Χαρά Αναστασοπούλου

Της Χαράς Αναστασοπούλου
Λογοπαθολόγου-Λογοθεραπεύτριας

#Back_to_school, ήρθε η ώρα για επιστροφή στο σχολείο!

Είναι αυτή η στιγμή που θα πρέπει, όχι απλά να προετοιμάσουμε τα παιδιά για να επιστρέψουν στα θρανία, ολόκληρη η οικογένεια να προετοιμαστεί για την αλλαγή!

Κάθε αλλαγή είναι στρεσογόνα, χαοτική. Μπορεί όμως να γίνει ήπια, χωρίς εντάσεις, ανησυχίες όταν ολόκληρη η οικογένεια έχει τον δικό της ρόλο μέσα στην αλλαγή.

Πάντα υπάρχει χρόνος να αρχίσουμε από την αρχή !

  • Αρχίστε απλά συζητώντας με το παιδί τι σκέφτεται για τη νέα σχολική χρονιά και τι θα ήθελε να πετύχει. Αποφύγετε να σχολιάστε ή να κρίνετε την απάντησή του. Κάθε λέξη, έκφραση του προσώπου, χειρονομία ή δράση εκ μέρους σας δίνει στο παιδί κάποιο μήνυμα σχετικά με την αυτοεκτίμηση του.
  • Τολμήστε να ρωτήστε «Πώς μπορείς να κάνεις πιο εύκολο και ευχάριστο το σχολείο σου;». Κανένας δεν μπορεί να μάθει ή να πετύχει αν δεν μπορεί να λάβει ευχαρίστηση από ότι κάνει ( #The_inner_ game_school ). Ακούστε τι θα πει!
  • Δείξτε ότι έχετε όλη τη διάθεση να προσφέρετε τη βοήθεια σας και να το διευκολύνετε να πετύχει τους στόχους του. Ρωτήστε το «Εγώ πώς μπορώ να σε βοηθήσω;», «πώς ξέρεις ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να έχεις μια ωραία σχολική χρονιά;». Οι απαντήσεις του είναι και η δέσμευση του, που με την ενθάρρυνσή και τη στήριξη σας θα νιώσει υπεύθυνο, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να κάνει τη νέα του αρχή.
  • Όμως καμία αρχή δεν είναι εύκολη! Θυμηθείτε την πρώτη ημέρα στη δουλειά σας. Κάθε αρχή, όσο καλά και αν προετοιμαστεί κάποιος, συνοδεύεται από ανησυχία, άγχος, φόβο για το άγνωστο. Μην διστάσετε να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία όταν αισθανθήκατε άβολα στο νέο σας ξεκίνημα. Αποφύγετε εμπειρίες μακρινές του παρελθόντος σας (φαίνονται σαν ιστορίες που ξεθάβονται από αρχείο, ιδιαίτερα στους έφηβους!).
  • Αφιερώστε τις πρώτες ημέρες σε συζητήσεις ώστε να ανακαλύψετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού σας. Η γενναιότητα, η αγάπη για μάθηση, η περιέργεια, η ηγεσία ίσως να είναι κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που καθορίζουν τις αποφάσεις του. Κάποια άλλα στοιχεία του μπορεί να χρειάζονται διευκολύνσεις για να αναπτυχθούν και να το βοηθήσουν στους σχολικούς του στόχους.
  • Δώστε του την ευκαιρία να μιλήσει για τις πρώτες του εμπειρίες στο σχολείο λίγο διαφορετικά. «Σε είδα πολύ χαρούμενο που συνάντησες πάλι τους φίλους σου! Αλλά άκουσα ότι ανησυχείς λίγο». Αφήστε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για όλες τις απαντήσεις. Αφήστε πάντα ανοιχτά παράθυρα επικοινωνίας, δημιουργήστε γέφυρες για να είστε κοντά του.
  • Σεβαστείτε τον ελεύθερο χρόνο και μην γεμίσετε όλο το πρόγραμμα του με δραστηριότητες. Ακόμα και αν το ζητάει, ζητήστε του να βάλει προτεραιότητες. Κανένας δεν ξεκουράζεται πραγματικά έχοντας ένα αυστηρό πρόγραμμα υποχρεώσεων, κανόνων και με το να μετακινείται συνεχώς εκτός του χώρου του. Αφήστε χρόνο για να μπορεί να βαρεθεί, για να ξεκουραστεί.
  • Και φυσικά, ας προετοιμαστούμε κατάλληλα ως γονείς να στηρίξουμε τα παιδιά μας στη νέα τους σχολική χρονιά. Οι περισσότερες οικογένειες προετοιμαζόμαστε οικονομικά, αλλά αμελούμε να δώσουμε προσοχή στην προσωπική ανάπτυξη του μπαμπά και της μαμάς για τη νέα αρχή των παιδιών. Διαφορετικοί ρόλοι, διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικές δεσμεύσεις, κοινοί στόχοι όμως απέναντι στα παιδιά.
  • Η προσωπική προετοιμασία κάθε γονέα ίσως είναι λίγο άγνωστη αλλά ουσιαστική, για να πετύχουν τα παιδιά μας το καλύτερο που μπορούν. Ας δώσουμε προσοχή στα στοιχεία του χαρακτήρα μας που πρέπει να μειώσουμε (πχ. ηγεσία, αυστηρότητα, επιμονή κ.ά.) και σε αυτά που πρέπει να καλλιεργήσουμε (ενεργητική ακρόαση, δικαιοσύνη, αποδοχή κ.ά.) για να τα βοηθήσουμε.
  • Για να μπορούμε να στηρίξουμε πραγματικά τα παιδιά, απαιτείται χρόνος που πρέπει να διαθέτουμε. Ώρα να σκεφτούμε και να δεσμευτούμε «τι μπορούμε να αφήσουμε πίσω από το πρόγραμμά μας για να έχουμε χρόνο για αυτή την νέα αρχή;».

Επιστροφή στο σχολείο, σημαίνει ώρα για μάθηση, «προπόνηση», «εξάσκηση» όλων! 

Ως γονείς είστε τα τελικά πρότυπα για τα παιδιά. Κάθε λέξη και κάθε κίνηση σας τα επηρεάζει. Μάθετέ τα να αγαπούν την μάθηση. Είναι το πιο δυνατό όπλο που κανείς δεν μπορεί να τους το πάρει πίσω.

Καλή αρχή!

 Χαρά Αναστασοπούλου*
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook