμε με αυτά, να φανταζόμαστε και να τα εμπλουτίζουμε με αισθήματα και αισθήσεις.
Το εργαστήριο Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού εστιάζει στη δημιουργία του χώρου (των συνθηκών) όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να υπάρχουν στην ομάδα με βάση τις ανάγκες τους, κινητοποιώντας την έμπνευση των ιδεών και τη φαντασία τους και, μέσω της σωματικής τους έκφρασης, να αναπαριστούν σε θεατρικό ρόλο καταστάσεις αυτοσχέδιες και εφήμερες.

Παιχνίδι και τέχνη καταξιώνονται ως διαδικασίες αναπαραστατικές, ενθαρρύνοντας την έκθεση, τη φαντασία και την συνεργασία. Σε βάθος χρόνου και σε συνδυασμό με τις ανάγκες της ομάδας θα χρησιμοποιήσουμε ερεθίσματα από άλλες τέχνες (όπως ποίηση, ζωγραφική, μουσική) καθώς και θεατρικό κείμενο.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες κάθε ηλικίας, με ή χωρίς εμπειρία στον χώρο του θεάτρου.

 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΡΕΑΝ!

Το πρόγραμμα:

ΤΡΙΤΗ
18:00-19:30 Flamenco Αρχάριο – Bulerías (Βίκη)
19:30-21:00 Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός (Βίκη)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19:00-20:30 Flamenco Αρχάριο – Tangos (Seda)
20:30-22:00 Flamenco Μεσαίο (Seda)

ΣΑΒΒΑΤΟ
14:00-15:30 Flamenco Μεσαίο (Seda)
15:30-17:00 Baile por Sevillanas (Seda)*
17:00-18:30 Flamenco Αρχάριο / Μεσαίο (Βίκη) **

* Κατάλληλο για όλα τα επίπεδα.

Οι Sevillanas είναι ένα είδος παραδοσιακής/λαϊκής μουσικής και χορού από την ευρύτερη περιοχή της Σεβίλλης. Το δέκατο ένατο αιώνα επηρεάστηκε πολύ από το Flamenco.

Οι Sevillanas χορεύονται σε ζευγάρια όλων των ηλικιών και φύλων. Συνηθίζεται κατά τη διάρκεια παραδοσιακών γιορτών (fiestas ή ferias) να χορεύονται σε δρόμους, πλατείες και συνοικίες από ολόκληρες οικογένειες, παρέες και ντόπιους.

Οι Sevillanas αποτελούνται παραδοσιακά από τέσσερα μέρη με σταθερή χορογραφία. Είναι εύκολες στην εκμάθηση και λόγω της γιορτινής τους φύσης υπάρχουν πολλές περιστάσεις για εξάσκηση. Γι’ αυτό και όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το χορό flamenco συχνά ξεκινούν με χορούς Sevillanas!

** Αυτό το τμήμα θα διαμορφωθεί από το επίπεδο των συμμετεχόντων.

Πληροφορίες-δήλωση συμμετοχής:
τηλ: 6982782200, 6972101140
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]
fb: Seda Karayılan flamenco (https://www.facebook.com/sedaflamenco/)
Vicky Skordaly (https://www.facebook.com/vicky.skordaly)

Χώρος:
ΛΕΝΟΡΜΑΝ 114, Αθήνα 104 44
Μετρό Μεταξουργείο
Μετρό Αθήνα/Σταθμός Λαρίσης
Λεωφορείο Α13 και Τρόλεϊ 12 – Στάσεις : Σχολεία ή Αγίου Κωνσταντίνου
Λεωφορείο 057 – Στάση : Πλατεία Κολωνού
Λεωφορείο 051 – Στάση : Κριθάρι ή Αλαμάνας

Seda Karayılan

Η Seda γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άγκυρα της Τουρκίας. Κατά την διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ξεκινά η ενασχόλησή της με τους παραδοσιακούς χορούς. Πρώτη επαφή της με το flamenco είναι το 2006 στην Άγκυρα. Το 2010 αφού εγκαθίσταται στην Αθήνα, ξεκινάει μαθήματα με την Γιώτα Πεκλάρη. Το 2013 ξεκινά να παραδίδει και η ίδια μαθήματα flamenco. Έχει κάνει μαθήματα και σεμινάρια σε Τουρκία, Ισπανία και Ελλάδα με τους: Rafaela Carrasco, Belen Maya, Pastora Galván, Mercedes Ruiz, Olga Pericet, Concha Jareño,Chloé Brûlé-Dauphin, Leonor Leal, Marco Flores κ.ά. . Έχει πάρει μέρος ως χορεύτρια σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού Bulerinas. Το 2016 ξεκινά να παραδίδει ανά τακτά διαστήματα σεμινάρια flamenco στη Σόφια της Βουλγαρίας. Το 2017- 2018 συνεργάζεται με τη Εθνική Λυρική Σκηνή στο σχεδιασμό και συντονισμό εργαστηρίων κίνησης για μεικτές ομάδες (άτομα με ή χωρίς αναπηρία) στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών της δράσεων.

Η Seda είναι μια δασκάλα που διδάσκει με πάθος και υπομονή. O στόχος της είναι να κάνει τους μαθητές όχι μόνο να χορέψουν, αλλά και να καταλάβουν αυτή την όμορφη και εξαιρετικά πλούσια τέχνη, το flamenco.

Βίκη Σκορδαλή

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής “ΑΡΧΗ” της Νέλλης Καρρά, έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις της θεατρικής ομάδας «ἩΘΩ» (υπό την σκηνοθεσία της Λένας Φιλίπποβα), χοροθεάτρου, καθώς επίσης κι άλλων επαγγελματικών θεατρικών παραστάσεων. Σπούδασε flamenco με την Γιώτα Πεκλάρη κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους : Pastora Galvan, Chloe Brule, Olga Pericet, Rafaela Carrasco, κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού Bulerinas και λαμβάνει μέρος σε διάφορες παραστάσεις φλαμένκο.

Στο χώρο της εκπαίδευσης εργάζεται ως συντονίστρια θεατρικού παιχνιδιού και αυτοσχεδιασμού και ως δασκάλα flamenco. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι εξωτερική συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο σχεδιασμό και συντονισμό εργαστηρίων κίνησης και ήχου για μεικτές ομάδες (άτομα με ή χωρίς αναπηρία) στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών της δράσεων.

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook