Το βιβλίο «Μάργκινους Μόριους» του Στέλιου Χαλκίτη είναι ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο συγγραφικό έργο. Κάθε κεφάλαιο είναι και μια έκπληξη. Ο τρόπος γραφής είναι ιδιαίτερος. Οι λέξεις είναι προσεκτικά επιλεγμένες, έχουν χρώμα, σαφήνεια, ακρίβεια και ωθούν σε βαθύτερη ενδοσκόπηση. Ένας ύμνος στη γυναίκα, ύμνος στον άνθρωπο, ύμνος στη δημιουργία.

Απόλαυση για την ανάγνωση και τροφή για στοχασμό!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ

Μια σύγχρονη περιπέτεια οδυσσειακών διαστάσεων. Aν και είναι ένα έργο μυθοπλασίας, είναι ένας θησαυρός απόκρυφης γνώσης o οποίος απαιτεί από τον αναγνώστη να την αποσπάσει σαν πολύτιμα πετράδια μέσα από υπόστρωμα της πλοκής, ένα εγχείρημα που είναι αδύνατο να επιτευχθεί με μια ανάγνωση.

Η γνώση αποκαλύπτεται μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι ξεκινώντας από ένα μικρό νησί του Αιγαίου στην σύγχρονη Ελλάδα, κατόπιν μεταφέρεται στην Αθήνα την πρωτεύουσα, για να συνεχίσει στην Ινδία, στο Άθως την μοναστική πολιτεία, στο Βατικανό, ακόμα και σε απρόβλεπτες καταστάσεις ύπαρξης. Αγγίζει διάφορα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας όπως η διαφθορά στην Ελλάδα της κρίσης. Έρχεται αντιμέτωπο με οντολογικά θέματα τα οποία πυροδοτούν τα ταξίδια του βασικού ήρωα.

Ο Οδυσσέας είναι ένας ήρωας, που μας παραπέμπει σε εκείνον του Ομήρου και μοιράζονται την ίδια θέληση στην επίτευξη του στόχου του, ο οποίος είναι να εκπληρώσει το πνευματικό, νοητικό και συναισθηματικό πεπρωμένο του παρόλα τα εμπόδια, πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά. Υπερβαίνει τα στεγανά του φύλου, της θεολογίας, της φυλετικότητας, του χώρου και του χρόνου.

Η Λου είναι η οδηγός του Οδυσσέα που τον συντροφεύει μέσα στη μεταμόρφωσή του. Είναι κόρη ενός μεγιστάνα της ναυτιλίας. Έχει το προβάδισμα στην προσωπική της αναζήτηση. Ο δάσκαλός τους, ο Βεράκιος, ένας μοναχός στο Άγιο Όρος, είναι ένας σοφός γέροντας ο οποίος αναγνώρισε τις δυνατότητές τους και τους εκπαίδευσε. Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι χαρακτήρες το ίδιο ενδιαφέροντες. Ο συγγραφέας καταφέρνει να γοητεύσει τον αναγνώστη και να τον καταστήσει μάρτυρα του έπους του βασικού ήρωα.

ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣΤίτλος: ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ

Είδος: Μυθιστόρημα

Συγγραφέας: ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΚΙΤΗΣ

Εκδόσεις: Ζήτη

ISBN: 978-960-456-327-2

Σελίδες:  528

AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Τα παιδιά της αμφισβήτησης κατάλαβαν γρήγορα αυτό που οι περισσότεροι ενήλικες αρνούμαστε -με πείσμα μερικών ημιόνων- να παραδεχθούμε. Να αποδεχθούμε δηλαδή το μάταιο των δικών μας αγώνων για την ελευθερία. Μια κίβδηλη ελευθερία που μας έκανε σκλάβους χιλίων άλλων πραγμάτων. Πλαστικό αποδείχτηκε το πέταλο.

Στο ραντεβού ήμασταν ασυνεπείς. Όταν μας αναζήτησαν δεν ήμασταν εκεί. Ούτε αργοπορημένοι πήγαμε.

Εμείς, ως πιστοί ευνούχοι μιας μπακιρένιας λάμψης, χάσαμε το δρόμο. Αναγκάστηκαν μόνοι τους να χαράξουν μονοπάτια.

Τους διώξαμε μακριά από την πολιτική οπότε αγκάλιασαν τις νέες τεχνολογίες και μέσα από αυτές επαναστατούν, διαπρέπουν, αγωνίζονται έναν άλλο υπερφυή αγώνα.

Σήμερα, που οι αρχές χρεοκόπησαν, υποτιμήθηκαν οι αξίες, και οι προορισμοί γεράσανε, αυτοί οι νέοι δεν έμαθαν να παπαγαλίζουν. Έχουν κάτι δικό τους να μας πουν. Δεν παραδόθηκαν στωικά στις δικές μας ψευδαισθήσεις αλλά μπήκαν στα μέρη μας, όχι όπως μπαίνουν οι οχθροί μέσα στην πόλη, μα για να απελευθερώσουν τους σκλάβους που νόμιζαν πως ήταν αφεντάδες. Έγιναν συστηματοθραύστες.

Αυτά τα παιδιά δεν πάνε στην Ακρόπολη για να θαυμάσουν τον Περικλή, αλλά τους δούλους που την έκτισαν, ιδρωμένους στο μόχθο που μύριζε ψυχή και μαρτύριο, ιδρώτα και κόπο. Αυτά είναι τα παιδιά του σήμερα. Ζούμε ανάμεσα σε σπουδαία παιδιά.»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυµνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε µια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιµαλάια, Άγ. Όρος κ.λπ. Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφηµερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέµατα, υποστηρίζοντας µε θέρµη τα ανθρώπινα δικαιώµατα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων. Συχνά προσκαλείται σε πνευµατικά ιδρύµατα, φιλοσοφικά συµπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν µεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και µέλη της πανεπιστηµιακής κοινότητας.

Κυκλοφορούν τα βιβλία του «Μάργκινους Μόριους», «Ο Λούσηρος», «Ante Tractatum Φιλοσοφικές Σημειώσεις», που διδάσκεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες», με το πρώτο από αυτά να έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα και αγγλική έκδοση, «Marginus Morius», στη Μεγάλη Βρετανία.

Επίκειται η έκδοση ενός θεατρικού έργου. Επίσης, σε αναµονή βρίσκονται ένα ακόµα µυθιστόρηµα, µια φιλοσοφική πραγµατεία και δυο φιλοσοφικά δοκίµια. Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης είναι Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Μέλος της Συντακτικής Επιστηµονικής Επιτροπής του περιοδικού Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας Substantia Philosophica.

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook