Στους έξι βασικούς στόχους που διατρέχουν οριζόντια το πρόγραμμα της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση αναφέρθηκε σήμερα στις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή η Υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την Υπουργό, οι βασικοί στόχοι είναι οι εξής:

1. Μεγαλύτερη ελευθερία και μεγαλύτερη αυτονομία για σχολεία και πανεπιστήμια. Αξιοποιούνται οι μεγάλες δυνατότητες των εκπαιδευτικών, απελευθερώνεται ο δυναμισμός τους.

2. Εξωστρέφεια και ουσιαστικότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

3. Ίσες ευκαιρίες για όλους. Η Παιδεία αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας, και κύριο μέλημά του Υπουργείου είναι να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικότερη εκπαίδευση για όλους.

4. Έμφαση και αξιοποίηση των νέων δεδομένων της ψηφιακής εποχής. Σε μια εποχή που η τεχνολογία προχωράει ραγδαία και αλλάζει άρδην τις ζωές μας και την πραγματική οικονομία, ζητούμενο δεν είναι η πρόσβαση στη γνώση, αλλά η αποτελεσματικότερη επεξεργασία και αξιοποίηση της γνώσης. Αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, καλλιέργεια των αναγκαίων ψηφιακών δεξιοτήτων στους νέους. 

5. Στόχος όχι μόνο να παραδοθούν στην κοινωνία μορφωμένοι νέοι, αλλά και πιο ολοκληρωμένοι πολίτες. Πολίτες που θα έχουν ανεπτυγμένες ήπιες δεξιότητες, που θα μπορούν να προσαρμόζονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που θα έχουν εξελιγμένους δείκτες συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαιότητας. Στόχος, λοιπόν, είναι να ενισχυθούν οι δείκτες κοινωνικού κεφαλαίου, που θα δώσουν ώθηση και στην κοινωνική και την οικονομική ανάπτυξη.

6. Υιοθέτηση πολιτικών βάσει τεκμηρίωσης. Για να βελτιωθούν οι εκπαιδευτικές διαδικασίες, θα πρέπει να μπορούν να μετρηθούν και να αποτιμηθούν. Είναι αναγκαίο, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα οικονομικά της εκπαίδευσης, στη μελέτη δηλαδή όλων των οικονομικών πτυχών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αποτελεσματικότερα.

«Τα τελευταία 4,5 χρόνια, η Παιδεία επλήγη από τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, τον εξισωτισμό προς τα κάτω και τη δαιμονοποίηση της αριστείας. Η πορεία αυτή θα ανασχεθεί. θα αποκατασταθούν οι αξίες της σκληρής δουλειάς, της αξιοκρατίας και της αριστείας. Και μιας και αναφέρομαι στην αριστεία, Κυρίες και Κύριοι, για εμάς η αριστεία δεν είναι ρετσινιά. Για εμάς η αριστεία είναι στάση ζωής, αριστεία είναι να προσπαθείς διαρκώς να υπερβαίνεις τον εαυτό σου, να επιδιώκεις καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.

Διαβάστε επίσης:

Οι προγραμματικές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως στη Βουλή

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook