Μαρία ΑθανασιάδουΤης ψυχολόγου Μαρίας Αθανασιάδου

«Κατάθλιψη»… είναι η νόσος της σημερινής εποχής; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή και ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο τώρα, που μαστίζει στη χώρα μας η ανεργία και η οικονομική κρίση. Ανέκαθεν, η Κατάθλιψη ήταν αρκετά διαδεδομένη. Έρευνες δείχνουν, ότι ένας στους τρεις ανθρώπους βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μία φορά τουλάχιστον στη ζωή του. Κάποιοι το αντιμετωπίζουν «στο πόδι» και κάποιοι οδηγούνται στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και σε νοσηλεία, ακόμα, για να καταφέρουν να ορθοποδήσουν. Όπως και να έχει, όμως, μιλάμε για μία ψυχική νόσο, που δύναται να αντιμετωπιστεί, εφόσον αναγνωρίσουμε εγκαίρως τα συμπτώματα και αναζητήσουμε ιατρική και ψυχολογική βοήθεια.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της Κατάθλιψης;

-Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, για δραστηριότητες και για πράγματα που στο παρελθόν μας άρεσαν
-Μειωμένη αίσθηση ευχαρίστησης από καταστάσεις, που πριν από καιρό μας έδιναν χαρά και απόλαυση
-Υπερβολική αίσθηση κόπωσης, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή σε δραστηριότητα
-Απουσία ανάγκης για αυτοφροντίδα, όπως για την τήρηση της ατομικής υγιεινής και για λήψη τροφής
-Διαταραχή στον ύπνο, όπως υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου ή ελάχιστες έως καθόλου ώρες ξεκούρασης
-Μείωση στη δυνατότητα συγκέντρωσης
-Αυτοκτονικές ιδέες
-Απάθεια ή ευερεθιστικότητα
-Ψυχοσωματικά συμπτώματα, πόνοι δηλαδή σε διάφορα σημεία του σώματος, οι οποίοι δεν έχουν καμία βιολογική βάση και προέλευση.

Πρέπει, πάνω απ’ όλα, να τονιστεί ότι μόνο ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει τη συγκεκριμένη νόσο! Τα παραπάνω συμπτώματα είναι ενδεικτικά και ο κάθε άνθρωπος τα βιώνει με διαφορετικό τρόπο, ποιότητα, ένταση, συχνότητα. Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, για αυτό και είναι σώφρον να ζητάμε την καθοδήγηση του ειδικού και να μην βγάζουμε συμπεράσματα και διαγνώσεις πίσω από έναν υπολογιστή και βιβλίο. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι σε θέση απλά να μας προβληματίσουν και να μας κινητοποιήσουν, για να ανατρέξουμε προς τη λύση και την βοήθεια.

(Πρώτη δημοσίευση στο schooltime.gr – Ιούλιος 2013)

Αθανασιάδου Μαρία*
Ψυχολόγος – εξειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία-Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook