Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων υποδέχεται τον Μάιο η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Πιο αναλυτικά:

Τρίτη 7 Μαΐου 2019- Ώρες 19:30-21:00

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η φωτοανάγνωση (παρουσίαση προγράμματος)

Σε αυτό το σεμινάριο, η ψυχολόγος Γιαννακοπούλου Βασιλική, παρουσιάζει το πρόγραμμα της φωτοανάγνωσης και γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που έλαβε χώρα στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο 2019.

 

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019- Κυριακή 12 Μαΐου 2019.

16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Περίπτερο 13-σταντ 88.

Έκθεση

“1939-2019. 80 χρόνια Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Ειδική έκθεση με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων λειτουργίας της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει στο περίπτερο 13 Σταντ 88.

Το υλικό της έκθεσης θα περιλαμβάνει έγγραφα από την ίδρυση της βιβλιοθήκης (1939) έως και την τελική μόνιμη ιδιόκτητη στέγη της, αυθεντικές  εφημερίδες με σημαντικές στιγμές της ιστορίας της πόλης, το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης (Ναύπλιο 1833), χειρόγραφη επιστολή του Ντίνου Χριστιανόπουλου που αναφέρεται στη βιβλιοθήκη (εργαζόταν ως βιβλιοθηκάριος από το 1958-1965), φωτογραφίες από την πορεία της ψηφιοποίησης του αρχείου των εφημερίδων., καθώς και άλλο ιστορικό υλικό.

Παράλληλα θα προβάλλεται βίντεο με σημαντικές στιγμές της ιστορίας των 80 χρόνων λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για την ιστορία, τη χρήση και τη λειτουργία της (Εκπαίδευση στη βιβλιοθήκη).

 

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη- Εκδηλώσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

 

16:00-17:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η εικόνα ως κείμενο σε βιβλία για παιδιά

Οι παιδαγωγοί του ατελιέ της Φανταστικής θα παρουσιάσουν και από κοινού με ενήλικες, θα επεξεργαστούν τα δύο πρωτότυπα βιβλία που έχουν συγγράψει,  το «Κοίτα» και «Το κουμπί» (εκδ. Γραφημα), έχοντας ως επίκεντρο την εικόνα. Από τη σκοπιά του κριτικού (οπτικού) γραμματισμού καθώς και της λογοτεχνικής δημιουργίας.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ειρήνη Γεωργάκη-Κόλλια, παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αικατερίνη Ιωαννίδου, βρεφονηπιοκόμος και παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ρόζα Ποζίδου, παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

 

17:00-18:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Περιγράφοντας τη δυσλεξία. Όταν οι λέξεις είναι περιττές…» του Mike Jones

Παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου που δίνει τη δυνατότητα στον γονιό αλλά και στον εκπαιδευτικό να ανοίξει συζήτηση με το παιδί, προκειμένου να το βοηθήσει να απενεχοποιηθεί, και να βρει την ψυχική δύναμη να αντεπεξέλθει στο σχολείο και στην καθημερινότητα.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Λία Μηλιώνη, διαχειρίστρια της ιστοσελίδας D-all, Πέπη Κολαρά, λογοθεραπεύτρια-λογοπεδικός, Χάιδω Μαγκούνη, λογοθεραπεύτρια Msc, MRes(c), Ndt. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

18:00-19:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Ποιητική Πνοή

 

Το στίγμα τους θα δώσουν οι ποιητές: Βασιλική Αποστολοπούλου «Αποτυπώματα», Γιάννης Ζαραμπούκας «Το αναπόφευκτο της μοναξιάς» και οι ποιήτριες του έρωτα Εύκλεια Καράδαγλη «Άυλες καταστροφές» και Δέσποινα Μπλαστροπούλου με το «Ψ».

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Βασιλική Αποστολοπούλου, συγγραφέας-ιατρός, Γιάννης Ζαραμπούκας, συγγραφέας, Εύκλεια Καράδαγλη, ποιήτρια, Δέσποινα Μπλαστροπούλου, καθηγήτρια γαλλικών-συγγραφέας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

 

19:00-20:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Το κρυπτοκείμενο της εξαφάνισης του Ν. Σωτηρόπουλου» του Γεώργιου-Νεκτάριου Παναγιωτίδη

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Κώστας Καμαριάρης, καλλιτέχνης του Θεάτρου Σκιών και Κωνσταντίνος Μπλάθρας, σκηνοθέτης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ MANIFESTO

 

20:00-21:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Ηδονοδοξία, κριτική στη μεταπατερική θεώρηση της παρθενίας της Θεοτόκου» του Ιωάννη Κουρεμπελέ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Αλέξανδρος Κοσματόπουλος, λογοτέχνης, Θεόφιλος Πουταχίδης, καθηγητής Κτηνιατρικής, ΑΠΘ, Ιωάννης Κουρεμπελές, καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, ΑΠΘ. Συντονίζει ο Αναστάσιος Πολυχρονιάδης, Δρ Θεολογίας, ΑΠΘ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΛΤΙΝΤΖΗ

 

21:00-22:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Λεγεώνα» του Γιάννη Αντάμη

Μια δυστοπική νουβέλα φαντασίας όπου δυο κόσμοι συναντούνται και συγκρούονται. Μια ανελέητη μάχη ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, το ψέμα και την αλήθεια. Ένα κακό αστείο.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Βάγια Ψευτάκη, μεταφράστρια, καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής, Αλέξανδρος Μυροφορίδης, υπεύθυνος σειράς Fedora, καθηγητής Δημιουργική Γραφής.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΑΡΑΜΑΔΑ

 

Σάββατο 11 Μαΐου 2019. Ώρες 16:00-18:00.
16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου.
Περίπτερο 15-σταντ 109
Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Θεσσαλονίκης της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.
Για άλλη μια χρονιά, η ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ (Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας) Θεσσαλονίκης της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης η συντονίστρια  Ευλαμπία Τσιρέλη και τα μέλη, σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή λέσχη ανάγνωσης με θέμα τον Χρόνο στην Επιστημονική Φαντασία και τη Φυσική.

Ελάτε “διαβασμένοι” ή όχι, για να διερευνήσουμε μαζί το μεγάλο μυστήριο του χρόνου επιστημονικά, οντολογικά, φιλοσοφικά και λογοτεχνικά!
Προτεινόμενα αναγνώσματα:
-2001 Οδύσσεια του Διαστήματος – Α. Clark
-Ιστορίες της Ζωής σου (διηγήματα: “Ιστορία της Ζωής σου”, “Ο Πύργος της Βαβυλώνας”) -Ted Chiang
-Η Μηχανή του Χρόνου – H.G.Wells
-Τα Όνειρα του Αϊνστάιν – A.Lightman
-Ό,τι άλλο έχετε υπόψιν από βιβλία και κινηματογράφο.
Στη συζήτηση είναι καλεσμένοι επιστήμονες φυσικοί, συγγραφείς, φιλόσοφοι και θεολόγοι.

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη- Εκδηλώσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού


12:00-13:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

«Γκράβαλης, Παπαδιαμάντης, Μωραϊτίδης, Σπηλιωτόπουλος»

Νέα περιόδος της εκδοτικής σειράς «Η πεζογραφική μας παράδοση»: παρουσίαση των δύο πρώτων τόμων από τους επιμελητές και τον διευθυντή της σειράς.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Αγγελική Λούδη, ερευνήτρια, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Γιάννης Παλαβός, συγγραφέας, Λάμπρος Βαρελάς, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ

 

13:00-14:00 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

«Θυμόμαστε Και μειδιούμε»: Αφιέρωμα στην Λογοτεχνική Σάτιρα

Με αφορμή τις λογοτεχνικές επετείους των Γεωργίου Σουρή, Δημήτρη Ψαθά, Νίκου Τσιφόρου και Κλεάνθη Τριαντάφυλλου, θα συζητηθεί η σημασία της υποερευνημένης και πρωτοπόρας λογοτεχνικής σάτιρας στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το είδος της σάτιρας ως καθρέφτης της εκάστοτε κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας αλλά και των αφηγήσεων για την νεοελληνική ταυτότητα, και, βέβαια, οι ειδικές πτυχές από το έργο των συγκεκριμένων συγγραφέων που την ανέδειξαν και την προχώρησαν δημιουργώντας καυστικά λογοτεχνικά έργα-ορόσημα.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Λάμπρος Βαρελάς, φιλόλογος, τακτικός ερευνητής στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Γλυκερία Μπασδέκη, ποιήτρια.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

14:00-15:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Επί Ρουμανίας διαδρομές» του Victor Ivanovici

Οι διαδρομές που περιγράφονται (Victor Ivanovici, «Itinerarii românești», 2018) είναι εκείνες της επιστροφής του ξενιτεμένου, όχι όμως στο γεωγραφικό περιβάλλον της πατρίδας, αλλά σε ένα ιδιαίτερο νόστο, εκείνο της μητρικής γλώσσας, σε εποχές όπου αποτελεί δύσκολο έργο. Η ρουμανική γλώσσα (όπως όλες οι γλώσσες και οι πολιτισμοί της παγκόσμιας Βαβέλ) μετατρέπεται σε απεδαφικοποιημένο ιδίωμα.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Sabina Somăcescu, Γενική Πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, Aπόστολος Πατελάκης, ιστορικός, Αntonia Vancea, μεταφράστρια.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / EDITURA MLR – MUZEUL LITERATURII ROMÂNE 

 

15:00-16:00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παράθυρα λογοτεχνίας για νέους

Παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος του Intellectum, που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2019 σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ). Το πρόγραμμα περιλάμβανε οκτώ διαδραστικά εργαστήρια λογοτεχνίας και ποίησης με σκοπό την πρόληψη της παραβατικότητας των νέων. Θεμέλιο λίθο του εργαστηρίου αποτέλεσε η πεποίθηση ότι η λογοτεχνία, σε όλες της τις μορφές, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για μια ζωή χωρίς παραβατικότητα.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Δρ Βίκτωρ Τσιλώνης, συντονιστής του προγράμματος, αρχισυντάκτης περ. «Intellectum», Αυγή Βογιατζόγλου, υπεύθυνη προγραμμάτων και δημοσίων σχέσεων περ. «Intellectum», Χρυσή Γρηγοριάδου, κοινωνική λειτουργός ΕΠΑΘ, αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης, ταμίας της ΕΠΑΘ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ INTELLECTUM / ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

17:00-18:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Φιλία Κανελλοπούλου-Ιωάννα Λιούτσια, δύο νέες φωνές στην ποίηση

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Φιλία Κανελλοπούλου, ηθοποιός, ποιήτρια, Ιωάννα Λιούτσια, ηθοποιός, ποιήτρια. Αναστασία Γκίτση, Στράτος Κερσανίδης, δημοσιογράφος, Σύλβια Τσομπανάκη, εικαστικός, Αλεξάνδρα Μυλωνά, ποιήτρια.

ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, εκδότης, συγγραφέας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟ

 

18:00-19:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Χαλαμονή» του Αντώνη Παυλίδη

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Γεώργιος Ιγνατιάδης, πρ. Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, Αλέκος Σπανίδης, φιλόλογος, Γεωργία Χαριτίδου, φιλόλογος, γεν. γραμματέας Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Αντώνης Παυλίδης, συγγραφέας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

 

19:00-20:00 Κοινή παρουσίαση δύο μαρτυριών και ενός μυθιστορήματος.

«Η φωνή μέσα μου» του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη και «Προς την Ελευθερία» της Ελευθερίας Χαλόφτη είναι δύο συγκλονιστικές μαρτυρίες. Το μυθιστόρημα του Χάρη Βασιλάκου «Εκεί που πετάει ο νους» είναι για δυνατούς αναγνώστες.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, συγγραφέας, Ελευθερία Χαλόφτη, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Χάρης Βασιλάκος, εκπαιδευτικός-συγγραφέας. Στον συντονισμό η Κάκια Ξύδη, εκδότρια-συγγραφέας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

 

20:00-21:00 Τιμητική εκδήλωση: Μίλτος Σαχτούρης, 1919-2005

«Το μόνο που πρόφτασα να ψιθυρίσω ήταν οι λέξεις». Εκατό χρόνια από τη γέννηση ενός ποιητή που σφράγισαν το έργο του οι γκρίζες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ

 

Κυριακή 12 Μαΐου 2019. Ώρες 18:00-20:00.
16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Περίπτερο 15-σταντ 109
Λέσχη Φεμινιστικής Λογοτεχνίας
Η Λέσχη Φεμινιστικής Λογοτεχνίας της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης η συντονίστρια  Σοφία Τατίδου  και τα μέλη, σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή λέσχη ανάγνωσης σχολιάζοντας το βιβλίο “Περσέπολις” της Satrapi Marjane με συντονίστρια τη Σοφία Τατίδου, την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ώρα 18:00-20:00 στο περίπτερο 15, σταντ 109.
Η συνάντηση είναι ανοιχτή στο κοινό.
Ένα καλό βιβλίο σε βάζει πάντα σε σκέψεις… Σχετικές, άσχετες, συνειρμικές, ενοχλητικές… Και το “Περσέπολις” της Ιρανής στην καταγωγή Μαργιάν Σατραπί είναι απερίφραστα ένα καλό βιβλίο (δύο για την ακρίβεια, καθώς η ελληνική έκδοση κυκλοφορεί σε δύο τόμους). Η υπόθεση απλή… Η μικρή και αξιαγάπητη Μάρτζι (η ίδια η συγγραφέας δηλαδή) μεγαλώνει στο Ιράν της δεκαετίας του ’80… Σε ένα Ιράν το οποίο περνάει από τη “φιλελεύθερη” βασιλεία του Σάχη στο σκοτεινό θεοκρατικό καθεστώς του Αγιατολάχ… Σε ένα Ιράν που για 8 χρόνια σφάζεται με το γειτονικό Ιράκ, σε έναν από τους πιο παρανοϊκούς και αιματηρούς πολέμους της σύγχρονης εποχής… Οι γονείς της θα τη στείλουν στην ξενιτιά της Αυστρίας για να τελειώσει το σχολείο. Θα βιώσει τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ξένος, θα βιώσει την απόρριψη, τις απογοητεύσεις και τις άγριες μέρες της εφηβείας… Και θα επιστρέψει στην πατρίδα της.. Πάλι ξένη όμως… Θα είναι μια “Ιρανή στη Δύση, μια δυτική στο Ιράν” όπως γράφει και η ίδια… Μέχρι την οριστική της μετανάστευση… (Αντώνης Ξαγάς). Πώς μεγαλώνει ένα παιδί στο Ιράν στα δύσκολα χρόνια της ανατροπής του Σάχη, της ισλαμικής επανάστασης και του πολέμου του Ιράν – Ιράκ. Η Μαργιάν Σατραπί αφηγείται τα παιδικά της χρόνια και ταυτόχρονα μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της πανάρχαιας χώρας της μέσα από την καθημερινότητα και την ασυνήθιστη ιστορία της οικογένειάς της. Η καταπίεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών, η εντυπωσιακή αντίθεση δημοσίου και ιδιωτικού βίου, η πανανθρώπινη δίψα για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία με τα μάτια μιας αξιολάτρευτης πιτσιρίκας, δοσμένα με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα. Η μαυρόασπρη αυτοβιογραφική σειρά κόμικς Περσέπολις αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική και καλλιτεχνική επιτυχία ενώ παράλληλα κατάφερε να φέρει σε επαφή το δυτικό κοινό με τον Ιρανικό πολιτισμό και την Ιρανική ιστορία. Στη Γαλλία κυκλοφόρησε σε τέσσερις τόμους (2000, 2001, 2002, 2003) που παρουσιάζουν με χρονολογική σειρά ιστορικές περιόδους του νεότερου Ιράν και της προσωπικής αλλά και οικογενειακής ιστορίας της δημιουργού του. Το  περιοδικό Time το συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τα καλύτερα κόμικς του 2003. Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

 

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη- Εκδηλώσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

11:00-12:00 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

«Αρχίζοντας»

Ο Σπύρος Κιοσσές και η Αμάντα Μιχαλοπούλου θα συνενώσουν θεωρία και πράξη σε ένα μίνι σεμινάριο δημιουργικής γραφής με παραδείγματα από την ιστορία της λογοτεχνίας και ενδεικτικές ασκήσεις. Ανοιχτό προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ / ΚΡΙΤΙΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

12:00-13:00 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

Γραφή και Πολιτική: Έλλη Παππά, Νίκος Νικολαϊδης, Μιχάλης Κατσαρός, Μίλτος Σαχτούρης

Με αφορμή τις λογοτεχνικές επετείους τεσσάρων σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, θα συζητηθούν οι ποικίλες, εμφανείς και αθέατες, όψεις του πολιτικού στο έργο τους, η σχέση ανάμεσα στο έργο και στην εποχή τους καθώς και η έννοια του πολιτικού στην νεοελληνική λογοτεχνία.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Μαίρη Μικέ, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΑΠΘ, Βασίλης Βασιλειάδης, ερευνητής Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ, Αναστασία Σερβίνη, φιλόλογος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας. 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

13:00-14:00 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

Ελληνίδες Πεζογράφοι του 20ου αιώνα: Μαρία Ιορδανίδου, Διδώ Σωτηρίου, Μαργαρίτα Λυμπεράκη

Με αφορμή τις λογοτεχνικές επετείους των συγγραφέων Μαρία Ιορδανίδου, Διδώ Σωτηρίου και Μαργαρίτα Λυμπεράκη, θα διερευνηθεί η υπόθεση της γυναικείας πεζογραφίας, η καινοτομία και η ιδιαιτερότητα στα μυθιστορήματα τους καθώς και η ξεχωριστή θέση τους στον λογοτεχνικό χάρτη της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Λίζυ Τσιριμώκου, Μαίρη Μικέ, Άντζελα Δημητρακάκη. Συντονισμός: Έφη Γιαννοπούλου. 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

14:00-15:00 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Η ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) συναντάει τις Λέσχες ανάγνωσης αστυνομικής λογοτεχνίας

Καθώς η αστυνομική λογοτεχνία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική, οι αναγνώστες της αρχίζουν να την παρακολουθούν πιο συστηματικά μέσα από τις λέσχες ανάγνωσης αστυνομικής λογοτεχνίας. Η ΕΛΣΑΛ συναντάει τους εκπροσώπους κάποιων από αυτές και συζητούν για τις τάσεις, τα υποείδη και τα βιβλία του είδους.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Μαρία Αλτίκη, συντονίστρια Λέσχης Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας Οξυγόνο, Αγγελική Φατίση – συντονίστρια Λέσχης Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας Περιφερειακής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαριλάου, Αλέξανδρος Μιροφορίδης, συγγραφέας, επιμελητής, υπεύθυνος εκδόσεων σειράς Fedora των εκδόσεων Ανάτυπο, Βάσω Παπαδοπούλου, συγγραφέας, μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

 

Δευτέρα 13Μαΐου 2019. Ώρα 19:30

«Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες;»
Ακούμε διαρκώς αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους. Ακόμα και όσοι μειώνουν το βάρος τους, δεν καταφέρνουν να το διατηρήσουν. Η δίαιτα που κάνουν είναι αποτελεσματική και απλά δεν έχουν την πειθαρχία να την ακολουθήσουν; Μήπως τελικά η δίαιτα είναι ένα αναποτελεσματικό μοντέλο για την ρύθμιση του βάρους; Υπάρχει λύση ώστε να μπούμε σε ένα φυσιολογικό τρόπο διατροφής; Όλες αυτές τις απορίες μας, θα λύσει ο διατροφολόγος Αριστείδης Πατρινός, στη διάλεξή του με θέμα “Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες;”, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 και ώρα 19:30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δεν χρειάζεται προεγγραφή.
Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Βόγδανος 231331 8593

Λίγα λόγια για τον Αριστείδη Πατρινό

Σπούδασε στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης στην πόλη της Σητείας. Η ερευνητική του μελέτη είχε θέμα “Ανάλυση μετάλλων και ιχνοστοιχείων στο τρίχωμα της κεφαλής των φοιτητών”, όπου με μια καινοτόμο μέθοδο ανίχνευσε τα απαραίτητα στοίχεία και τα βαρέα μέταλλα που συγκεντρώνονται στα μαλλιά των φοιτητών και τα συσχέτισε με τον τρόπο ζωής τους. Η έρευνά του αναδεικνύει την σημασία της εξατομίκευσης της διατροφής, όπου ο κάθε άνθρωπος μπορεί να θρέφεται, πλέον, με βάση τις ελλείψεις του και δίνει νέες προοπτικές στην έρευνα. Για την πρακτική του επέστρεψε στη γενέτειρα του τη Θεσσαλονίκη και την ολοκλήρωσε στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ. Εκεί είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε περιστατικά Διατροφικών Διαταραχών και να αναλάβει αρμοδιότητες της καθημερινής κλινικής πράξης. Ενημερώνεται διαρκώς και παρακολουθεί ημερίδες, πανελλήνια και πανευρωπαικά συνέδρια. Μετεκπαιδεύτηκε στην “Τροποποίηση της Συμπεριφοράς”, καθώς θεωρεί πως η ψυχική κατάσταση του ατόμου και το περιβάλλον του καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά και τις σκέψεις του, γύρω από το φαγητό. Ακόμα, ολοκλήρωσε το σεμινάριο “Ειδικός Αθλητικής Διατροφής”, το οποίο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της “Διεθνούς Κοινότητας Αθλητικής Διατροφής” των Η.Π.Α. Παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Altzheimer και στο Uchu wellness center. Αναλαμβάνει τη διατροφική αντιμετώπιση ατόμων με παθολογικές καταστάσεις, καθώς και ατόμων που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και το βάρος τους, σε όποιο στάδιο της ζωής κι αν βρίσκονται (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, έγκυες, θηλάζουσες, υπερήλικες). Αναλαμβάνει ακόμα αθλητές και αθλούμενους οι οποίοι επιθυμούν μέσω της διατροφής να βελτιστοποιήσουν την αθλητική τους απόδοση.

 

Τρίτη 14 Μαΐου 2019- Ώρες 19:30-21:00

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η φωτοανάγνωση και οι στόχοι

Σε αυτό το σεμινάριο η ψυχολόγος Γιαννακοπούλου Βασιλική φιλοξενεί τον ασφαλιστικό σύμβουλο Γιώργο Ζήσου και μιλάνε για το μοντέλο Grow των στόχων. Οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε ζευγάρια συμμετέχουν σε βιωματική άσκηση και στο τέλος του σεμιναρίου γίνεται αξιολόγηση της άσκησης.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019.

«1939-2019. 80 χρόνια Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης».
Ο εορτασμός των 80 χρόνων λειτουργίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης αρχίζει από το πρωί. Συγκεκριμένα:

 Αυτή τη μέρα δε θα μπορούσαν να λείπουν οι σχολικές ομάδες που σχεδόν κάθε πρωί επισκέπτονται την Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη  για να ξεναγηθούν και να συμμετέχουν στα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά της προγράμματα.
«Κυκλοφορώ με ασφάλεια στο οδικό περιβάλλον». Τετάρτη 15/05/2019, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για τους  μαθητές του Δημοτικού σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με τη χρήση «οδικού τάπητα» και γυαλιά  –  μάσκες προσομοίωσης για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών διαδραστικών παιχνιδιών. Τέλος, θα διανεμηθεί σε όλα τα παιδιά έντυπο υλικό κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος.

«80 ετών η Βιβλιοθήκη μας, πώς θα είναι όμως όταν ……τα εκατοστήσει?» Τετάρτη 15/05/2019, ώρα 17.00 – 18.30
Εκπαιδευτική ρομποτική

Ελάτε όλοι να πάρετε μια γεύση του ΑριστοΤέλειου Κόσμου του μέλλοντος της ρομποτικής και της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Την ξενάγηση σας αναλαμβάνουν οι μικροί μαθητές του εργαστηρίου Ρομποτικής  – EdilaB  της βιβλιοθήκης μας και οι  υπεύθυνοι εκπαιδευτές τους, μέλη της ομάδας «ST3dM Academy» από το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ.: ο καθηγητής Χαρίτων Πολάτογλου (Διευθυντής του Ε.Δι.Φ.Ε.Τ.), ο Δημήτρης Τσιαστούδης (Υποψήφιος Διδάκτορας)  και οι  φοιτητές Ελίζα Κρουστάλη και Ευστάθιος Ραφαηλίδης.  Για παιδιά 7 – 15 χρονών.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο 2313318591, Σοφία Χατζή.
«Η κάρτα των ευχών»
Τετάρτη 15/05/2019, ώρα 18.30 – 19.30
Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη γιορτάζει! Έχει γενέθλια και κλείνει τα 80 χρόνια της! Ελάτε όλοι να συνθέσουμε μια κάρτα, ζωγραφίζοντας την , γράφοντας ευχές , κάποιους στίχους ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε. Σας περιμένουμε όλους!

Τετάρτη 15/05/2019, ώρα 12:00 και ώρα  17:00
Ξεναγήσεις

Κατά διάρκεια της ημέρα θα πραγματοποιηθούν 2 ξεναγήσεις σε όλους του χώρους της Βιβλιοθήκης ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίσουν από κοντά το τμήμα των εφημερίδων, τη νεοϊδρυθείσα ξενόγλωσση συλλογή, αλλά και τον τρόπο αναζήτησης βιβλίων και γενικά τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Η πρώτη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 και η δεύτερη στις 17:00. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο 2313318593, Κωνσταντίνος Βόγδανος.
Τετάρτη 15/05/2019, ώρα 19.30
«Ένα ποίημα για τη Βιβλιοθήκη»

Επίσης η Κεντρική Βιβλιοθήκη θα γιορτάσει τα 80 χρόνια λειτουργίας της με μια πανηγυρική εκδήλωση με τίτλο: «Ένα ποίημα για τη Βιβλιοθήκη» κατά την οποία εξέχοντες και εξέχουσες ποιητές, ποιήτριες και πεζογράφοι της πόλης, αφιερώνουν ένα αγαπημένο τους ποίημα-δικό τους ή και όχι- στη Βιβλιοθήκη. Θα προηγηθεί ένα σύντομο ιστορικό της Βιβλιοθήκης και θα προβληθεί οπτικό υλικό από τα 80 χρόνια λειτουργίας της. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Κωστής Ζαφειράκης. Στο τέλος της βραδιάς θα πραγματοποιηθεί η ονοματοδοσία της αίθουσας εκδηλώσεων σε «Αίθουσα Ντίνος Χριστιανόπουλος».

Τρίτη 21 Μαΐου 2019- Ώρες 19:30-21:00

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η φωτοανάγνωση, η τηλεόραση και τα ριάλιτι παιχνίδια

Σε αυτό το σεμινάριο γίνεται μια βιωματική εξιστόρηση γεγονότων όπως η ίδια τα έζησα εργαζόμενη στην τηλεόραση και σε ριάλιτι παιχνίδια. Δίνονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τον εθισμό στις οθόνες και πώς μπορεί κάποιος να προφυλάξει τα παιδιά του ή τον εαυτό του. Οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε ομάδες συμμετέχουν σε βιωματικές ασκήσεις.

 

Τρίτη 28 Μαΐου 2019- Ώρες 19:30-21:00

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η φωτοανάγνωση και οι καινοτόμες ιδέες

Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού του Holland και σε μικρές ομάδες εργάζονται με στόχο να υλοποιήσουν το business plan μιας καινοτόμου ιδέας. Στόχος είναι να αντιληφθούν στην πράξη πώς μπορούν να υλοποιήσουν την πρωτότυπη ιδέα που έχουν. Το σεμινάριο αυτό είναι μια «γεύση» του τι θα ακολουθήσει την επόμενη χρονιά στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019. Ώρες 10:00-13:00
Δωρεάν εργαστήριο Συμβουλευτικής Ανέργων.
«
Τεχνικές Πλοήγησης στην Αγορά Εργασίας: Βιογραφικό σημείωμα – συνοδευτική επιστολή»
Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τον νέο κύκλο των ομαδικών εργαστηρίων ανέργων που διοργανώνουν η Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία  του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε μια κοινή προσπάθεια να ανταποκριθούν στην ανάγκη έγκυρης πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης των ανέργων για θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης και σταδιοδρομίας, με θέμα: « Τεχνικές Πλοήγησης στην Αγορά Εργασίας».

Στόχος των εργαστηρίων είναι να δοκιμάσουν οι συμμετέχοντες νέους εναλλακτικούς τρόπους ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικοί στην επίτευξη των επαγγελματικών τους στόχων.
«Το πλαίσιο των συνθηκών εργασίας διαμορφώνεται υπό συνεχείς και ταχύτατες αλλαγές στα πεδία των εργασιακών σχέσεων και της πρόσβασης στην απασχόληση» επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου και προσθέτει: «Οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται από βασικό έλλειμμα έγκυρης πληροφόρησης, προσανατολισμού και συμβουλευτικής υποστήριξης για το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η δυνατότητα του πληθυσμού που πλήττεται από την ανεργία, ώστε να εξοπλιστεί με τα αναγκαία ‘’εργαλεία’’ αντιμετώπισης των αλλαγών αυτών».
Δηλώσεις συμμετοχής: Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου: https://forms.gle/L6UShebiFEdAmUGT7
Τα εργαστήρια θα συντονίζονται από εξειδικευμένους συμβούλους του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Εξ αποστάσεως και δια ζώσης υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων», η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Περισσότερες πληροφορίες:

  • ΙΝΕ / ΓΣΕΕ Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 385810 και 2310 545113
  • Γραφείο Εργασίας, Δήμου Θεσσαλονίκης, τηλ. 2313 317583 και 2313 317549
  • Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313318593
    Θα ακολουθήσει νέος προγραμματισμός εργαστηρίων.

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook