Αυτή την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 ξεκινά μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Χορού MOTUM. Για ένα τριήμερο το Μέγαρο Μουσικής θα φιλοξενήσει πέντε ομάδες σύγχρονου χορού, που θα παρουσιάσουν ό,τι πιο καινούργιο και πρωτοποριακό υπάρχει στον χώρο αυτό, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς εμφανίζονται στη σκηνή σε θεάματα υψηλής τέχνης και αισθητικής, αλλά παραδίδουν δωρεάν και ενδιαφέροντα master classes για τους επαγγελματίες. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ είναι της Τατιάνας Παπαδοπούλου.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

X-it Dancetheater Fotis Nikolaou: Τάματα

Τάματα: Υποσχέσεις και αφιερώματα που δίνονται σε θεούς ή αγίους με αντάλλαγμα μία χάρη, μία ευεργεσία ή την εκπλήρωση ενός πόθου.

Μόνοι και ηττημένοι, έξι άντρες αναζητούν την καινούργια τους πίστη. Σε ένα τοπίο άχρονο και μοναχικό, σε έναν τόπο όπου η μνήμη γίνεται εφιάλτης και το παρόν μια βαθιά πληγή, παλεύουν βίαια αλλά συγχρόνως αθόρυβα για να ξανασυναντήσουν το σώμα τους, την αλήθεια τους… το φως.

Τα σώματα πέφτουν, αγκαλιάζονται, τρέμουν, ακινητοποιούνται, αναπνέουν, τινάζονται, εκτινάσσονται, λικνίζονται, παλεύουν, χορεύουν, ποθούν, ελπίζουν, υπόσχονται και τάζουν. Στιγμιαίες συναντήσεις που έρχονται και ξανάρχονται και άλλες που χάνονται για πάντα στο σκοτάδι αφήνοντάς τους και πάλι μόνους, αντιμέτωπους με τα πάθη τους, τις επιθυμίες τους και τους φόβους τους. Μοναδικός αντίπαλος, μόνο ο εαυτός τους.

Ένα σκοτεινό, παγανιστικό και συγχρόνως ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας, της ανάγκης για τρυφερότητα, της αίσθησης του να ανήκεις κάπου, του να ανήκεις σε κάποιον, της συνύπαρξης. Ένα ταξίδι μελαγχολικό, κρυμμένο πίσω από σκιές και σκοτάδια αλλά και γεμάτο με επιθυμίες, πόθους, ορμή, θραύσματα μνήμης και ξαφνικές, αιχμηρές σκιές φωτός. Μια ματιά στις κρυφές επιθυμίες και ανείπωτες ιστορίες της τρυφερής αρσενικής ψυχής.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Χορογραφία: Φώτης Νικολάου

Μουσική: Δημήτρης Σπύρου

Σκηνικά: Έλενα Κοτασβήλι, Αλέξης Βαγιανός

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Promo videos: Νίκος Νικολόπουλος

Χορευτές – Ερμηνευτές:

Πάνος Μαλακτός, Ηλίας Μπαγεώργος, Φώτης Νικολάου, Γιάννης Οικονομίδης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Σπύρου

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Hannes Langolf & Ερμίρα Γκόρο: Dandelion

Πόσο απέχει ο κίνδυνος από την ευτυχία; Γιατί στεκόμαστε εμπόδιο στους ίδιους μας τους εαυτούς; Τι περιμένεις; Μια σειρά από επίκαιρα και αναπάντητα ερωτήματα μπαίνουν στο στόχαστρο των δύο ταλαντούχων δημιουργών και χορευτών, που ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους ως χορογράφοι, παρουσιάζοντας το Dandelion τον Απρίλιο του 2017 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Ερμίρα Γκόρο και ο Hannes Langolf συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή ως δημιουργοί. Τους ενώνει, βέβαια, το κοινό παρελθόν τους δίπλα στον καταξιωμένο χορογράφο Lloyd Newson και η συνεργασία τους με τη διακεκριμένη παγκοσμίως ομάδα του, DV8 Physical Theatre. Αυτή η νέα δημιουργική συνύπαρξη δεν στέκεται απλώς στην ανασύνθεση όσων ήδη γνωρίζουν στο πεδίο της χορογραφικής έρευνας. Με το Dandelion επιθυμούν να ερευνήσουν σε βάθος τόσο τη συγγένεια μεταξύ του θεατρικού και του χορευτικού κώδικα όσο και τη μεταστοιχείωση της σκηνικής εμπειρίας τους σε ένα νέο, προσωπικό σκηνικό ιδίωμα. Για το λόγο αυτόν, συγχωνεύουν διαφορετικά στιλ σε μια κοινή σωματική τεχνική, ανταλλάσσουν υλικά και βιώματα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα κράμα σωματικής δεξιοτεχνίας και ποιητικού στοχασμού. Μαζί τους, στο συγκεκριμένο εγχείρημα, έχουν πέντε ταλαντούχους ερμηνευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους ενδυναμώνουν το αίτημα για μια χορογραφία αφηρημένη και πυκνή σε συμβολισμούς.

Σε μια εποχή κατά την οποία το σώμα γίνεται το κατεξοχήν πεδίο διαπραγμάτευσης εννοιών και ταυτοτήτων, οι δύο δημιουργοί διερευνούν την πολύπλοκη αμφισημία του. Ένας καταιγισμός από τάσεις και επιταγές του σύγχρονου τρόπου ζωής γίνεται η αφορμή για να επανεπεξεργαστούν συλλογικές μνήμες και προσωπικά βιώματα. Απώτερος στόχος; Να συνθέσουν το πορτρέτο ενός ανθρώπου, διχασμένου ανάμεσα στο εικονικό και το πραγματικό, ο οποίος αποξενώνεται σταδιακά από κάθε διάσταση της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής. Αν κάθε απόπειρα επιστροφής σε ένα «αναλογικό παρελθόν» μοιάζει μάταιη ή αναχρονιστική, το σώμα φαίνεται να παραμένει ο τελευταίος κρίκος με τον οποίο ο άνθρωπος ανανοηματοδοτεί τη σχέση του με την καθημερινότητα και τους άλλους. Η σκηνή λειτουργεί συνειρμικά άλλοτε ως καθρέφτης της κοινωνίας και άλλοτε ως είδωλο ενός κόσμου αρχετυπικού, στον οποίο διασώζεται ακέραιη η συλλογικότητα και η επαφή με τον άλλον.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Hannes Langolf, Ερμίρα Γκόρο

Χορογραφία: Hannes Langolf, Ερμίρα Γκόρο & οι ερμηνευτές

Σχεδιασμός Σκηνικών – Κοστουμιών: Χρήστος Δεληδήμος

Μουσική Σύνθεση: Coti K.

Σχεδιασμός Φωτισμών: Richard Godin

Σχεδιασμός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς

Ερμηνευτές:

Ερμίρα Γκόρο, Hannes Langolf, Δήμητρα Μερτζάνη, Rafael Pardillo, Δημήτρης Καραγεώργος (πρώτη εκτέλεση: Άντι Τζούμα), Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (στην πρώτη εκτέλεση συμμετείχε ο Αντώνης Σταμόπουλος)

Παραγωγή: Onassis Stegi

Με την υποστήριξη: Arts Council England, The Place

Υποστηρικτές έρευνας: South East Dance, Hackney Showroom

Υποστήριξη περιοδείας: Onassis Stegi

Περιοδεία Παραγωγής: Delta Pi

 

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Α’ Μέρος: Ομάδα χορού Aris & Martha: touching.just

Το touching.just περιστρέφεται γύρω από τις σύντομες, επεισοδιακές συναντήσεις δύο χαρακτήρων, σε μια προσπάθεια να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν. Περνώντας στην πορεία τους εναλλάξ από άβολες και περισσότερο οικείες καταστάσεις, αναζητούν τον κοινό τόπο. Σχεδόν! Ένα ρυθμικό παιχνίδι κίνησης και ήχου, που οδηγεί σε μη γραμμικές αναγνώσεις.

Χορογραφία / Performers: Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Σχεδιασμός σκηνικού / ήχου: Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου

Φωτογραφία & Βίντεο: Μάνος Αρβανιτάκης

Γραφικά: Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης

 

Β’ Μέρος: Ομάδα χορού Free Fall: the outside

Κάθε πρωί βρίσκετε τον κόσμο σε μεγάλο βαθμό όπως τον αφήσατε. Είστε ακόμα εσείς. Το δωμάτιο στο οποίο ξυπνήσατε είναι το ίδιο που πήγατε να κοιμηθείτε. Ο εξωτερικός κόσμος δεν έχει αναδιαμορφωθεί. Η ιστορία δεν άλλαξε και το μέλλον παρέμεινε άγνωστο. Με άλλα λόγια, ξυπνήσατε στην πραγματικότητα. Όμως, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα που νομίζετε ότι ζείτε, πιθανόν να είστε λάθος. Το σύμπαν είναι ένας υπολογιστής και ό,τι συμβαίνει σε αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την οπτική της επεξεργασίας πληροφοριών.

Χορογραφία & ερμηνεία: Ευάγγελος Πουλίνας

 

Γ’ Μέρος: Oμάδα χορού «Άρθρωσις»: Καθ’ οδόν / En Route

Σαν ένας σύντομος συλλογισμός για την ανθρώπινη ψυχή, το Καθ’ οδόν δίνει έμφαση σε μία απλή, ωστόσο σημαντική βεβαιότητα: Mόνοι μεταξύ μόνων, μοιάζουμε όταν στεκόμαστε αδύναμοι απέναντι στη μοναξιά και την απώλεια.

Συντελεστές:

Χορογραφία: Πένυ Διαμαντοπούλου

Μουσική: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Φωτισμοί: Διονύσης Τσαφταρίδης

Κοστούμια: Ευτυχία Χατζηγεωργίου

Χορευτές:

Βασίλης Αρβανιτάκης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Αριστέα Ιατρίδου, Σταύρος Ικμπάλ, Μαρία Κακολύρη, Βεατρίκη Καπνίση, Δημήτρης Καραγιώργος, Βάσια Κολλιού, Ζελίκα Μουζάκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

 

Master classes

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Χορού MOTUM θα δοθούν τρία master classes:

– Φώτης Νικολάου: Τεχνική σύγχρονου χορού

Hannes Langolf – Ερμίρα Γκόρο: Movement as Story

– Ευάγγελος Πουλίνας: Antigravity

Τα master classes απευθύνονται σε σπουδαστές χορού, ηθοποιούς, επαγγελματίες χορευτές και χορογράφους και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται στο [email protected] από τις 18.3.2019. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Λεπτομέρειες (ώρα, χώρος διεξαγωγής κλπ.) θα ανακοινωθούν στους συμμετέχοντες μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

 

Φεστιβάλ Χορού MOTUM

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ Τατιάνα Παπαδοπούλου
Παρασκευή 12, Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Απριλίου 2019
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 18€, 15€, 12€ (μειωμένο)
Ενιαίο εισιτήριο φεστιβάλ*: 45€, 35€, 25€ (μειωμένο)

* Μόνο από τα εκδοτήρια που βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους και στο Μέγαρο Μουσικής (όχι ηλεκτρονικά)

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook