Bad Birnbach (Γερμανία), 6 Ιουνίου 2019. Η ψηφιοποίηση έχει καταστεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της ιατρικής. Σήμερα, σε ορισμένους τομείς η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μπορεί να υποστηρίξει τους γιατρούς με την ίδια ακρίβεια που θα το έκανε ένας ειδικός. Τα ιατρικά συστήματα απεικόνισης σαρώνουν το ανθρώπινο σώμα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση ανωμαλιών και βοηθούν να σωθούν ζωές. Με το bodystudio ATBM master, η FotoFinder Systems GmbH λανσάρει τώρα ένα σύστημα απεικόνισης που επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν μια νέα προσέγγιση στην ψηφιακή διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Παρέχει αποτελέσματα σε λίγα δευτερόλεπτα και μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για βιοψίες και εκτομές.

Από το 2013, η FotoFinder επικεντρώνει στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος, χάρη στη συνολική χαρτογράφηση σώματος (ATBM) με πλήρως αυτοματοποιημένη φωτογραφική τεκμηρίωση για ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος. Τώρα, η εταιρεία προχωράει ένα βήμα παραπέρα με τον νέο bodystudio ATBM master. Η Ολική Δερματοσκόπηση Σώματος είναι η μέθοδος με την οποία φωτογραφίζεται ολόκληρη η επιδερμίδα με ειδική κάμερα εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης και σύστημα flash χωρίς αντανακλάσεις. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικής πιστότητας κλινικές εικόνες που επιτρέπουν στον γιατρό να μεγεθύνει ολόκληρη τη φωτογραφία του σώματος σε τέτοιο βαθμό ώστε η μικροσκοπική δομή ενός κυττάρου να καθίσταται ορατή στην εικόνα.

Ο γιατρός υποστηρίζεται από το πλήρως αυτοματοποιημένο λογισμικό Bodyscan, το οποίο ταυτοποιεί γρήγορα τις υπάρχουσες αλλοιώσεις σε ολόκληρη την εικόνα του σώματος και τις ταξινομεί ανάλογα με τη συνάφεια τους. Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός μπορεί να κάνει γρήγορη επισκόπηση των κυττάρων, χωρίς να χρειάζεται να εξετάσει κάθε σημείο ξεχωριστά, με το δερματοσκόπιο.

Μόνο οι λίγοι σπίλοι που είναι άτυποι ή ύποπτοι χρειάζονται ανάλυση με το ψηφιακό δερματοσκόπιο. Αυτό προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου, επιτρέποντας την ανίχνευση ακόμη και των μικρότερων ανωμαλιών: Ένα γεγονός που μπορεί να σώσει ζωές υπό συνθήκες! Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος αναμονής για τη διάγνωση -μαζί με την αβεβαιότητα και το άγχος- είναι σημαντικά μειωμένος. Επιπλέον, η μέθοδος αυτή μειώνει την μερικές φορές επώδυνη εκτομή ενός ή περισσότερων δειγμάτων ιστών.

«Το μέλλον της διάγνωσης καρκίνου του δέρματος έγκειται σε καινοτόμες, έξυπνες λύσεις εξοικονόμησης χρόνου», εξηγεί ο Kathrin Niemela, μέλος ΔΣ της FotoFinder. «Οι σύγχρονες μέθοδοι ανάλυσης είναι σε μεγάλο βαθμό ψηφιακές και υποστηρίζουν τους γιατρούς στον εντοπισμό ανωμαλιών με πολλούς τρόπους». Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, τα περισσότερα μελανώματα δεν αναπτύσσονται μόνο σε υπάρχοντες σπίλους, αλλά εμφανίζονται ως νέα σημεία, “de novo”, σε σημεία του δέρματος που δείχνουν υγιή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια ξεκινά με ένα σημείο ελάχιστα αντιληπτό οπτικά, συχνά με μέγεθος μόλις ενός χιλιοστού, το οποίο όμως μπορεί να περιέχει ήδη έναν πληθυσμό από χιλιάδες κακοήθη κύτταρα. Δυστυχώς, αυτές οι εξαιρετικά μικρές βλάβες συχνά παραβλέπονται σε μια κλασική δερματολογική εξέταση. Η χαρτογράφηση ολόκληρου του σώματος με τη νέα τεχνολογία απεικονίζει τους σπίλους ενός ασθενούς με τέτοιο τρόπο ώστε οι νέες αλλοιώσεις να γίνονται ορατές με την πρώτη ματιά.

Ο γιατρός δέχεται σημαντική βοήθεια στην ανάλυση και αξιολόγηση δερματικών αλλοιώσεων από το ειδικό λογισμικό Moleanalyzer pro, το οποίο λειτουργεί με έναν ισχυρό αλγόριθμο βαθιάς εκμάθησης, βασισμένο σε Τεχνητή Νοημοσύνη. Σύμφωνα με μια κλινική μελέτη που διεξήγαγε το Τμήμα Δερματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης, η Τεχνητή Νοημοσύνη έδωσε πιο ακριβή διαγνωστικά αποτελέσματα από τους ειδικούς γιατρούς που συμμετείχαν στην έρευνα και μάλιστα σε χρόνο λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο κάθε φορά. *

Για τους ασθενείς, η χρήση του Automated Total Body Mapping σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, σημαίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του δέρματος. «Σε σύγκριση με την πιο διαισθητική προσέγγιση ενός γιατρού, η οποία περιλαμβάνει επίσης ιστορικό ασθενούς ή τυχόν γενετική προδιάθεση στη διάγνωση, ο αλγόριθμος είναι απολύτως αντικειμενικός στην ανάλυσή του», εξηγεί η Kathrin Niemela της FotoFinder. «Όσο μεγαλύτερη, καλύτερη και πιο εξατομικευμένη είναι η βάση δεδομένων, τόσο πιο έξυπνο γίνεται το σύστημα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στη συνεχή εκμάθηση. Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη και την εμπειρία στην ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος: Στο τέλος, μόνο ο γιατρός αποφασίζει τι πρέπει να κάνει».

Το FotoFinder bodystudio ATBM master είναι ευέλικτο: Εκτός από την πλατφόρμα διάγνωσης καρκίνου του δέρματος, η συσκευή προσφέρει προαιρετικά modules για τη διάγνωση μαλλιών, την αισθητική καθώς και για τη διαχείριση ασθενών με ψωρίαση χρησιμοποιώντας το PASIscan.

Παρουσίαση του συστήματος

Η Kathrin Niemela, μέλος ΔΣ της FotoFinder, θα παρουσιάσει το FotoFinder bodystudio ATBM master στο “24ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας” από 10 έως 15 Ιουνίου 2019 στο περίπτερο G59 (Gate2).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα απεικόνισης μπορείτε να βρείτε στο: www.fotofinder.de

Σχετικά με την FotoFinder

Χιλιάδες χρήστες σε περισσότερες από 100 χώρες εμπιστεύονται ήδη τα συστήματα FotoFinder για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος με τη χρήση Video Dermoscopy ή Total Body Mapping.

Η FotoFinder έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη συστημάτων απεικόνισης δέρματος και έχει αναπτύξει προϊόντα που σήμερα θεωρούνται βιομηχανικά πρότυπα. Οι  opinion leaders διεθνώς υπογραμμίζουν την συμβολή της γερμανικής τεχνολογίας αιχμής στην μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος.

Η FotoFinder Systems GmbH απασχολεί σήμερα περίπου 65 άτομα. Ο τόπος παραγωγής βρίσκεται στο Bad Birnbach της Γερμανίας. Θυγατρικές εταιρείες στην Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α., μαζί με ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών υποστηρίζουν την παγκόσμια παρουσία της εταιρείας. Η FotoFinder κέρδισε το Βραβείο Εξαγωγών της Βαυαρίας, το βραβείο Red Dot Design και τιμήθηκε ως μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στην Κάτω Βαυαρία.

* “Man against machine: diagnostic performance of a deep learning convolutional neural network for dermoscopic melanoma recognition in comparison to 58 dermatologists”, by H.A. Haenssle et al. Annals of Oncology. doi:10.1093/annonc/mdy166

Company Contact

FotoFinder Systems GmbH

Elena Zinner
Industriestraße 12
84364 Bad Birnbach
[email protected]

Tel: +49 (0)8563 97720-0

German Media Contact FotoFinder Systems

GlobalCom PR-Network GmbH

Martin Uffmann & Ralf Hartmann
Münchener Str. 14
85748 Garching bei München
[email protected]; [email protected]

Tel.: +49 (0)89 360 363-41 / -50

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook