ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΦ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΟΥΣΟΥΛΑ

Με αισθήματα βαθύτατης θλίψης τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και ο πνευματικός κόσμος της χώρας μας πληροφορήθηκαν, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, την απώλεια του αγαπημένου μας Λουκά Κούσουλα (Σουβάλα Παρνασσίδος 1929 – Αγία Παρασκευή Αττικής 2019), επιφανούς μέλους της Ένωσής μας —της οποίας είχε διατελέσει και Οργανωτικός Γραμματέας—, πολυαγαπημένου δασκάλου, εμπνευσμένου Σχολικού Συμβούλου, εξαίρετου φιλολόγου, ευαίσθητου ποιητή, εκλεκτού διηγηματογράφου και δοκιμιογράφου.

Ο Λουκάς Κούσουλας υπήρξε ένας χαρισματικός άνθρωπος που συνδύαζε αρμονικά τις δύο πολύτιμες διδασκαλικές αρετές: τη βαθιά και πολύπλευρη γνώση του αντικειμένου με μια έμφυτη γοητεία που μάγευε όσους είχαν την τύχη να μαθητεύσουν κοντά του.

Ως ποιητής προσέδωσε στη σημαντική, ιδιότυπης γραφής, ποίησή του την εγκυρότητα και τη λιτότητα ενός φιλολογικού δοκιμίου και ως δοκιμιογράφος πλούτισε με την αμεσότητα και τη χάρη της ποιητικής λειτουργίας τα μικρά δοκίμια της θαυμάσιας σειράς που έχει τίτλο Και μόνος και μετά πολλών…

Στην πολυδιάστατη πνευματική προσφορά του συγκαταλέγονται και οι σημαντικές μεταφράσεις έργων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, (μετέφρασε τον Ίωνα και τον Αλκιβιάδη του Πλάτωνα και τους Παράλληλους Βίους του Πλουτάρχου) .

Θα θυμόμαστε πάντα την ευγενική μορφή του με το ωραίο φωτοστέφανο των λευκών μαλλιών του, τόσο ταιριαστό με το λαμπρό του ήθος. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο φιλόλογο Αγγελική Ζολώτα και στην κόρη του, φιλόλογο επίσης, Σίνια, και τον αποχαιρετάμε με συγκίνηση, καθώς σήμερα η πατρώα γη της Παρνασσίδος τον υποδέχεται στοργικά, ευχόμενοι παράλληλα να τον συνοδεύουν πάντα στη στερνή αυτή κατοικία οι ήχοι από ανάκουστους κελαϊδισμούς και λιποθυμισμένους των πουλιών, που τόσο πολύ η ποίησή του εξύμνησε.

Αθήνα 16 Μαΐου 2019

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΦ

Η Πρόεδρος Τασούλα Καραγεωργίου
Ο Γενικός Γραμματέας Αντώνης Μαστραπάς

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook