The MET Live in HD – Μεταδόσεις παραστάσεων όπερας από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης

Για άλλη μια σεζόν οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην οθόνη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σπουδαίες παραγωγές από το παγκόσμιο επίκεντρο του λυρικού θεάτρου, τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, μέσα από τη σειρά ζωντανών μεταδόσεων υψηλής ευκρίνειας «The MET: Live in HD». Πρόκειται για ένα βραβευμένο πρόγραμμα που λειτουργεί φέτος για 14η σεζόν και μεταδίδει τις μεγαλειώδεις αυτές παραστάσεις σε 2.200 χώρους πολιτισμού σε 70 και πλέον χώρες όλων των ηπείρων – μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί διεθνώς περισσότερα από 26 εκατομμύρια εισιτήρια. Στην Ελλάδα οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ομίλου Αντένα σε συνολικά 15 πόλεις.

Οι μεταδόσεις αυτές, με ένα πολύ προσιτό εισιτήριο, δίνουν την ευκαιρία στους απανταχού φίλους της όπερας να παρακολουθήσουν παραστάσεις υψηλότατου επιπέδου με πρωταγωνιστές τους πιο γνωστούς λυρικούς καλλιτέχνες. Παράλληλα, οι πρωταγωνιστές σε ρόλο παρουσιαστή ξεναγούν και δίνουν πληροφορίες για τη διανομή των ρόλων, τη σύνοψη κάθε όπερας, κάνουν ζωντανές συνεντεύξεις με τους ερμηνευτές, τους συντελεστές παραγωγής και παρουσιάζουν δημοφιλείς λεπτομέρειες από τα παρασκήνια.

Η φετινή περίοδος ξεκινά με την «Τουραντότ» του Πουτσίνι, αναβίωση της επικής παραγωγής του 1987 σε σκηνοθεσία του αξέχαστου Franco Zeffirelli (13/10).

Τα υπόλοιπα έργα που θα δούμε ως το τέλος του έτους είναι η «Μανόν» του Μασνέ με τη Lisette Oropesa (την οποία το ελληνικό κοινό απόλαυσε ζωντανά το καλοκαίρι στην «Τραβιάτα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) (26/10), η «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι σε σκηνοθεσία του Anthony Minghella (9/11), αλλά και η καινούργια όπερα του Philip Glass «Ακενατόν» με θέμα τον καινοτόμο Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου (24/11).

Για τη νέα χρονιά ως τον Ιούνιο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κορυφαία όπερα του Μπεργκ «Βόιτσεκ» με τον Peter Mattei σε σκηνοθεσία του φημισμένου καλλιτέχνη William Kentridge, την καινούργια παραγωγή της κλασικής αμερικάνικης όπερας του Γκέρσουιν «Πόργκι και Μπες», την «Αγριππίνα» του Χέντελ με την Joyce DiDonato σε αντισυμβατική σκηνοθεσία του Sir David McVicar, τη νέα εκδοχή του «Ιπτάμενου Ολλανδού» του Βάγκνερ με τον Sir Bryn Terfel, την «Τόσκα» του Πουτσίνι με πρωταγωνίστρια τη διάσημη Anna Netrebko και τη «Μαρία Στουάρντα» του Ντονιτσέτι με τις Diana Damrau και Jamie Barton.

Οι μεταδόσεις όλων των παραστάσεων έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Έναρξη: 19.55

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)

 

The MET Live in HD

Giacomo Puccini: Τουραντότ

(σε μαγνητοσκόπηση)

13 Οκτωβρίου 2019

Όπερα σε τρεις πράξεις, σε λιμπρέτο των Giuseppe Adami και Renato Simoni

Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

Ο μουσικός διευθυντής της MET Yannick Nézet-Séguin διευθύνει την αναβίωση της επικής παραγωγής του αξέχαστου Franco Zeffirelli του 1987. Πρωταγωνιστεί η Christine Goerke στον ρόλο της παγερής Κινέζας πριγκίπισσας Τουραντότ, που έχει απορρίψει όλους τους άνδρες. Ο Yusif Eyvazov ερμηνεύει τον Καλάφ, τον ερωτευμένο νέο που διακινδυνεύει τη ζωή του για να κερδίσει το χέρι της πριγκίπισσας και τραγουδά την περίφημη άρια «Nessun dorma». Η Eleonora Buratto είναι η μικρή σκλάβα Λιου και ο James Morris ο χαμένος πατέρας του Καλάφ, ο Τιμούρ. Η υπόθεση της «Τουραντότ» (ή κατ’ άλλους «Τουραντό») βασίζεται σε ένα ευρέως διαδεδομένο λαϊκό παραμύθι, όπου μια κοπέλα αρνείται να παντρευτεί βάζοντας άλυτα αινίγματα στους υποψήφιους γαμπρούς.

Σκηνοθεσία, σκηνικά: Franco Zeffirelli

Κοστούμια: Anna Anni και Dada Saligeri

Φωτισμοί: Gil Wechsler

Χορογραφίες: Chiang Ching

Ορχήστρα της ΜΕΤ

Μουσική διεύθυνση Yannick NézetSéguin

 

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Έναρξη: 19.55

[Διάρκεια: 3 ώρες]

Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook