Γρηγόρης ΠαπουτσήςΤου Γρηγόρη Παπουτσή

Ένας από τους μεγαλύτερους κοσμολόγους της γενιάς μας, ο Stephen Hawking, ανέφερε πως στα επόμενα 100 χρόνια η ανθρωπότητα θα βρει τρόπο να μετοικίσει σε άλλον πλανήτη ενώ θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαχείριση του γήινου περιβάλλοντος.

Ο Άρης φαίνεται να είναι για την ώρα ο πλανήτης που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να φιλοξενήσει το ανθρώπινο είδος. Η Mars One είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει στόχο να μεταφέρει τους πρώτους ανθρώπους στον Κόκκινο πλανήτη και να δημιουργήσει μια μόνιμη ανθρώπινη αποικία εκεί μέχρι το 2025. Φιλοδοξείται πως τέσσερις άνθρωποι θα ζουν στην επιφάνεια του Άρη και η καθημερινότητά τους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο από δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα στη γη Φαίνεται να γίνεται η αρχή της μεταπήδησης του ανθρώπου στον δεύτερο κοντινότερο πλανήτη στη Γη. Το δύσκολο σημείο βέβαια είναι η μετατροπή ενός πλανήτη που είναι μια απέραντη και θανατηφόρος έρημος για το ανθρώπινο είδος, σε έναν παράδεισο με ατμόσφαιρα, μικρές μεταβολές στη θερμοκρασία από μέρα σε νύχτα και με βλάστηση.

Δυσκολίες που πρέπει να επιλυθούν

Ο Κόκκινος πλανήτης βρίσκεται μέσα στη ζώνη βιωσιμότητας που ευνοεί τη δημιουργία ζωής. Όμως, παρόλο που βρίσκεται σχετικά κοντά και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τη Γη, όπως η διάρκεια της ημέρας (24,6 ώρες), του λείπει η ατμόσφαιρα.

Στη Γη, η ατμόσφαιρα μας προστατεύει από τη κοσμική ακτινοβολία, τους μετεωρίτες καθώς και από τις ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία από μέρα σε νύχτα. Ο Άρης πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια είχε κι αυτός ατμόσφαιρα, μα για κάποιο λόγο την έχασε. Οι επιστήμονες συνδέουν αυτή την απώλεια της ατμόσφαιρας με την απώλεια του μαγνητικού του πεδίου. Η ατμόσφαιρα που έχει απομείνει, διαφεύγει λόγω του ηλιακού ανέμου. Έχασε λοιπόν το μαγνητικό του πεδίο, έχασε την ατμόσφαιρά του, με αποτέλεσμα να χάσει το νερό που κυλούσε στην επιφάνειά του. Όσο νερό απέμεινε ,απορροφήθηκε από το υπέδαφος του Άρη και βρίσκεται παγωμένο κάτω από την επιφάνεια του.

Εξίσου προβληματική για τον άνθρωπο είναι η βαρυτική έλξη του Άρη, η οποία ισούται με το 38% αυτής στη Γη. Ανησυχίες υπάρχουν στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό που προκαλούνται από το γεγονός αυτό, όπως η απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας.

Εκτός των άλλων η έκθεση των αστροναυτών στην ακτινοβολία του διαστήματος για χρονικό διάστημα που χρειάζεται μία επανδρωμένη αποστολή να φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη, είναι ικανή να τους προκαλέσει ,ίσως μόνιμη, εγκεφαλική
βλάβη.

Σενάρια επίλυσης

Μερικά σενάρια μιλούν για δημιουργία φαινομένου του θερμοκηπίου. Του ίδιου που θερμαίνει το δικό μας πλανήτη και ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, στον Άρη προβλέπεται να είναι πολύ χρήσιμο για τη δημιουργία ατμόσφαιρας. Σε συνδυασμό με τη συνύπαρξη διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, οι μεταβολές της θερμοκρασίας από μέρα σε νύχτα θα είναι μικρές. Και στο τέλος, θα υπάρχει μια ατμόσφαιρα που θα μπορούμε να αναπνεύσουμε. Αυτή η διαδικασία δεν είναι σύντομη, με προβλέψεις να κάνουν λόγο για 100.000 χρόνια για να γίνει αποδεκτή η ατμόσφαιρα του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ομάδα του Mars One επιμένει ότι αν η βάση των αποίκων καλυφθεί με Αρειανή άμμο, θα μπορεί να λειτουργήσει ως επαρκής ασπίδα ενάντια στην ακτινοβολία. Επίσης, η πιο επικίνδυνη ακτινοβολία που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι διαστημικοί ταξιδιώτες είναι εκείνη που προέρχεται από ηλιακές εκλάμψεις. Σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που μπορεί να προστατεύσει τους αστροναύτες είναι τα διαστημόπλοια να είναι εξοπλισμένα με ένα επιπλέον μέρος, το οποίο θα στρέφεται προς το μέρος του ήλιου, όποτε ανιχνεύεται έκλαμψη.

Το μέλλον

Σε λίγα χρόνια από σήμερα τα προβλήματα αυτά ίσως ανήκουν στο παρελθόν. Η τεχνολογία πραγματοποιεί άλματα κάθε χρόνο και η μάχη απέναντι στην ακτινοβολία μοιάζει να έχει έναν νικητή. Η μείωση του χρόνου ταξιδιού, άρα και η έκθεση την ακτινοβολία, έχει ξεκινήσει και η Space X μία πτήση 10 ωρών με αεροπλάνο μπορεί να τη πραγματοποιήσει σε 30 λεπτά! Το σίγουρο είναι πως δεν φερθήκαμε όπως θα έπρεπε στον πλανήτη μας που πριν από 4 δις. χρόνια φιλοξένησε τη πρώτη μορφή ζωής. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να τον ανταμείψουμε για αυτό.

Βιβλιογραφία

 Richard Gray, 24 July 2013, Dangers of a manned mission to Mars
 Zahaan Bharmal, 11 Jan 2018, Will we be ready to put a human footprint on Mars in 15 years?
 Χριστίνα Σανούδου, 19 Οκτωβρίου 2016,Ταξίδι στον Άρη χωρίς επιστροφή

Παπουτσής Γρηγόρης*
Απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Ιωαννίνων με εξειδίκευση στη φιλοσοφία των μαθηματικών από το ΕΚΠΑ.
Επικοινωνία: [email protected], 6981613616

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook