Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων
Εξεταζόμενο Μάθημα: Αρχαία Προσανατολισμού – Ημερομηνία: 10 Ιουνίου 2019

Σχολιασμός Θεμάτων

Τα φετινά θέματα στα Αρχαία ελληνικά είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας με ουσιαστικές ερωτήσεις. Το διδαγμένο κείμενο, προέρχεται από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα. Οι ερμηνευτικές παρατηρήσεις απαιτούν σφαιρική γνώση του μύθου του Πρωταγόρα. Οι ερωτήσεις εισαγωγής προέρχονται από το κεφάλαιο του Πρωταγόρα, είναι σύνθετα διατυπωμένες και απαιτούν προσοχή στην επιλογή της σωστής απάντησης ενώ η λεξιλογική ερώτηση απαιτούσε αντιστοίχιση λέξεων και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία. Τέλος η σύγκριση παράλληλου κείμενου με το κείμενο αναφοράς είναι εύκολη.

Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον Κυνηγετικό του Ξενοφώντα. Η μετάφραση είναι μέτριας δυσκολίας, η γραμματική είναι διατυπωμένη πρωτότυπα εφόσον απαιτεί γνώσεις θεωρίας προκειμένου να βρεθούν στο κείμενο τριτόκλιτα ουσιαστικά και αντωνυμίες. Οι ερωτήσεις του συντακτικού δεν απαιτούν για πρώτη φορά αναγνώριση λέξεων αλλά αναγνώριση και μετατροπή υποθετικού λόγου καθώς και μετατροπή σύνταξης.

Ομάδα Φιλολόγων ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ

 

Εξεταζόμενο Μάθημα: Μαθηματικά Προσανατολισμού,
Θετικών & Οικονομικών Σπουδών

Σχολιασμός Θεμάτων

Τα σημερινά θέματα στο μάθημα των Μαθηματικών Προσανατολισμού για τους υποψηφίους από τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Οικονομίας – Πληροφορικής είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και καλύπτουν όλο το φάσμα της ύλης.

Το θέμα της θεωρίας κρίνεται βατό και ερωτήματά του είναι αυτούσια ερώτηση πολλαπλής επιλογής από το σχολικό βιβλίο. Για να ανταποκριθούν βέβαια οι υποψήφιοι με επάρκεια απαιτείται σε βάθος μελέτη όλων των ενοτήτων του σχολικού βιβλίου.

Το δεύτερο θέμα και το τρίτο θέμα είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και στηρίζονται στις βασικές μεθοδολογίες που έχουν διδαχθεί οι μαθητές.

Το τέταρτο θέμα κρίνεται αυξημένης δυσκολίας, με πολλές αλγεβρικές πράξεις που αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους. Πράγματι, για την επίλυσή του οι μαθητές πρέπει να έχουν σωστή υποδομή από τις προηγούμενες τάξεις, να έχουν αποκτήσει μεγάλη ευχέρεια και ταχύτητα στις αλγεβρικές πράξεις. Επιπλέον ειδικά στα τελευταία υποερωτήματα υπάρχουν λεπτά σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλη εμπειρία.

 

«Μεθοδικό» Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης

Τηλ. 210 99 40 999Τηλ. 210 96 36 300
Αργυρούπολη:
Βουλιαγμένης & Κύπρου 2Μεθοδικό Νέας Σμύρνης:

Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 45 
Τηλ: 210 9 310 320 

Γλυφάδα:
Γούναρη 199 & Ιλίου

………………………………..

Δείτε τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019, καθώς και προτάσεις με ενδεικτικές απαντήσεις* λίγο μετά την ανάρτηση των θεμάτων.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα αναρτώνται καθημερινά τα θέματα των εξετάσεων και οι λύσεις τους:

Θέματα και Απαντήσεις Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019

*Για τις εξετάσεις των Γενικών Λυκείων

Αναλυτικά το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. 2019 εδώ

Διαβάστε επίσης:

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook