Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 18:00 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο Cafe του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με τον ζωγράφο του στοχαστικού βλέμματος Βασίλη Παπανικολάου, με θέμα: «Τι, μόνο η ζωγραφική, μπορεί να επιτύχει;».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr
«Ζωγραφίζοντας μπορούμε να πούμε πράγματα που δεν λέγονται με λόγια. Ίσως γιατί όποια μορφή ή κατεύθυνση και αν έχει το έργο, ό,τι κι αν απεικονίζει ή διαπραγματεύεται, στην πραγματικότητα το θέμα είναι πάντα το ίδιο: Είναι πάντα το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν κάθε φορά. Υπό αυτή την έννοια, κάθε έργο είναι ανθρωποκεντρικό. Ίσως γι’ αυτό δεν ένοιωσα ποτέ την ανάγκη (χωρίς να το αποκλείω για το μέλλον) να οργανώσω μια θεματική έκθεση. Αντιλαμβάνομαι κάθε έργο ως τμήμα ενός μεγαλύτερου συνόλου. Εξάλλου, όσον αφορά το κάθε έργο χωριστά, επίσης προτιμώ να δίνω μεγαλύτερη σημασία στο σύνολο, χωρίς να αφήνω τις λεπτομέρειες να καταπατούν το συνολικό αποτέλεσμα. Η ιδέα ενός έργου το οποίο επικεντρώνεται σε επιμέρους λεπτομέρειες, είναι κάπως σαν λέξεις στις οποίες σημασία έχουν μόνο τα γράμματα. Όμως δεν περιφρονώ καθόλου τις λεπτομέρειες: Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτές; Η άρνηση των λεπτομερειών μπορεί να υποκρύπτει ακόμη και έλλειψη ικανότητας. Πιστεύω ότι το σύνολο περιέχει και περικλείει τις λεπτομέρειες από τις οποίες αποτελείται, αλλά και αντιστρόφως: Εκεί βρίσκεται το κρίσιμο σημείο στο οποίο πρέπει να σταματάει ένα έργο τέχνης. Αυτή η αναζήτηση είναι η αφετηρία και ο προορισμός στο μαγικό ταξίδι της ζωγραφικής.» Βασίλης Παπανικολάου.
Λίγα παραπάνω λόγια για τον ζωγράφο:
Ο Βασίλης Παπανικολάου γεννήθηκε στην Άρτα το 1968. Αποφοίτησε το 2002 από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου. Το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό ευρωπαϊκής ζωγραφικής που οργάνωσε το Μουσείο Φρυσίρα. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Το νέο Βραβείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του Μουσείου Φρυσίρα. Αν το Βραβείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής που θεσπίζει από εφέτος το Μουσείο Φρυσίρα είναι κάτι, τότε είναι ένας ύμνος στους χαμηλούς τόνους. Την αίσθηση αυτή δεν τη δημιουργεί μόνο η σύντομη ιστορία του ίδιου του γοητευτικού μουσείου ζωγραφικής στην Πλάκα· τη δημιουργεί και η απόφαση να δοθεί το πρώτο βραβείο στον Βασίλη Παπανικολάου, μια απόφαση που συνιστά πρόκληση για την πεποίθηση που εν πολλοίς κυριαρχεί στη σύγχρονη τέχνη, ότι δηλαδή για να σε προσέξουν πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο θορυβώδης.
Όταν ο Βασίλης Παπανικολάου είχε κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης Έκφραση, τον περυσινό Δεκέμβριο, είχα γράψει ότι πρόκειται για «έναν καλλιτέχνη ο οποίος με αποφασιστικότητα αποφεύγει τον εντυπωσιασμό και αποπειράται να κάνει αυτό που πολλοί – πρωτίστως λόγω δυσκολίας, πιστεύω – αποφεύγουν: καλή ζωγραφική,ζωγραφική του σχεδίου, του χρώματος και του βλέμματος, δίχως κολπάκια, ψευτιές και ευκολίες» (βλ. «Το Βήμα», 7.12.2002). Φυσικά δεν προσπαθώ να υποδυθώ τον κυνηγό ταλέντων ούτε να υποστηρίξω ότι η απονομή του βραβείου επιβεβαιώνει κανενός είδους πρόβλεψη αλλά να εκφράσω μια ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κριτική επιτροπή (δηλαδή ο επίτιμος διευθυντής του μουσείου Εντουαρντ Λούσι-Σμιθ, ο πρόεδρος του μουσείου Βλάσης Φρυσίρας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Adami Βαλέριο Αντάμι, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού Πατ Αντρέα, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς και ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Αθηνών Χρόνης Μπότσογλου) πήρε μια τόσο θαρραλέα απόφαση. Τα περί «χαμηλών τόνων» προκύπτουν και από όσα επισημαίνει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Εντουαρντ Λούσι-Σμιθ στα σχόλιά του για το βραβείο: «Ο Βασίλης Παπανικολάου μπορεί να εκπλήξει πολλούς με τα μικρής κλίμακας, σεμνά και διακριτικά έργα του. Οδηγηθήκαμε στα μικρά ζωγραφικά του έργα όχι μόνο λόγω της εξαίρετης τεχνικής ικανότητας που τα διακρίνει αλλά και από την αίσθηση ότι επιτελούν κάτι ουσιώδες για τη ζωγραφική. Αποτελούν παραδείγματα για το “τι μόνο η ζωγραφική μπορεί να κάνει”, για να δανειστούμε μια φράση του επιφανούς ιστορικού της τέχνης σερ Ερνστ Γκόμπριτς». Και ο πρόεδρος της επιτροπής καταλήγει με κάτι που, πιστεύω, γεννά ένα χαμόγελο σε όποιον αγαπάει τη ζωγραφική τέχνη: «Πολλά μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την άποψη ότι το έργο του Παπανικολάου τούς θυμίζει Τζιόρτζιο Μοράντι και πραγματικά δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη φιλοφρόνηση».
Αυγουστίνος Ζενάκος. ΤΟ ΒΗΜΑ, 7/12/2003
Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Περί Ωραίου»
Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».
Χρήσιμες πληροφορίες
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και θα προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο.
Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη
Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr
IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr