Του Κ.Ν.Μ.Καζαμιάκη

Σήμερο όλοι ευλαβούν τον Άγιο Γιωργάκι
που σβησε το δρακοθεριό με χρυσοκονταράκι.

Στην Κρήτη στις 23 Απριλίου  πηγαίνουν τα ζώα στην εκκλησία του Αί Γιωργιού να τα ευλογήσει ο Άγιος και προσφέρουν το γάλα εκείνης της ημέρας, τυρί κ.α. σε όλους που βρίσκονται εκεί αφού ο Άγιος σκοτώνοντας το θεριό γλύτωσε από αφανισμό τα κοπάδια τους.

Σε πολλές περιοχές γίνονται  ιπποδρομίες προς τιμήν του Αγίου, αθλητικοί αγώνες, πάλη,..
Στην Πελοπόννησο κάνουν αγώνες δρόμου με έπαθλο μια κουλούρα κεντημένη και στολισμένη με τριαντάφυλλα.
Στις Σέρρες γίνεται αναπαράσταση της νίκης του Αγίου στην πάλη του με τον δράκο.
Στα Μετέωρα, στην σκήτη του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά στον τεράστιο βράχο, αναρριχητές σκαρφαλώνουν  και κρεμούν στη σκήτη  πολύχρωμα υφάσματα και μαντήλια, γι` αυτό και Άϊ Γιώργης ο Μαντηλάς.
Άγιε μου Γιώργη, Αφέντη μου και πρώτο-καβαλάρη αρματωμένε με σταυρό και με χρυσό κοντάρι. Έλα κι ελθέ στον τόπο μας και σε βαθύ λιβάδι, όπου ευρίσκεται θεριό άγριο σαν λιοντάρι.

Ο Άγιος Γεώργιος (280 – 23 Απριλίου 303),  μαρτύρησε 23 ετών, ήταν στρατιωτικός, ελληνικής καταγωγής και αξιωματικός στη φρουρά του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον αποκαλεί Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο και είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους ο πιο λαοφιλής άγιος σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου ή τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι Άγιος της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας, ενώ έχει και στην Τουρκία θρησκευτική τιμή. Είναι ο αγαπημένος άγιος  ανθρώπων κάθε δόγματος και θρησκείας. Ιδιαίτερα δε, τον σέβονται οι μουσουλμάνοι!  Είναι ο προστάτης της Αγγλίας, των χριστιανών της Παλαιστίνης, της Βηρυτού, της Γεωργίας, της Μόσχας, της Αραγονίας, του βουλγαρικού στρατού, της Καταλονίας, των Σταυροφόρων και των προσκόπων. Στην χώρα μας ο άγιος είναι προστάτης του Ελληνικού Πεζικού και του Στρατού Ξηράς.

Το επίθετο δρακοντοκτόνος αποδόθηκε στον Αϊ Γιώργη επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, ο άγιος σκότωσε έναν φοβερό δράκο. Στην ελληνική μυθολογία, δρακοντοκτόνους ήρωες είχαμε και στα προ Χριστού χρόνια, ο μύθος των οποίων επιβίωσε και στους μετά Χριστόν Αγίους.  Θυμόμαστε τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος σκότωσε τον πύθωνα στους Δελφούς.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας ο μήνας Απρίλιος ονομάζεται Αϊγιώργης, Αϊγιωργίτης, Αγιωργίτης.

-Άϊ μου Γιώργη βόηθα με, κούνα και συ το χέρι σου, που μας θυμίζει το: Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

«επαξίως ο ελληνικός λαός τιμά με υπερόχου ευλαβείας δείγματα τον ελληνοπρεπέστατον άγιον του, τον άγιον Γεώργιον».

«Αλλ’ είθε ν’ ανατείλη ταχύτερον, Άη μου Γιώργη, η ευλογητή  εκείνη ημέρα της αναστάσεως του Γένους …

Είθε ν’ ανατείλη η ημέρα εκείνη, ως τάχιστα, λεβέντη μου αστραπόμορφε και πρώτε καβαλάρη, ‘Αη μου Γιώργη, είθε!» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Η επισυναπτόμενη εικόνα (μπορείτε να τη δείτε στο Βυνταντινό- Χριστιανικό- Μουσείο Αθηνών) είναι φιλοτεχνημένη σε εργαστήριο της Κωνσταντινουπόλεως περί το 1350. Στο κέντρο της ασπίδας του Άϊ Γιώργη θα θαυμάσουμε ένα αποτροπαϊκό κεφάλι Μέδουσας, όπως ακριβώς και στις αρχαίες ασπίδες.

Εικ.: Β-Χ-Μ ΑΘΗΝΩΝ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ~1350 μ. Χ.

Κ.Ν.Μ.Καζαμιάκης
Αρχιτέκτων, Ιστορικός Αχιτεκτονικής, Ιστορικός Τέχνης.

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook