Την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 18:00 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τη ζωγράφο Ματίνα Σταυροπούλου, με θέμα «Η περιπέτεια της Γραμμής», ο συμβολισμός της «γραμμής» στα εικαστικά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα παραπάνω λόγια για το θέμα της συζήτησης

Στον Παρθενώνα δεν υπάρχει ούτε μία ευθεία γραμμή.

Γραμμές ευθείες, τεθλασμένες, οριζόντιες, κατακόρυφες, παράλληλες, συγκλίνουσες, αποκλίνουσες, πλάγιες, καμπύλες, ελλειψοειδείς, ελλειπτικές, υπερβολοειδείς, παραβολοειδείς, κλειστές, ανοικτές, ελεύθερες, κυματοειδείς, διακεκομμένες, φυσικές, μεταφυσικές, γραμμές ζωής, deadline, μεικτές, επίπεδες, στρεβλές, σπειροειδείς. Στα εικαστικά έργα η κάθε γραμμή έχει το δικό της συμβολισμό: η οριζόντια συμβολίζει την ηρεμία, η κάθετη και η κατακόρυφη τη σταθερότητα και την αυστηρότητα, η πλάγια την αναζήτηση, την ανησυχία…

Λίγα λόγια για τη Ματίνα Σταυροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (1985-90). Συνέχισε στο Πανεπιστήμιο FAC DES LETRES στο Poitiers, Γαλλία (1990-1991).

Ατομικές Εκθέσεις ( 17):

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (1991), Alliance Francaise, Bologna, Ιταλία (1993), Ecole des Beaus Arts,La Serre, Saint Etienne, Γαλλία (1993), Γκαλερί 7, Αθήνα (1994), Γκαλερί BOSCH Αθήνα (1994), Γκαλερί Μορφές, Ρέθυμνο (1995), Γκαλερί 7, Αθήνα (1997), Γκαλερί 7, Αθήνα (1999), Γκαλερί 7, Αθήνα (2002), Γκαλερί 7, Αθήνα (2004), Παλαιό ταχυδρομείο Πειραιά (2005), Γκαλερί 7, Αθήνα (2005), Γκαλερί 7, Αθήνα (2008), Εθνική Λυρική Σκηνή (2009), Γκαλερί 7, Αθήνα (2011), Γκαλερί 7, Αθήνα (2015), «Camille Claudel-Aimer c’est perdre», Γκαλερί «7», Αθήνα (2018).

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή):
«Διονύσιος Σολωμός» Judecca, Βενετία, Ιταλί (2008), «Γενέθλιος τόπος» Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2007), «DIALOGUES», Mission Laique Francaise Palais d΄ lena, Paris, Γαλλία (1993)

Για την τελευταία ατομική της έκθεση στην Γκαλερί «7» τον Φεβρουάριο του 2018:

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου η γκαλερί «7» παρουσίασε την 17η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ματίνας Σταυροπούλου, με τίτλο “Aimer c’est perdre” – “Ν’αγαπάς σημαίνει να χάνεις”.

H έκθεση αφορά την ζωή και το έργο της Camille Claudel (1864-1943), η οποία υπήρξε βοηθός, ερωμένη και μούσα του γλύπτη Rodin. Καθώς έζησε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής της στο άσυλο, με την σύμφωνη γνώμη της μητέρας και του αδελφού της Paul Claudel, τα έργα που παρουσιάζονται επιχειρούν να απεικονίσουν το ταλέντο, την αντισυμβατικότητα και την ήττα, λόγω της απόρριψης από τον Rodin αφενός και του βίαιου εγκλεισμού της στο άσυλο αφετέρου. Τα σχέδια και οι μελέτες ,άλλοτε αναπαραστατικά κι άλλοτε αφαιρετικά, αποδίδουν μέσω των γραφισμών (graphisms) και της βίαιης χρωματικής χειρονομίας, την ανατρεπτική και χαρισματική προσωπικότητα της.

Χρησιμοποιήθηκαν λάδια, γραφίτες, ξηρά παστέλ, κάσια, κόλλες, βερνίκια, σινική μελάνη και άμμος πάνω σε πανί και χαρτί.

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Περί Ωραίου»

Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και θα προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο.

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη

Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook