Thessaloniki Design Week

9.05 #thessalonikidesignstory

Ο μήνας έχει 9, το ThessDW έχει ήδη 5 ημέρες που “τρέχει”, και παρότι είμαστε ακόμα στη μέση, έχουμε (και έχεις) μπροστά μας ένα απίθανο τετραήμερο… φύγαμε;

Και σήμερα, η βόλτα μας έχει αφετηρία τον χώρο της Έκθεσης. Και θα σου προτείναμε να ξεκινήσεις (αν δεν περάσεις από τις 4 εκθέσεις στο MOMus) από το -ήδη οικείο- Περίπτερο 10. Πέρα από την έκθεση για τις ψηφιακές τεχνολογίες στις παραγωγικές διαδικασίες (ανοιχτή 12 το μεσημέρι με 8 το βράδυ), σήμερα το Περίπτερο φιλοξενεί 5 ακόμα events: Δύο παρουσιάσεις -Decode, Ευτύχης Ευθυμίου και Τραγούδια Μηχανικών Γρύλων από τις 12 ως τη 1, και αμέσως μετά και για 30′, SoftOne, Θοδωρής Γράνης, και Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Live. Επίσης, ένα ωριαίο εργαστήριο που ξεκινάει στις 12, με τον Νέμο Ορφανό να μας μιλάει για Το Δείπνο Σας Στα Δάχτυλά Σας (και όχι απαραίτητα με chopsticks). Τέλος, μια τετράωρη ημερίδα που ξεκινάει στις 4, με θέμα Design, Πνευματική Ιδιοκτησία και Σήματα. Διοργανωτής, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και ο τίτλος τα λέει όλα νομίζουμε.

Μην πας όμως παραπέρα -προς το παρόν τουλάχιστον. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το Περίπτερο 13, το οποίο παρά τον αριθμό του έχει την τύχη να στεγάζει το αντάμωμα του ThessDW και της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Για σήμερα, το index έχει 2 εκθέσεις (Rooth: Ένα εικαστικό οπτικοακουστικό παραμύθι & Έργα Εικονογραφημένου Βιβλίου) που μπορείς να επισκεφτείς από τις 3 ως τις 9 το βράδυ, και μια παρουσίαση στις 5 το απόγευμα: Οι Θανάσης Τσαμπούκας, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Βίκτωρ Μοσχόπουλος -τρεις σημαντικές φιγούρες του χώρου της εικονογράφησης- με συντονιστή τον Γιώτη Ιωαννίδη, συζητούν για την Εικονο-Γράφηση ενός βιβλίου, και πώς ο συνδυασμός αυτών των δύο τεχνών εξυψώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Αν χόρτασες το κέντρο, υπάρχει πάντα η δυτική του γωνιά που σε περιμένει. Στο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων και έδρα του LABattoir, ξεκινάνε σήμερα δύο ξεχωριστά εργαστήρια: Από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος στήνει μια υπαίθρια φορητή σκηνή, για να συναντηθούν επάνω της καλλιτέχνες και κοινότητες, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ του αστικού τοπίου και της σύγχρονης τέχνης. Τίτλος του, Σκηνή Επί Πόλεως. Αργά το απόγευμα, οι Χρήστος Σαββίδης και Θωμάς Διάφας σε περιμένουν να γίνεις κομμάτι του Δράσεις Στη Γειτονιά “Δικό σας”, ένα σύνολο σύντομων καλλιτεχνικών δράσεων που λαμβάνουν χώρα γύρω από το κτίριο.

Δυτικά είναι και ο new entry -για το ThessDW- χώρος του ApoDec, κάπου ανάμεσα στο λιμάνι και τον Βαρδάρη. Στις 6 εγκαινιάζεται η έκθεση Designing For Food (ανοιχτή ως τις 9) ενώ στις 7 θα ξεκινήσει η διαδραστική παρουσίαση Creative Couples, όπου παραγωγοί και δημιουργοί θα μοιραστούν λεπτομέρειες μιας οργανικής σχέσης και διαδικασίας που οδηγεί στο επιθυμητό και για τους δύο αποτέλεσμα.

Ο μήνας είχε 9. Και εσύ είχες ένα γεμάτο πρόγραμμα. Ες αύριον τα νεότερα…

 

10.05 #thessalonikidesignstory

ThessDW και TGIF (Thank God It’s Friday). Και είτε το πιστεύεις είτε όχι, φτάσαμε στην τελευταία στροφή αυτής της εβδομάδας. Και το ερώτημα είναι… κράτησες δυνάμεις;

Αν είσαι πρωινός τύπος μπορείς να περάσεις μια βόλτα από το 12ο Γυμνάσιο όπου η ομάδα UrbanAct σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς πραγματοποιούν τοιχογραφία με θέμα “Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια” και κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Από τις 10 το πρωί, σε περιμένουν όχι μία, όχι δύο, αλλά πέντε εκθέσεις: ΕΒΓΕ 2019, 10+10 Αφίσες Ελλήνων Και Τούρκων Γραφιστών Για Το Νερό στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικές Προτάσεις Open Call στο MOMus, καθώς και Rooth: Ένα εικαστικό οπτικοακουστικό παραμύθι & Έργα Εικονογραφημένου Βιβλίου στο Περίπτερο 13. Βάλ’το στα πόδια, προς τη σωστή κατεύθυνση όμως.

Τι λες, πάμε και από το Περίπτερο 10; Στις 12 ο Μιχάλης Σαράφογλου της Alumil μας μεταφέρει Από Τον Ραπιδογράφο Στην Τρισδιάστατη Εκτύπωση, σε μια διαδρομή που έχουν αλλάξει τόσα πολλά, και άλλα τόσα έχουν παραμείνει ίδια. Μια ώρα μετά, ο Βασίλης Γογγολίδης της ΓΓΕΤ “παντρεύει” στρατηγική, έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και design στην παρουσίασή του, ενώ τον διαδέχεται η Δρ.Ιφιγένεια Σταμέλου με την ομιλία της πάνω στις Προτεραιότητες Έρευνας και Τεχνολογίας στους τομείς: «Πολιτισμός – Τουρισμός – Δημιουργικές Βιομηχανίες. Το χώρο έρχεται να γεμίσει στη συνέχεια η Ημερίδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ από τις 2 ως τις 8 με το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Σχεδιασμός αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στο Σχεδιασμό που επιχειρεί να διερευνήσει τους όρους και τις παραμέτρους του σχεδιασμού αιχμής, μέσα από το διπλό πρίσμα του τοπικού και του παγκόσμιου.

Στο Κτίριο Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, συνεχίζονται τόσο η έκθεση του μεταβιομηχανικού σχεδιασμού και η προβολή των Empowerment Lecture Series, όσο και η Σκηνή Επί Πόλεως του Γιάννη Παρασκευόπουλου και το Δράσεις Στη Γειτονιά “Δικό σας” των Χρήστου Σαββίδη και Θωμά Διάφα. Και λίγο πιο ψηλά, στο ApoDec, είναι η δεύτερη μέρα για την έκθεση Designing For Food της Creativity Platform και τις διαδραστικές παρουσιάσεις Creative Couples.

ThessDW και TBC (To Be Continued) λοιπόν

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook