Την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 18:00 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο Cafe του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με τον ζωγράφο Κυριάκο Μορταράκο με θέμα συζήτησης μια σειρά έργων με τίτλο «Σιωπηλή Τριλογία» 2001-2008.
Για τον Κυριάκο Μορταράκο θα μιλήσει και η Ελένη Κυπραίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr
Κείμενο του Κυριάκου Μορταράκου
Τα πρώτα έργα του, ήταν ζωγραφική σε επίπεδες επιφάνειες, έχοντας ως μέλημα, τη μία φόρμα δίπλα στην άλλη, σε σχέση πάντα με την αρχιτεκτονική αντίληψη του συνόλου. Το 1989 στο Σπίτι της Κύπρου, εξέθεσε το Ίχνος με κείμενο και εικόνα. Στη συνέχεια αποτέλεσε αφορμή και έμπνευσή του, το έργο με το δωμάτιο του Van Cogh, για μια σειρά έργων με τίτλο «Σιωπηλή τριλογία». Παρουσιάστηκε σε τρεις εκθέσεις, «Δωμάτιο» 2001, «Ηλιοτρόπιο» 2005 και «Νυχτερινό τοπίο» 2008, που αναφέρονται στον ζωγράφο και αφιερώνονται σε φίλους του και σε συγγενείς που δεν ζουν. Περιγράφοντας το δωμάτιο αναφέρεται στον αόριστο, σε πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν, όπως πετσέτα, κουφώματα, έπιπλα… και στον ενεστώτα χρόνο, σε πράγματα που υπάρχουν, όπως τα ζωγραφικά έργα στον τοίχο. Εδώ προκύπτει και το τρίτο στοιχείο η μνήμη. Για τον καλλιτέχνη, η ύλη έχει την ιδιότητα να επαναφέρει μνήμες και γεγονότα της ζωής, μαρτυρώντας τα εγγενή όρια πλαστικότητας και σχέσης του ίχνους, αρίστου χρόνου και μνήμης. Η λιχνία που τοποθετεί στο κείμενο είναι η ιεροποίησή του. Τεχνική απομνημόνευσης όπου φαίνεται στη δυναμική εμφάνιση της κειμενικής γραφής ως εικόνα με πλαστικές αξίες. Με την πάροδο του χρόνου το δωμάτιο συμβολοποιήθηκε και αναφέρεται ως εργοστάσιο της ψυχής. Στις κολώνες με τον τίτλο Μετέωρα, εξιδανικεύεται η θεματική και προσομοιώνεται το δωμάτιο με κελί μοναχού,(άλλωστε ο VanCogh ήταν πάστορας), όπου δυνάμει εξελίσσεται το έργο. Για παράδειγμα, «εδώ ήταν το στασίδι του ηγούμενου», το οποίο τώρα δεν υπάρχει, σβήνεται και στη θέση του γράφεται, «εδώ είναι τοιχογραφία του Αγ. Αντωνίου». Αυτόματα, προκύπτει και προστίθεται το τέταρτο στοιχείο που σηματοδοτεί το άμεσο παρελθόν, που είναι η διόρθωση (μουντζούρα) και η διαγραφή, στοιχεία τα οποία διατηρεί και κρατάει, επειδή διεκδικούν την εικονοποίησή τους. Όπως ο ποιητής, ο οποίος πετάει πολύ περισσότερο χαρτί μουντζουρώνοντας και διαγράφοντας, μέχρι να φτάσει σε αυτό που εγκρίνει ως σωστό. Έτσι αρχίζει η σχηματοποίηση μιας νέας πραγματικότητας, που υιοθετεί τα δύο αυτά στοιχεία στη γραφή, νομιμοποιώντας παράλληλα έναν ελεύθερο εξπρεσιονισμό.
Λίγα λόγια για τον Κυριάκο Μορταράκο
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ζωγραφική, νωπογραφία και σκηνογραφία στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1970-1976) με τους Γ. Μόραλη, Κ. Ξυνόπουλο και Β. Βασιλειάδη. Το 2005 εκλέχθηκε Τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη σχολή Καλών Τεχνών, τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Από το 2015 είναι Ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Συνεργάζεται με την γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες Τράπεζες, στην Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και σε Ιδιωτικές συλλογές. Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, και Αμερική. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές σε Ευρώπη, Αμερική και Κίνα.
Επιλογή ατομικών εκθέσεων:
“Ora empros”, Πρόγραμμα Exploding, Οργανισμός Πολιτισμού, Δήμου Αθηναίων , Πάρκο Ελευθερίας, Αθήνα (2014), «Εσωτερικό» , γκαλερί Αλμπάνη, Τρίκαλα (2014), «Παράθυρο», γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.(2013), «Σιωπηλή Τριλογία» (2008, 2005, 2001), γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα (1994, 1998), γκαλερί F , Καρδίτσα (1997), γκαλερί Επίκεντρο, Πάτρα (1991),
γκαλερί Ζυγός Αθήνα (1984), γκαλερί Ζυγός, Ουάσιγκτον D.C, Αθήνα (1986), γκαλερί Χρυσόθεμις, Αθήνα (1981), γκαλερί ΩΡΑ, Αθήνα (1979), «Nέοι Δημιουργοί» γκαλερί ΩΡΑ, Αθήνα (1975)
Επιλογή ομαδικών εκθέσεων :
“De Differentia”, ΚΠΙΣΝ Αθήνα (2019), «Απολογητική στον Αριστοτέλη», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2016), “ Now and Then”, The first five countries of the ECB’s exhibition series European Central Bank, Frankfurt (2013), “ Εξωστρέφεια”, Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολη (2012) , “Aναφορά-Αναπαράσταση”, biennale:3, Εβραικό Μουσείο, Θεσσαλονίκη (2011), “Μeeting point 2”, Αrad biennial, Romania, Hungary, Czechrepublic, Croat (2009), “Από την Αρχαία Ολυμπία στο Πεκίνο”, στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα, Κίνα-Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (2008), “Τα Λουλούδια στη Σύγχρονη Τέχνη”, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2006), “Athens 2004”, Φιλοτέχνηση αφίσας της 28ης Ολυμπιάδας Αθηνών (2004), “Δηλητήρια”, Τεχνόπολις, Γκάζι, Αθήνα(2002), Φεστιβάλ Κλασσικού Θεάτρου, Μέριντα, Ισπανία (2001), Διάλογος, Σχολή Καλών Τεχνών, Μαδρίτη, Ισπανία (2001), “Zeitgenossische Kunst Aus Griechenland “, Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, Φρανκφούρτη, Γερμανία (1999), 42me salon de Montrouge, Παρίσι (1997), “Welcome Europe”, Hjorring Kunst Museum, Δανία. -Arco 92,Μαδρίτη (1992), “Kunst Europa”, Kunstverein Kunsthalle, Βερολίνο (1991), VI Διεθνής Pleinair, “ Hommage a Otto Dix”, Rudolstadt, Gera, Γερμανία (1990), “Peinture Gréque”, Brussels, Βέλγιο (1988), Hellenic Fine Arts Today”, ΓκαλερίΖυγός, Ουάσιγκτον, D.C. (1986), “ Μνήμες-Αναπλάσεις-Αναζητήσεις”, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1985), “Διαδρομές”, Πινακοθήκη Δ. Πιερίδη, Γλυφάδα, Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1985), “150 Ζωγράφοι της Ε.Ο.Κ”, Ωδείο Αθηνών (1982).
Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Περί Ωραίου»
Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».
Χρήσιμες πληροφορίες
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και θα προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο.
Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη
Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr
IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr