Τι θα συμβεί αν ένα πιάνο βρεθεί ξαφνικά σε κάποιον πολυσύχναστο χώρο; Σε μια πλατεία, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, στο φουαγιέ ενός θεάτρου, ή –πολύ περισσότερο– σε έναν προσφυγικό καταυλισμό; Δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς… Κάποιος θα πλησιάσει πρώτος, θα αγγίξει το πιάνο, θα σηκώσει το καπάκι και θα αρχίσει να χτυπάει τα πλήκτρα. Ίσως μάλιστα να είναι η πρώτη φορά που βλέπει και ακούει πιάνο από κοντά. Μετά θα πάει κάποιος που ξέρει λίγη μουσική. Θα δοκιμάσει, θα ζεσταθεί και θα αρχίσει να παίζει κάτι. Ο κόσμος θα μαζευτεί γύρω γύρω και κάποιοι θα αρχίσουν να χορεύουν. Στο τέλος όλοι θα έχουν βιώσει λίγες στιγμές χαράς, ψυχικής ανάτασης και έμπνευσης, νιώθοντας μια αίσθηση κοινότητας και συμμετοχής.

Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα που υπηρετεί το Sing for hope, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2006 στη Νέα Υόρκη από τις τραγουδίστριες της όπερας Monica Yunus και Camille Zamora. Με μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων ο οργανισμός δραστηριοποιείται βοηθώντας μαθητές, βετεράνους, ηλικιωμένους, ασθενείς, άτομα με ειδικές ανάγκες και πρόσφυγες. Μία από τις πιο ιδιαίτερες δράσεις του είναι το Sing for hope Pianos, ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πρότζεκτ τέχνης στη Νέα Υόρκη, που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, πιάνα ζωγραφισμένα από καλλιτέχνες τοποθετούνται σε πάρκα και δημόσιους χώρους της πόλης, ώστε το κοινό να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει και να τα απολαύσει. Με τη λήξη του πρότζεκτ τα πιάνα στέλνονται όχι μόνο σε δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης και άλλων πόλεων των ΗΠΑ, αλλά επίσης σε προσφυγικές κοινότητες ή μαζικούς κόμβους διέλευσης σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο άλλων μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Κάπως έτσι μερικά απ’ αυτά τα πιάνα βρέθηκαν και στην Ελλάδα, σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας, σε προσφυγικά camps, αλλά ένα και στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της Ελλάδας κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία του Sing for hope με τον μουσικό οργανισμό El Sistema Greece, εμπνευσμένο από το φημισμένο και πρωτοποριακό El Sistema, το οποίο γεννήθηκε στη Βενεζουέλα τη δεκαετία του 1970 με σκοπό τη μουσική εκπαίδευση των μη προνομιούχων παιδιών και την κοινωνική τους ένταξη, φτάνοντας τελικά να αλλάξει τον χάρτη στη συμφωνική μουσική εκπαίδευση παγκοσμίως.

Το El Sistema Greece (ESG) ιδρύθηκε με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Προσφέρει καθημερινά δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους ηλικίας 6 έως 26 ετών ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας. Μέσω της μουσικής, οι μαθητές του El Sistema Greece εμπνέονται και προετοιμάζονται για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ καλλιεργούν ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Το 2017 ιδρύθηκε και η El Sistema Greece Youth Orchestra (ESGYO), μια νεανική ορχήστρα εστιασμένη στην εκπαίδευση των μελών της ως προς την ορχηστρική συμπεριφορά και κουλτούρα που οφείλει να έχει κάθε μικρός και μεγάλος μουσικός.

Η τοποθέτηση του πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι και ο προάγγελος μιας μοναδικής συναυλίας που θα δώσει η El Sistema Greece Youth Orchestra (ESGYO) στο Μέγαρο στις 7 Ιουνίου 2019, σε σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA). Δύο εκπαιδευτικά συστήματα, δύο διαφορετικές σχολές, δύο κόσμοι, ενώνονται μέσω της μουσικής και μας καλούν να γίνουμε μέρος αυτού του εξαιρετικού καλλιτεχνικού αλλά και κοινωνικού γεγονότος!

Περισσότερα για το Sing for hope στο: https://www.singforhope.org/

Περισσότερα για το El Sistema Greece στο: https://www.elsistema.gr/

Περισσότερα για τη MOYSA στο: http://www.moysa.gr/

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook