Συνέντευξη: schooltime.gr / Γιάννης Μαθές

Ο συνθέτης και τραγουδιστής Γιάννης Μαθές το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται με τον στιχουργό Μάνο Σαγκρή, με τον οποίο έγραψαν τη νέα μεγάλη επιτυχία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη «Απευθείας στην Καρδιά».

Πριν από τη μεγάλη αυτή συνεργασία, συνυπέγραψαν και κυκλοφόρησαν το CD «Ανήλικο», σε ερμηνεία Γιάννη Μαθέ. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν και ένα νέο τραγούδι, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πως “γεννήθηκε” μέσα από αυτόν τον δίσκο, με τίτλο «Το κακό του έρωτα – εκδοχή 2».

Ο Γιάννης Μαθές, φέτος το καλοκαίρι συμμετέχει ως ερμηνευτής στις καλοκαιρινές συναυλίες της Άλκηστις Πρωτοψάλτη ανά την Ελλάδα, ενώ κάνουν και μια στάση στην όμορφη Αλεξανδρούπολη, σήμερα 23 Ιουλίου στο Πάρκο Αλτιναλμαζή.

Στις 23 Ιουλίου, θα σε απολαύσουμε στο πλευρό της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στο Πάρκο Αλτιναλμαζή στην Αλεξανδρούπολη. Είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι στην πόλη μας;

Είναι η δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν στην περιοδεία της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ποιος τη ζωή μου», αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Αξέχαστη εμπειρία!

Πώς αισθάνεσαι λοιπόν που θα έρθεις σε επαφή με το κοινό της Αλεξανδρούπολης;

Έχω μεγαλώσει στην Αθήνα και επαγγελματικά κινούμαι περισσότερο εκεί, οπότε μου λείπει πάρα πολύ η επαφή με την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι το καλύτερό μου όταν ταξιδεύουμε έξω από την πρωτεύουσα, για να γνωρίσουμε τη δουλειά μας σε ανθρώπους που μας χωρίζουν τόσα χιλιόμετρα, όμως μέσω της μουσικής τελικά ερχόμαστε τόσο κοντά! Είναι μαγικό αυτό το συναίσθημα. Ανυπομονώ λοιπόν να παρουσιάσουμε με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη το νέο τραγούδι που γράψαμε με το Μάνο Σαγκρή για τη φωνή της, με τίτλο «Απευθείας στην καρδιά»,  στο κοινό της Αλεξανδρούπολης!

Γιάννης Μαθές

Πες μας λίγα λόγια για τον νέο σου δίσκο «Ανήλικο»;

Είναι ένας δίσκος που υπεραγαπώ. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη «κατάθεση» μουσικά, ερμηνευτικά από μένα και στιχουργικά από το Μάνο Σαγκρή. Ο Μάνος έφτιαξε έναν ήρωα του οποίου βλέπουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά, από τα ανήλικα χρόνια του μέχρι τη ζωή του στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Εγώ έφτιαξα ένα soundtrack για αυτόν τον ήρωα σαν να ήταν πολίτης του Κόσμου. Τον φαντάστηκα στους δρόμους της Δύσης να χορεύει σαν «παιδί» bossa nova ή πίσω από το κλειστό του παράθυρο, σε ένα nuevo tango για «αιρετικούς». Τον είδα πάνω σε δυο λόφους στην Ήπειρο, ανάμεσα στο καλό και στο «κακό του έρωτα», στην ηχώ μιας πολυφωνίας και μέχρι τα βάθη της Ανατολής, μαγεμένο από έναν αέρινο Αρμένικο αμανέ. Η 40λεπτη φανταστική του διαδρομή, τελειώνει στην πλατεία Αβυσσηνίας, με έναν απολογισμό της ενηλικίωσής του κάτω από τη σκιά των πολυκατοικιών και το φως του Αττικού ουρανού. Ο δίσκος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Πρόσφατα κυκλοφόρησες το single το «Κακό του Έρωτα – Εκδοχή 2», μίλησέ μας λίγο για αυτό;

Συνέχεια της πρώτης εκδοχής που βρίσκεται στο album. Είναι ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι που μου προτάθηκε από τον ραδιοφωνικό παραγωγό, Δημήτρη Βραχνό, να το παρουσιάσω και αλλιώς. Να φωτίσω περισσότερο τις κρυφές του εικόνες. Μου αρέσουν αυτές οι προκλήσεις και ελπίζω να σας αρέσει το αποτέλεσμα.

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, με την οποία έχετε μια πολυεπίπεδη συνεργασία;

Μιλάμε για το απόλυτο «σεμινάριο» δίπλα σε μια κορυφαία ερμηνεύτρια. Αυτά που εισπράττω κάθε φορά που συναντιόμαστε επί σκηνής, είναι ανεκτίμητης αξίας. Στιγμές στις οποίες αποτυπώνονται 40 χρόνια διαδρομής, όλες πολύτιμες. Στα μάτια και στη φωνή της. Αναλλοίωτα και με την ίδια φρεσκάδα πάντα. Τα μοιράζεται μαζί μου, με απλότητα και γενναιοδωρία. Η τιμή και η συγκίνησή μου είναι τεράστια όταν τραγουδάει το «Απευθείας στην καρδιά», το νέο της single σε μουσική δική μου και στίχους του Μάνου Σαγκρή.

Γιάννης Μαθές

Τι άλλο ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;

Παρουσιάσαμε πρόσφατα στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μια νέα δουλειά που ετοιμάσαμε με το Μάνο Σαγκρή, το Syggένια πρόject, αυτή τη φορά με την Ελένη Πέτα και 6 μοναδικούς σολίστες. Είναι ένα ταξίδι από τη Δύση ως την Ανατολή, ένας διαρκής μουσικός διάλογος για δυο φωνές και 6 όργανα, με αναπάντεχες μουσικές συγγένειες σε τραγούδια διαφορετικής προέλευσης και κουλτούρας. Το project αυτό θα το παρουσιάσουμε ξανά πολύ σύντομα, τόσο σε συναυλιακούς χώρους, όσο και σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας. Τον καιρό αυτό, γράφω επίσης τη μουσική για το θεατρικό έργο “The children” για το Θέατρο Ιλίσια, σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη, με πρωταγωνιστές τους Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Ρένια Λουιζίδου και Μαρίνα Ψάλτη. Με το Μάνο Σαγκρή ετοιμάζουμε για τον αέρα του Youtube τρία ακόμα τραγούδια από το album Ανήλικο, τα οποία θα κυκλοφορήσουν εκεί μέχρι το τέλος του χρόνου και ήδη σχεδιάζουμε νέο υλικό για τον επόμενο δίσκο μας.

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook